Home 3 October/Leids Ontzet Sporen van Drie Oktober, we voeren het laatste stukje dat ook de Geuzen in 1574 voeren

Sporen van Drie Oktober, we voeren het laatste stukje dat ook de Geuzen in 1574 voeren

door Emile van Aelst

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Leiden door de Watergeuzen bevrijd werd. Een van de jubileumprojecten is de documentaire Sporen van Drie Oktober. In deze documentaire, gemaakt door Videoproductiebedrijf Kleef & Koop, gaat archeoloog en journalist Ruurd Kok op zoek naar sporen van het ontzet van Leiden. Van zijn onderzoek naar de sporen van Drie Oktober komt ook in september een boek uit.

Er werd gevraagd of er vanuit mijn boot gefilmd kon worden om het laatste stukje de route te varen die de Watergeuzen in 1574 voeren. We spraken af bij het Papemeer in Zoeterwoude. Helaas kan je niet meer rechtdoor steken vanuit Leiden en moet omvaren over Leiderdorp of de Vlietlanden. Ik koos voor Leiderdorp.

Ik vaar dit stuk vaker en blijf het een mooi rustig vaartje vinden. Bij de windmolens ligt het Papemeer.

Vlakbij konden regisseur Reanne, cameravrouw Tess, archeoloog Ruurd en geluidsman Willem de auto neerzetten en aan boord stappen.

We begonnen met filmen op het Papemeer. Op deze plek hadden de Watergeuzen in 1574 hun laatste stop voor ze Leiden binnenvoeren. Ruurd vertelde het is een indrukwekkend idee dat hier al die boten van de Geuzen lagen.

Even leek de middag in het water te vallen, nee er kwam geen regen. Mijn motor begon te piepen en voer nog maar stapvoets en was oververhit. Het bleek dat er zoveel troep in het water zit dat de koeling in de motor waarschijnlijk verstopt was. Nou ja laten we dan in elk geval maar vast een selfie nemen, hebben we dat maar gehad 🙂

Na een minuut of tien was de motor afgekoeld en deed hij het weer. Wetende dat hij het dus weer doet na een tijdje afkoelen besloten we deze opnames op goed geluk toch af te maken.

Een paar jaar geleden kon ik niet door de Vrouwenvaart bij Zoeterwoude varen. Ik stelde voor er toch in te gaan om het eerste stukje te filmen en dan vanaf Leiden erin om de andere kant te filmen. Je zou denken dat de brug toch open kan, Ruurd ging het even bekijken. Normaal gesproken kan het weer, maar vandaag was hij kapot 🙁

We voeren om via Leiderdorp en Leiden en dan kom je gelijk weer lage bruggen tegen.

In Zoeterwoude pikten we de route via de Vrouwenvaart weer op.

De hond snapte niet wat we aan het doen waren. Naar voren, naar achteren, weer naar voren en weer naar achteren, het duurt even maar dan staat het er goed op.

Iets voorbij deze bocht lag in 1574 de Schans Lamme.

We voeren Leiden binnen en Tess wilde wat opnames hebben van Ruurd varend door Leiden.

We hadden echt geluk met het weer, het werd steeds warmer.

Uiteindelijk kwamen aan bij de Vliet, de plek waar de Geuzen op 3 oktober 1574 Leiden binnenvoeren.

Op de Vliet wilde Tess persé de brug er op een bepaalde manier op hebben. Elke keer als ik vanuit een bepaalde hoek wilde gaan varen kwam er weer een boot langs. Gelukkig hield Reanne even een tak vast zodat ik zodra er een gat was klaar lag om gelijk te varen.

Het was gezellig en gelukkig zijn alle geplande opnames voor die middag gelukt. Nu afwachten hoe het er in september uit gaat zien.  In de fotoslideshow nog wat beelden van onderweg, daar past natuurlijk maar één lied bij, Het Geuzenlied.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 24 juni 2024 - 7:32

Je heb er een mooie rapportage van gemaakt en zo te zien worden dat mooie beelden straks.

Reply
די מריו 24 juni 2024 - 12:19

Dat was een mooi tochtje, ik ben benieuwd naar het resultaat.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 24 juni 2024 - 19:02

Een reisje met hindernissen maar gelukkig tóch gelukt. We gaan vast nog wel iets zien van het eindresultaat.

Reply
Hans 24 juni 2024 - 21:53

Wat leuk om het laatste stukje dat de Geuzen in 1574 voeren ook eens af te varen.
Door je boot beschikbaar te stellen, kon je het live meebeleven.
Waterplanten geven steeds meer overlast, zelf in het IJsselmeer.
De Geuzen kennen het land niet meer terug als ze zouden komen. Hans

Reply

Plaats een reactie