Home Centrum Bestuur blij met She Said, de openluchttentoonstelling van Beelden in Leiden 2024

Bestuur blij met She Said, de openluchttentoonstelling van Beelden in Leiden 2024

door Emile van Aelst

Donderdagmiddag werd op de Hooglandsekerkgracht de jaarlijkse openluchttentoonstelling Beelden in Leiden geopend. De titel van de tentoonstelling dit jaar is She Said en een eerbetoon aan negen betekenisvolle vrouwen uit de geschiedenis van gravin tot ontdekkingsreiziger, van wetenschapper tot politicus en van ecofeminist tot kunstenaar.  Ik kan gaan proberen uit te leggen wat de kunstenaars met hun werk bedoelen en de achtergrond van de keuze voor dit thema. Laten ze daar nou een prachtige website voor gemaakt hebben, die dat veel beter doet dan ik. Dan kan ik mij beperken tot een aantal foto’s en een fotoslideshow onderaan.

De Hooglandsekerkgracht is al 11 jaar het decor van deze jaarlijkse zomertentoonstelling, waar jonge kunstenaars de kans krijgen hun werk aan het grote publiek te laten zien.

Er werd woensdag nog hard gewerkt om alle kunstwerken neer te zetten.

Natuurlijk moesten alle naambordjes en toelichting op de werken opnieuw geplakt worden.

De Wicker Kapel van Kitty Maria was ook nog niet klaar.

De klei moest nog worden aangebracht en was zelfs donderdag nog niet helemaal droog.

De tentoonstelling werd geopend door Hedy ‘d Ancona, feministe en voormalig minister van Cultuur. Voor de opening werd zij rondgeleid door curator Lieneke Hulshof.

Bij alle kunstwerken kreeg zij een uitgebreide uitleg en was ook oprecht geïnteresseerd in het werk.

Probleem was wel dat constant voorbijgangers even een hand kwamen geven en een praatje wilden beginnen. Op zich logisch, maar de rondleiding moest wel klaar zijn voordat ze de tentoonstelling ging openen 🙂

Gelukkig waren we op tijd terug bij de kerk voor de opening.

In de kerk stond alles klaar voor de opening.

Gelukkig was er rekening gehouden met laatkomers.

Voorzitter Henriëtte van der Linden heette iedereen welkom. In de fotoslideshow komen alle andere sprekers langs.

De kerk was gevuld met een heel divers publiek van jong tot oud. En zelfs heel erg jong, zoals de op 4 mei geboren Ula Zazu die met mama mee mocht naar de opening.

Als laatste spreker wees Hedy ‘d Ancona op het belang van kunst en cultuur en uitte haar bezorgdheid voor de toekomst van de cultuur in Nederland gezien de huidige plannen.

Het bestuur van Beelden in Leiden zou graag meer beelden van historische vrouwen in Leiden zien staan. Als  openingshandeling zette Hedy d’Ancona als eerste haar handtekening onder een oproep aan de gemeente dit te bewerkstelligen.

Het bestuur van het Business Platform Schipholweg- Schuttersveld plaatst elk jaar een van de kunstwerken een jaar lang op de kop van het Schuttersveld. Dit jaar viel de keuze op de Wicker Kapel van Kitty Maria.

Ik maakte nog even een foto van alle kunstenaars bij hun kunstwerk. Te beginnen bij Caz Egelie bij zijn werk The herbs that be bitter and well smelling.

Jaasir Linger, Grontapu na asitere.

Kitty Maria bij de Wicker Kapel.

Luis Maly bij zijn werk Stand to Love.

Brigitte Louter zag ik nergens meer dus kon geen foto van haar maken bij Mary Anderson Thinks About Inge Lehmann.

Mickey Yang bij haar werk If the moon was a cookie that would reflect over de Gizeh desert.

Naderhand hoorde ik het belang van deze middag en foto’s. Na de geboorte van Ula Zazu kon Mickey door omstandigheden nog niet naar buiten met de baby. Op zich mooi dat dit voor de baby de eerste kennismaking met de buitenwereld was.

In de fotoslideshow meer kunst en sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 18 mei 2024 - 7:21

Ik vind het dit jaar wel heel mooi. Leuk dat Ula Zazu mee mocht.

Reply
rietepietz 18 mei 2024 - 17:53

Het is natuurlijk vloeken in de kerk maar als ik moet kiezen tussen bezuinigen op de zorg óf op kunst en cultuur weet ik wel wat ik dan kies.

Reply
די מריו 18 mei 2024 - 18:07

Moeilijk kiezen dit jaar..

Love As Always
Dimario

Reply

Plaats een reactie