Home Leiden 40 Jaar Taekwondo sportschool Gerard van den Berg werd zaterdag gevierd met groepsfoto, receptie, terugblik en feest.

40 Jaar Taekwondo sportschool Gerard van den Berg werd zaterdag gevierd met groepsfoto, receptie, terugblik en feest.

door Emile van Aelst

40 Jaar geleden nam Gerard van den Berg zijn huidige teakwondo sportschool over van zijn ‘sportvader Aad van der Luit’. Tijdens de receptie, terugblik en feestavond in Scheltema stond Gerard uiteraard stil bij zijn dit voorjaar overleden ‘sportvader Aad van der Luit’.

De 40e verjaardag begon zaterdag met een groepsfoto in de sportschool van Gerard. Ruim 100 leerlingen, allen dragers van de zwarte Dan, trainers en oud leerlingen waren naar Leiden gekomen om deze dag mee te vieren met hun meester die samen met Jafar Zareei als enige Nederlanders een 8e Dan Teakwondo hebben.

Fotograaf Hielco Kuipers ging een groepsfoto maken en ik keek even over zijn schouder mee bij het tot stand komen van de foto. Zo’n foto maken doe je niet zomaar, daar is inzicht en overleg voor nodig.

Al ruim van te voren stond alles klaar om de ruim 100 teakwondoka’s op de foto te zetten.

Het duurt even maar dan heb je wel iedereen op zijn of haar plek.

Nog even een paar laatste instructies en wisselingen van plaats en de foto kon genomen worden.

Iedereen vooraan keurig in kleermakerszit, tweede rij handjes op de knieën en de rest handen op de rug. Oke klik klik klik klik, dank u dames en heren.

In het filmpje hieronder een indruk hoe zo’n foto gemaakt wordt.

Na de fotosessie gingen alle teakwondoka’s naar Koetshuis de Burcht voor een uitgebreide lunch. Na de lunch verplaatste het gezelschap zich naar het Scheltema Complex voor een reünie, terugblik op 40 jaar sportschool en een feest.

Naast flessen wijn en andere cadeaus is een print van de sportbijlage van de krant uit 1988 -1989 wel heel bijzonder.

Het was bijzonder druk met een heel hoog oh dat is een tijd geleden gehalte. D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen probeert ondanks zijn drukke werk in Den Haag zoveel mogelijk dit soort gelegenheden te bezoeken, maar had toch Astrid en Gerard alweer een tijdje niet gezien.

Trudy Kwik heeft een druk seizoen van Rrrollend achter de rug waarmee ze het hele land doorreisde en kan nu weer iets meer de weekenden in Leiden zijn. Steef Abelman breng ik altijd automatisch in verband met DIOK rugby, maar er staat mij bij dat hij ook vroeger bij Aad van der Luit en of Gerard heeft getraind.

Hans Barnas, directeur van Ansul brandbeveiliging en werkgever van Gerard heeft hem altijd gesteund in zijn werkzaamheden voor de sportschool, verlof nemen voor wedstrijden en het behalen van de 8e Dan.

Ik stond echt versteld wie er allemaal bij Gerard les hebben gehad de afgelopen 40 jaar. Simon Dubbeleaar blijkt dus niet alleen en goede drummer en dirigent van The Band of Liberation te zijn maar heeft ook de zwarte Dan teakwondo.

De nieuwe lichting teakwondoka’s.

Journalist en camjo Leendert Beekman heeft Astrid en Gerard in 2013 leren kennen bij de aankomst op Schiphol na het behalen van de 8e Dan in Seoul.

De presentatie van de terugblik was in handen van vriend en sportcommentator Teun de Reede.

Een groot deel van de tekst in de terugblik was door Gerard zelf geschreven en dat zegt Teun dan ook direct. Waarmee hij dan gelijk de lachers op de hand heeft, wat duidelijk te zien is aan Marjo en Joost van der Luit en Paul van Meenen.

Wethouder sport, Paul Dirkse was het opgevallen dat er in de sportschool nog geen Leidse vlag hangt, bij deze is dat probleem opgelost.

Gerard begon zijn terugblik met een ode aan Aad van der Luit die de teakwondo naar Leiden bracht en Gerard altijd als een vader gesteund en gestimuleerd heeft.

