Home Leiden Heemparkbrug tussen Poelgeest en Leiden ligt er eindelijk na een kwart eeuw

Heemparkbrug tussen Poelgeest en Leiden ligt er eindelijk na een kwart eeuw

door Emile van Aelst

Soms duren projecten even, of even iets langer, of heel lang of bijna oneindig lang. De brug over de Haarlemmertrekvaart tussen Leiden en Oegstgeest valt met zijn ruim een kwart eeuw in de buitencategorie van ontiegelijk lang.

De brug verbindt de wijk Poelgeest met Leiden, de brug had er eigenlijk moeten liggen toen 25 jaar geleden de wijk werd opgeleverd. Door onderlinge ruzies duurde het allemaal even langer. Er kwam wel een tijdelijke bouwbrug, waar eigenlijk iedereen heel blij mee was, maar door alle ruzies werd hij al snel weer afgebroken.

In 206 werd de strijdbijl begraven en kon vol goede moed begonnen worden met de voorbereidingen en de bouw van de brug. De gebruikelijke tegenslagen zoals problemen met grondeigenaren, woonbootbewoners, bodemvervuiling en juridische steekspelletjes zorgden voor grote vertragingen.  De brug zou zes miljoen gaan kosten, uiteraard zijn daar in de loop der jaren miljoenen bovenop gekomen.

Behalve de Leidse wethouder Ashley North, waren er aardig wat wethouders en voormalig wethouders uit Oegstgeest aanwezig.

Zelfs Els Timmers, de voormalige burgemeester van Oegstgeest, kwam zich er van overtuigen dat de brug er nu echt lag.

Wethouder Ashley North vertelde dat hij in de derde klas zat toen dit project gestart werd.

Het kan toeval zijn, maar het was wel opvallend dat de ganzen op het moment dat de speeches begonnen het hazenpad kozen.

Wethouder Kees Oudendijk was ook blij dat de brug nu eindelijk een feit is.

Jan Nieuwenhuis, voormalig wethouder en destijds voorzitter van de ondertussen opgeheven buurtvereniging,  kon na bijna een kwart eeuw opgelucht adem halen dat de wijk Poelgeest ontsloten is.

De openingshandeling had iets van een spaghettiwestern in zich. Aan beide kanten van de brug stonden de wethouders van Oegstgeest en Leiden met een rode knop.

Wie drukt als eerste en wat gebeurt er 🙂

De confettislingers maakten van de jarenlange vertraging toch nog iets feestelijks.

De beide wethouders liepen elk met een bordje naar het midden van de brug om de naam van de brug te onthullen.

De brug gaat de Heemparkbrug heten naar het nabijgelegen Heempark. Het blauwe bordje komt aan de Leidse kant van de brug en het rode bordje in Oegstgeest.

Ik wil natuurlijk geen olie op het net gedoofde vuur gooien, maar de Heemtuin ligt toevallig wel op Leids grondgebied. Het had net zo goed de naam Poelgeestbrug, vernoemd naar de Oegstgeester wijk, kunnen worden. Die slag hebben we in elk geval binnen 🙂

Na de opening dronken politici, bouwers, genodigden en buurtbewoners nog een borrel, waar sommigen ruim 25 jaar op gewacht hadden.

Eerdaags gaat de brug open voor het verkeer. Bussen moeten nog even wachten omdat door de vele regenval de busbanen nog niet goed uitgehard zijn. Ach na een kwart eeuw kunnen die paar weken er ook nog wel bij.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 16 mei 2024 - 6:57

Wees blij dat hij nu er pas is, want anders had hij nu zo’n beetje gesloten moeten worden om gerenoveerd te worden. Een miljoenen verslindend proces.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 mei 2024 - 6:59

Je vraagt je eigenlijk af waarom het zo lang moest duren. Volgens mij is het toch een win situatie voor beide partijen.

Reply
Kakel 16 mei 2024 - 17:55

De wethouder zat in de derde klas toen de aanleg begon. Om maar een leuke draai aan het verhaal te geven. Tussen Leiden en Poelgeest is in elk geval goed aan de weg getimmerd! Leuke foto van de wegrennende ganzen.

Reply
rietepietz 16 mei 2024 - 19:16

Er moest wél “flink over de brug gekomen worden” eer iedereen over de brug kon, maar eindelijk is het dan zo ver..

Reply
Hans 16 mei 2024 - 22:51

Na zo’n lange tijd is een feestje om de Heemparkbrug te openen helemaal op zijn plaats. Hans

Reply
Nicky 19 mei 2024 - 14:19

Haha! In mijn hoofd hoorde ik echt dat muziekje uit die ene Western-film. Maar fijn dat de brug er eindelijk is.

Reply

Plaats een reactie