Home Leiden Genomineerden Leids Raadslid van het Jaar vanmiddag bekend gemaakt.

Genomineerden Leids Raadslid van het Jaar vanmiddag bekend gemaakt.

door Emile van Aelst

Bovenstaande uitnodiging ontvingen vanmiddag de 3 genomineerden voor de titel Raadslid van het Jaar. Ik kan wel zeggen na een moeizame voorselectie zijn vanmiddag uiteindelijk de genomineerden bekend gemaakt, maar dat klinkt zo beleefd jury-achtig. Zo van het was heel moeilijk, maar bla bla bla bla. Het is niet overdreven want het was echt moeilijk dit jaar en na de voorbereidende vergaderingen werden vanmiddag tijdens een lunchvergadering pas de definitieve beslissingen genomen. De jury bestaat uit: politiek journalisten Hans Schuurman (Leids Nieuwsblad), Loman Leefmans (Leidsch Dagblad), Chris de Waard (Sleutelstad) aangevuld met Greetje van Gruting (voormalig raadslid VVD), Gerard van Hees (voormalig fractievoorzitter Groen Links Leiden) en fotojournalist/columnist  Emile van Aelst (Leidse Glibber).

Bij het begin van de laatste vergadering stond nog allerminst vast wie er precies genomineerd zouden worden. Je zou bijna zeggen, er moesten nog wat zoete broodjes worden gebakken. Vandaar natuurlijk die lunchvergadering 🙂

Na geschuif met broodjes, vleeswaren, pindakaas en politieke stellingen was de jury er uit en namen we een ( naar ons idee) wijs besluit wie dit jaar genomineerd gaan worden.

Ik stel ze hieronder  in willekeurige volgorde voor met daarbij  de motivatie van de jury. Eric Krijgsman van D66 verdient zijn nominatie niet per se aan zijn opvallende aanwezigheid. Hoewel hij dat wel degelijk heel vaak wel is, stelt hij zich vaak bescheiden op. Een stille kracht achter de schermen, maar oh zo belangrijk voor een ordentelijke gang van zaken rond tal van processen en besluiten, zo is ons dit jaar niet voor het eerst van meerdere kanten verzekerd. En in de Leidse buurgemeenten kent elk raadslid hem. De regionale samenwerking gaat hem zeer aan het hart. Jos Olsthoorn van oppositiepartij GroenLinks werd al eerder genomineerd als beste raadslid in 2015. De titel ging toen aan zijn neus voorbij. Nu dus in de herkansing. Zijn nominatie heeft hij onder meer te danken aan zijn niet aflatende inzet rond het realiseren van zoveel mogelijk inpassingsmaatregelen om de effecten van de Rijnlandroute in te perken. Inclusief het op de knieën dwingen van het college dat enkele miljoenen die voor dat doel waren geoormerkt kwijtmaakte. Ook het nemen van een initiatief voor het raadsbreed uitspreken van afschuw rond de brandstichting bij de tijdelijke woningen voor statushouders aan de Sumatrastraat bleef niet onopgemerkt.

CDA raadslid Roeland Storm is nooit te beroerd om de degens te kruisen met collega-raadsleden of het college. Niet in de laatste plaats met burgemeester Lenferink als het gaat over veiligheidsvraagstukken. Storm is dan ook thuis in die materie. De criminoloog werkt bij de politie en kent zijn pappenheimers. Ook een actueel thema als problematiek rond verwarde personen heeft bij voortduring zijn aandacht.

Naast de wisselbeker en de eeuwige roem voor het Raadslid van het Jaar, wordt er vaak ook de Effie uitgereikt. Deze prijs die niet persé elk jaar uitgereikt hoeft te worden kan gezien worden als een ouvreprijs, zoals enkele jaren geleden bij voormalig D66 fractieleider Paul van Meenen. Hij kan ook gezien worden als aanmoedigingsprijs zoals bijvoorbeeld bij Walter van Peijpe die 4 jaar geleden door een eigen campagne met voorkeursstemmen zijn zetel voor Groen Links in de wacht sleepte. Of ook dit jaar de Effie wordt uitgereikt zal blijken op de avond dat we het Raadslid van het Jaar bekend maken.

Wij hebben ons voorwerk gedaan, hebben de broodjes opgegeten en zijn uiteindelijk tot een eensluidende beslissing gekomen en tot vrijdagavond 19 januari hullen wij ons verder in stilzwijgen 🙂

De bekendmaking van het Raadslid van het jaar is vrijdagavond 19 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 in Koetshuis de Burcht.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 13 januari 2018 - 7:45

Koffiedik kijken lukt me nog niet…

Reply
די מריו 13 januari 2018 - 7:49

LG… dit zijn dus de gezondere dingen voor buitenhuis. JIj met al die feestjes en hapjes. Ik pleit er voor dat ze bij het volgende feestje weer een gezonde maaltijd voor je neerzetten.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 13 januari 2018 - 19:54

Nog een paar van dit soort bijeenkomsten en ik vrees dat er dan geen “gewone” Leidenaars meer.

Reply
Mirjam Kakelbont 13 januari 2018 - 20:50

Als niet-Leidse houd ik mijn mening (die ik slechts kan hebben door het lezen van jouw beschrijving) voor me. Dat lijkt me wel zo verstandig. Volgende keer een gezondere lunch (-:
Fijne zondag!

Reply
Nicky 17 januari 2018 - 16:56

Goed idee, zo’n lunchvergadering!

Reply
Eric Krijgsman: ‘Liever inhoud dan vorm’ - D66 Leiden 22 november 2018 - 14:22

[…] processen en besluiten, zo is ons dit jaar niet voor het eerst van meerdere kanten verzekerd,’ motiveert de jury zijn nominatie. Krijgsman vertelt hoe hij de afgelopen raadsperiode, waarin hij de twee […]

Reply

Plaats een reactie