Home Centrum Leids Grachtenconcert, Leiden op zijn best

Leids Grachtenconcert, Leiden op zijn best

door Emile van Aelst

Het Leids Grachtenconcert was de grote afsluiter van Stadsfstv de Lakenfeesten. Het waren dit jaar weer mooie Lakenfeesten met, het beetje regen op zondagavond na, alleen maar mooi weer. Ik ben de afgelopen dagen bijna continu in de stad geweest, vandaar dat de komende dagen de foto’s en filmpjes van de Dragonboat Races, Het Bier & Wijnfestival en Straatmuzikanten Festival De Gouden Pet nog gaan volgen. Vandaag eerst maar eens beginnen met het daverende slot, waar het leek of half Leiden op en rond het water aanwezig was. De bootjes lagen vanaf de Nonnenbrug tot de brug bij het van der Werfpark.

Het Grachtenconcert was een cadeautje voor Leiden van Studenten Vereniging Minerva die deze weken haar 42e lustrum viert. Het was niet alleen een cadeautje aan Leiden, er stonden ook voornamelijk Leidse artiesten op het programma. Onderaan zowel een fotoslideshow, als filmpje van het drie uur durend concert. De presentatie was in handen van cabaretier, schrijver Philip Walkate die ook in Leiden gestudeerd heeft.

Het concert werd geopend door koor en orkest van Sempre Crescendo.

Voor deze keer aangevuld met de Leidse Frits Landesbergen Big Band die dit jaar 55 jaar bestaat. Een groot applaus voor oprichter Frits Landesbergen die vanaf het genodigdenpodium toekeek.

Het lustrum van Minerva heeft als thema ‘van een leien dakje’  daarom opende Casper Oudshoorn, zanger van de band O Nine,  met de klassieker ‘Kom van dat dak af’.

 

Uiteraard kreeg ook Barry Badpak een plekje in het programma. Barry Badpak met koor en orkest is toch wel even een heel andere ervaring.

Sam Broere zong een lied over de fijne kanten van het studeren.

Na zijn optreden klonk vanuit de verte het geluid van de Brassholes.

Nog een hele truc om tussen alle boten door te manoeuvreren richting het podium.

Natuurlijk hoort ook de Minerva Music Machine op het programma. Deze swingende coverband is op geen enkel Minervafeest te missen, maar ook bij andere gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de kennisquiz Slag om Leiden om geld in te zamelen voor Hospice Issoria.

Ze speelden lekkere meezingers, dat was duidelijk. Terwijl de een zong stond de ander te filmen.

Er werd heel wat gefilmd vanaf alle boten.

Minerva heeft haar 42e lustrum, de Frits Landesbergen Big Band het 11e lustrum, maar er was nog iemand die zondag een lustrum vierde.

Burgemeester Peter van der Velden vierde zijn 14e lustrum. Hij had nog nooit zoveel mensen op zijn verjaardag gehad die hem toezongen.

Ondertussen kwamen de volgende artiesten alweer de trap af.

Ik ben Leids en zij niet vertelde Elsbet. Ik durf het bijna niet te vragen, zijn hier misschien mensen die ooit wel eens in aanraking met klassieke muziek gekomen zijn. Oh kijk eens hoeveel, Leiden wat zijn jullie goed.

Vervolgens speelden ze de sterren van de hemel.

Het orkest van Sempre Crescendo had ook weer plaats genomen en speelde enkele licht klassieke stukken.

Ik heb even de filmpjes van de klassieke stukken gesplitst van de rest van het programma, zodat Sempre beter tot zijn recht komt.

Het programma denderde door met het een na het andere optreden en allemaal Leids of gedeeltelijk Leids. Velvet Vox, met Frederieke Kroone, Judith van Drunen en Katie van Steenis is bekend als backing vocalgroep bij tal van grote Nederlandse bands en orkesten.

Frederieke Kroone voelde zich vereerd dat ze al voor het tweede jaar op het podium mag staan bij het Grachtenconcert in haar eigen stadje.

En nog meer Leids wat al landelijk doorgebroken is. Melle is geen onbekende meer en maakt prachtige nummers.

Melle had een muzikale vriend uit Amsterdam meegenomen.

Na zijn eigen optreden speelde hij samen met Douwe Bob enkele nummers.

Er waren duidelijk Douwe Bob fans in het publiek die zich hadden voorbereid.

Maar iedereen zong zijn nummers uit volle borst mee.

In de finale namen de artiesten afscheid van het publiek en sloot Casper Oudshoorn af met ‘This is what it feels like’ van de Leidse Armin van Buuren.

Na een drie uur durend concert, waar niemand zich iets aantrok van de regelmatige regenbuien, was er op het laatst toch nog voor sommigen een klein probleempje. Hoe kom ik uit die massa boten 🙂

Hieronder een filmpje en een fotoslideshow. Nou ja zeg maar film want hij is wat lang, maar je kan natuurlijk altijd doorscrollen naar het optreden van je keuze. Maar ik zou de film gewoon op tv afspelen en lekker met een drankje erbij genieten van de samenvatting van dit geweldige Leids Grachtenconcert.

Uiteraard ook nog een paar foto’s met muziek van Melle eronder.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 2 juli 2024 - 7:14

Wat is Leiden toch een geweldige stad…. en dat zegt een zuid-Limburger de in het mooiste stukje Nederland woont.

Reply
Emile van Aelst 2 juli 2024 - 12:21

Dank voor het compliment Sjoerd

Reply
די מריו 2 juli 2024 - 7:31

Geweldig toch, dit verzin je niet. Alleen, zonder boot lijkt me toch beter. 😉 voor mij dan.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 2 juli 2024 - 19:04

Wat een feest,…wát een feest, tjongejongejonge , wat een feest!

Reply

Plaats een reactie