Home Centrum Leidsche Taptocht met speciaalbieren en lekkere hapjes

Leidsche Taptocht met speciaalbieren en lekkere hapjes

door Emile van Aelst

Zondag was de eerste Leidsche Taptocht, een initiatief van zes Leidse café’s. Alle 250 kaarten waren ruim van te voren al verkocht. De deelnemende café’s, Bierlokaal de Veste, het Praethuys, Dranklokaal 1650, Gelagkamer de Wakende Haan, Lemmy’s Biercafé en  Van Goyen Jeneverhuis, hadden een speciaalbiertje op de tap en zorgden voor lekkere hapjes. Ik begon mijn (eigenlijk foto) rondje bij Bierlokaal De Veste.

Mijn plan was om even snel langs alle kroegen te gaan omdat ik eigenlijk geen tijd had en zaterdag best wel wat gedronken had. Gewoon dom dat ik mij zoiets voorneem komt toch nooit uit. Ook nu weer niet want ik liep gelijk een club vrienden tegen het lijf, waaronder de Stamgasten.

In de Veste was als hapje, heel slim, een broodje worst, dan heb je in elk geval vulling in je maag.

De groep vrienden had het in elk geval helemaal naar hun zin.

Terwijl de club nog even bleef hangen en daarna richting Lemmy’s ging, pakte ik eerst nog even de andere kroegen mee, zoals het Praethuys.

Biertje Emile? Uhh eigenlijk niet. Ja dahag dat gaat niet, je moet het speciaalbiertje en ons zelfgemaakte hapje proeven 🙂

Soms ben ik zo blij dat ik zo zwak als een nat vloeitje ben. Het hapje was heerlijk en het frambozenbiertje ging er in als limonade. Met andere woorden een heel link drankje bij een temperatuurtje van 22 of 23graden in het zonnetje op een terras drink je er zo liters van weg.

Na het Praethuys door naar Gelagkamer de Wakende Haan. Een aantal deelnemers had de Wakende Haan als laatste op hun lijstje staan om er dan gelijk te blijven eten.

Voor de niet eters had Rogier een gezellige band geregeld.

In de Pieterskerkchoorsteeg zit je natuurlijk ook heerlijk voor de deur van Dranklokaal 1650.

Eerlijk gezegd had ik het met het mooie weer niet verwacht, maar het zat helemaal vol binnen.

Er wordt gezegd dat ik vaak in Spanje zit, maar minstens drie van dit clubje zitten net zoveel of ik denk wel vaker op het Griekse Rhodos. Over vaak gesproken, Els was vroeger een collega van mij en we gingen een paar keer per week stappen bij onder andere Beavers (nu Dranklokaal 1650). Ik krijg nog kiespijn als ik denk aan de liters Flügel die we er doorheen gegooid hebben.

Als het goed was kon ik het clubje met de Stamgasten weer oppikken bij Lemmy’s.

Het is niet dat Ruud zoveel drinkt, alleen bij gebrek aan een tafeltje moet je toch iets hebben om de nootjes op te zetten.

Lekker genieten in het zonnetje, die paar momenten met zon moet je pakken.

Alhoewel even aan de bar zitten natuurlijk ook niet weg is.

Ik zeg het altijd, jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor Niels die vanmiddag samen met vader Lambert achter de bar bij Lemmy’s stond.

De laatste stop was bij Van Goyen Jeneverhuis.

Ondertussen was ik op het punt gekomen dat ik niet meer na hoefde te denken of ik wel of niet een biertje wilde. Dus sloeg ik het biertje van Bart niet af.

Het viel mij op dat alle speciaalbieren die vanmiddag geschonken werden, stuk voor stuk heerlijk waren. Wat je van ver haalt is lekker zeggen ze, nou dit biertje komt uit Voorschoten dus net over de grens met Leiden en smaakte heerlijk.

De hapjes erbij waren ook perfect gekozen, paste helemaal bij de smaak van het bier. Echt een perfecte keuze.

De brouwer liep zelf ook mee met deze Leidsche Taptocht, dus kon ik hem buiten even complimenteren met het heerlijke biertje.

Naast de bierwandelingen die we al een aantal jaren in Leiden hebben, is deze Leidsche Taptocht een mooie aanvulling en brengt ook de vele speciaalbieren die in Leiden en omgeving gebrouwen worden weer onder de aandacht.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Hans 10 juni 2024 - 23:24

De Leidsche Taptocht die haalt liefhebbers wel over de streep om deze te bezoeken. hans

Reply
Sjoerd 11 juni 2024 - 7:11

Een taptocht was hier wat voor vroeger, Van de Staatsmijn Emma naar Kasteel Hoenbroek lagen een vijftigtal kroegen… Mijn opa woonde vlak bij het kasteel en werkte op de Emma…

Reply
די מריו 11 juni 2024 - 7:21

En je hebt nog wat aan je beweging gedaan ook. Ziet er goed en gezellig uit.

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 11 juni 2024 - 14:33

Je hebt toch maar een héél zwaar leven, logisch dat je af en toe slappe knieën hebt.

Reply

Plaats een reactie