Home Leiden Samen met Chris op reportage voor Sleutelstad FM bij Marwan en Maher van Kapsalon M&M, komen we allebei keurig geknipt terug.

Samen met Chris op reportage voor Sleutelstad FM bij Marwan en Maher van Kapsalon M&M, komen we allebei keurig geknipt terug.

door Emile van Aelst

Vorige week kreeg Sleutelstad een mail over Kapsalon M&M, een nieuwe kapperszaak in Groenoord en dat het verhaal er achter eigenlijk in een modern kerstverhaal past. Chris de Waard van Sleutelstad vond het leuk om een reportage voor de radio te maken en omdat het toch bij mij in de wijk is besloot ik mee te gaan om wat foto’s te maken en wie weet ook nog een blog. Je moet er natuurlijk wel een beetje degelijk uit zien voordat je een interview met een kapper afneemt, vandaar dat Chris eerst een knipbeurt kreeg, want hij zag er niet uit natuurlijk 🙂

Marwan en Maher zijn 2 statushouders uit Syrië  die geen zin hebben te wachten op wat er komen gaat, maar zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken om iets van hun leven in Nederland te maken. Beiden zijn van beroep kapper en hadden allebei goedlopende en bekende kapsalons in Damascus. Maher is herenkapper en Marwan dameskapper.

Beiden willen graag met hun gezin in Nederland blijven en hun kappersvak uitoefenen. Zodra ze mochten werken gingen ze aan de slag bij een kapsalon en zochten ondertussen of er een kapperszaak ter overname stond. Op Marktplaats zagen ze deze zaak en namen de stap om weer voor zichzelf te  beginnen.

De zaak die ze overnamen was behoorlijk verouderd. Samen met familieleden hebben ze de hele zaak verbouwd en een broer heeft de toonbank, tafel en de kasten zelf gemaakt.

In Syrië is naar de kapper gaan niet zo’n tussendoor haastklusje als hier vaak is. Er wordt daar de tijd genomen en waar hier vaak de tondeuse wordt gebruikt, knipt Maher nog voornamelijk met de schaar.

De zaak is lekker licht, ruim en open ingericht, wat een frisse aanblik geeft.

Ondanks dat ze pas 3 weken open zijn weten toch al veel mensen de zaak te vinden en kwamen er zelfs op deze dag na kerst nog klanten binnen.

Chris ontdekte al direct een verschil met Nederlandse kappers. Niet voor de knipbeurt, maar na de knipbeurt werd zijn haar gewassen en daarna in model geföhnd.

Je hoort vaak dat dameskappers fans hebben, Natascha komt ook uit Syrië en woont al vanaf 1998 in Nederland en is helemaal blij met Marwan  die ze leerde kennen toen Marwan in Amsterdam en later in Leiden werkte.

Ze is blij dat Marwan en Maher nu hun eigen zaak hebben en wilde dat dolgraag aan Chris en de luisteraars vertellen. De interviews zijn in de loop van donderdag op de site van Sleutelstad te horen.

Het werd een leuke en gezellige middag waarbij we tussen de klanten door de gesprekken voerden. Wat ze het meest opvalt is dat Nederland zo’n vrij en tolerant land is met over het algemeen alleen maar vriendelijke behulpzame mensen.

Het Nederlands spreken gaat goed, alleen met zo’n microfoon voor je is het best opeens wel een beetje eng.

Maher en Marwan hebben een paar wensen voor 2018, allereerst dat iedereen in goede gezondheid en vrede kan leven. Ze hopen natuurlijk ook dat veel nieuwe klanten de weg naar hun zaak weten te vinden, omdat ze zo graag in hun eigen levensonderhoud willen voorzien en niet alleen willen genieten maar vooral ook mee willen werken aan de economie van dit mooie vrije land.

Hieronder nog een korte fotoslideshow

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Sjoerd 28 december 2017 - 7:49

Die twee komen er wel, met zo’n doorzettingsvermogen en de wil tot werken komt dat helemaal goed.

Reply
rietepietz 28 december 2017 - 17:02

Dat zal vast wel goed komen, de salon ziet er prachtig uit. het enige minpuntje is misschien dat de kapsalons ineens als paddenstoelen uit de grond komen.

Reply
Hans 28 december 2017 - 18:00

Op reportage gebeurd je niet veel, oh ja toch wel.
Maar niet dat je dan geknipt en geschoren bent.
Maar complimenten dat Marwan en Maher zelf de handen uit de mouwen steken.
Een mooie kapperszaak, mis wel de foto van jou Emile. Hans

Reply
די מריו 29 december 2017 - 7:14

Niet bij de pakken neerzitten, maar kansen creëren en pakken. Hard er voor werken en gaan. Zulke mensen, ongeacht waar ze vandaan komen gun je gewoon een goed lopende zaak.

Love As Alwyas
Di Mario

Reply
Rijbewijssucces-leiden 29 december 2017 - 10:07

Geweldig om deze mensen zo te zien. Misschien groeit de zaak nog en dan kunnen zij andere mensen aan het werk helpen.

Reply
willy 29 december 2017 - 18:15

een mooi voorbeeld van een geslaagde integratie

ik wens hun dan ook graag alle succes toe

groeten

Reply
Nicky 5 januari 2018 - 10:17

Dat is mooi, zeg! Ik wens de heren heel veel succes!
(vanuit mijn werk begeleiden wij dat soort ondernemers, dus ik vind dit wel heel leuk om te lezen!)

Reply

Plaats een reactie