Home Cultuur Jack van der Bercken ontving, als eerste theatertechnicus in Nederland, de Diamanten Krommer

Jack van der Bercken ontving, als eerste theatertechnicus in Nederland, de Diamanten Krommer

door Emile van Aelst

Er gebeurde zoveel dit weekend dat verslagen van de Museumnacht, jubileum Samuel de Zee hof en een boekpresentatie even moeten wachten. In de Leidse Schouwburg werd zondagmiddag  aan Jack van der Bercken voor het eerst in de Nederlandse theatergeschiedenis de Diamanten Krommer uitgereikt. Deze prijs wordt door de in 1947 opgerichte Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt aan jubilerende theatermedewerkers, die er achter de schermen voor zorgen dat dansers, acteurs en zangers op het podium kunnen stralen. Dit gebeurt doorgaans met een zilveren krommer voor 25 jaar en goud voor 40 jaar. Het is nog niet eerder voorgekomen dat iemand 50 jaar in het vak zit, vandaar dat er speciaal een Krommer is gemaakt met vijf diamantjes. Een ‘krommer’ wordt in de theatertechniek gebruikt om decorstukken aan elkaar te maken (kromme spijker).

Jack werd volledig verrast. De uitreiking vond plaats na het slotapplaus van de laatste voorstelling van de Finalistentoer van het Leids Cabaret Festival. De drie finalisten van het Leids Cabaret Festival 2024 zijn de afgelopen maanden langs de Nederlandse theaters getrokken en eindigden de toer in Leiden waar het voor hen allemaal begon. Jack heeft bij bijna alle  finales de techniek verzorgd, vandaar dat voor deze dag was gekozen om de speld uit te reiken.

Na het slotapplaus kwam Schouwburgdirecteur Irene Pronk het podium op met nog een bos bloemen. Blijft u nog even zitten, we willen een heel speciaal persoon in het zonnetje zetten. Onze technicus Jack van der Bercken, Jack kom erbij.

Tja en toen bleef het podium leeg, Jack was onvindbaar. Collega’s vertelden dat hij waarschijnlijk buiten even een sigaretje aan het roken was 🙂

Jack was gevonden en moest van Irene even op de stip gaan staan.

Moeilijk natuurlijk voor iemand die bijna elke avond iedereen in de spotlights zet, maar er zelf nooit in wil staan.

Irene vertelde het publiek waarom Jack op het podium stond. Jack van den Bercken begon zijn loopbaan in 1973 bij het cultureel centrum de Beejekurf in Venray in 1973, tegenwoordig de Schouwburg van Venray. Jack was toen zestien jaar oud. In augustus 1985 is Jack als technicus aan de slag gegaan bij de Leidse Schouwburg. Sinds dat jaar verzorgt Jack ook jaarlijks het licht bij het Leids Cabaret Festival. Daarom werd de diamanten krommer aan het einde van de Leids Cabaret Festival Finalistentour uitgereikt. In de vijftig jaar dat Jack achter de schermen in het theater werkzaam is, heeft Jack meegewerkt aan ruim 8750 voorstellingen. Gemiddeld waren dit er zo’n 175 voorstellingen per jaar. Het is voor het eerst dat er een Diamanten Krommer wordt uitgereikt want 50 jaar in het vak is nog nooit voorgekomen. Er zitten vijf diamanten verwerkt in de speld, voor elke tien jaar eentje. Het zijn natuurlijk wel kleine diamantjes, want ja we zijn de cultuur sector he 🙂

Heb je daar zelf nog iets over te zeggen vroeg ze aan Jack.

Jack is een doener en niet een van de grootste praters, dus gaf hij de microfoon al snel weer terug.

Arne van der Velde, coördinator theater& productie techniek, spelde Jack de Diamanten Krommer op.

Een beetje beduusd van alle eer en aandacht keek Jack de zaal in.

Trots op de speld en de bijbehorende oorkonde.

Natuurlijk hoorde er ook een bos bloemen bij.

En een stevige hug.

Applaus voor onze Jack zei Irene.

Dat was niet aan dovenmansoren gezegd, er volgde een daverende staande ovatie waar menig artiest jaloers op zou zijn.

Prachtig als iemand geëerd wordt en er echt helemaal niet op gerekend had.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 3 juni 2024 - 7:01

Soms krijgen mensen dat die het echt verdienen. Het feit dat het een zeldzaamheid is dat iemand zo lang blijft zegt genoeg.

Reply
די מריו 3 juni 2024 - 7:56

50 jaar, dat is een hele prestatie. Gefeliciteerd hoor. Dik verdiend.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 3 juni 2024 - 18:03

Helemaal terecht natuurlijk, zonder mensen achter de schermen zijn artiesten snel uitgestraald. Hulde.

Reply
Hans 3 juni 2024 - 21:40

Je bent op tijd terug van vakantie, de agenda is weer gevuld. Hans

Reply
Michiel Hoogland 4 juni 2024 - 8:23

Als je dat doet wat je leven en je lust is, dan hou je het lang vol. Dat straalt ervan af.
Leuk verhaal over mn oude buurman, die in al die jaren amper een spat veranderd is.
( Het houdt je dus ook nog eens jong !)

Reply
Nicky 13 juni 2024 - 8:13

Wat leuk! Leuke baan. Mijn broer heeft dat ook heel lang gedaan. Zonder oorkonde, denk ik, maar wel met heel veel plezier.

Reply

Plaats een reactie