Iedereen in de zaal luisterde ingetogen naar het mooie en emotionele verhaal over Aad en op een avond als deze werd Aad dan ook door iedereen extra sterk gemist.

Een mooi moment was de minuut stilte voor Aad en andere sportvrienden die Gerard en Astrid de afgelopen jaren ontvallen zijn. Je kon in de stampvolle zaal een speld horen vallen.

Na deze emotionele momenten werden een aantal prominente, speciale en of opvallende leerlingen van Gerard in het zonnetje gezet, zoals bijvoorbeeld Sonja Pool,  die Europees kampioene 1980 werd en brons op het WK 1983 won. Wethouder Paul Dirkse overhandigde haar namens Astrid en Gerard een fotocollage.

Mandy de Jongh, WK 1987, zilver Olympische Spelen 1988 en EK kampioen 1986 en 1988,  kreeg afgelopen zomer samen met Gerard een plekje in de Teakwondo Hall of Fame in New York.

In de fotoslideshow onderaan dit artikel staan nog meer mensen die in het zonnetje werden gezet.

Als laatste werden natuurlijk Gerard zelf en zijn vrouw Astrid door Teun de Reede in het zonnetje gezet.

Er volgde nog een onverwachte spreker. Fred Buitenhuis, voorzitter van de Teakwondo Bond Nederland benoemde Gerard tot bondsridder met het Bronzen Ereteken.

Na alle toespraken en huldigingen werd het tijd voor muziek.

Wie denkt dat het haat en nijd is in het Leidse omroepwereldje ziet hier dat dit best wel meevalt en we allemaal heel goed met elkaar op kunnen schieten  zoals journalisten Reanne van Kleef en Leendert Beekman.

Even kijken of het kabinet al gevallen is.  🙂

Reanne vroeg meerdere gasten waarom Gerard zo’n groot sportman is. De resultaten daarvan zijn maandag te horen en te zien in het programma Top Sport Leiden TV.

Nee Cor Arnoldus en Paul van Meenen, dit gaat over sport. Politiek en D66  daar komen we een andere keer op terug.

Gerard had genoten van deze dag en ook dat is uiteraard maandag weer te horen bij Sleutelstad in het programma Sport 071 tussen 18:00 en 19:00 uur.

In de fotoslideshow hieronder nog een aantal foto’s met als muziek daaronder het nummer dat vaak in de auto gedraaid werd op weg naar wedstrijden begreep ik zaterdag.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

10 reacties

Henk Hannemann 12 november 2017 - 22:18

Mooie reportage. Leuk.

Reply
Trudy Kwik 12 november 2017 - 22:28

Was mooi!

Reply
Sjoerd 13 november 2017 - 8:13

Dat noem ik nou eens een echte sportman…

Reply
bas 13 november 2017 - 13:27

geweldig mooi gedaan. een dikke vette pluim.

Reply
די מריו 13 november 2017 - 13:49

Veertig jaar is een mooie tijd en aan de nieuwe lichting te zien, kom er nog wel heel wat jaartjes bij.

Love As Alwyas
Di Mario

Reply
Hans Leurink 13 november 2017 - 16:40

Was een gezellige dag .
Hans Leurink

Reply
rietepietz 13 november 2017 - 17:06

Een prachtige foto geworden, dat is een héél gevaarlijk “wand” geworden.!

Reply
Kakel 14 november 2017 - 17:15

Veertig jaar! Dat is me een tijd.
Het opstellen van alle personen zal idd wel even geduurd hebben ja, maar dat stáát er ook wat.
Ik heb op karate gezeten en kan dat helaas niet meer. Een fijne sport, als je daarmee bezig was, kon je ook aan niets anders denken. En een discipline! M’n vriendin lag in een deuk toen ik zei dat ik die discipline leuk vond, haha!
Lieve groet

Reply
Nicky 15 november 2017 - 16:51

Dat was een flink spectakel! Maar dat mag ook wel na veertig jaar.

Reply
Hans 16 november 2017 - 15:50

Een flinke groep teakwondoka’s, tel er honderd.
Na afloop werd het nog gezelliger. Hans

Reply

Plaats een reactie