Home Centrum Leiden Marathon 2024 druk, sportief en gezellig, helaas te warm om ’s middags de 10KM door te laten gaan

Leiden Marathon 2024 druk, sportief en gezellig, helaas te warm om ’s middags de 10KM door te laten gaan

door Emile van Aelst

Het had alles in zich om de mooiste Leiden Marathon ooit te worden. Een record aantal deelnemers, een sterk lopersveld en na zes maanden herfst eindelijk een weekend mooi weer. Alleen dat mooie weer werd net even te mooi, het werd warmer dan een paar dagen van te voren verwacht werd. Daarnaast hebben we het vermoeden dat niet iedereen voldoende getraind was of teveel van zijn lichaam vergde. Het kwam er op neer dat rond twee uur het aantal mensen dat last van de warmte kreeg zo hoog was dat de veiligheidsdriehoek grip 1 afkondigde omdat er geen ambulances meer beschikbaar waren en de twee dienstdoende ziekenhuizen het aantal lopers ook moeilijk aan konden. Uit veiligheid voor de lopers werd besloten de 10km  af te lassen en de hele- en halve marathonlopers op het parcours aan te raden hun weg wandelend voort te zetten.  Het werd gewoon te warm en overal vielen slachtoffers van de warmte, ook in de polder kwam ik meerdere problemen tegen.

Het waren niet alleen de recreatielopers die problemen hadden, ook de winnares van de hele marathon lag achter de finish uitgeteld op de grond.

Verder was het natuurlijk een topdag, ik loop er even snel doorheen. Onderaan uiteraard ook een fotoslideshow en filmpje met veel meer sfeerbeelden. ’s Morgens vroeg haalde ik de toplopers op bij het hotel.

Dat deed ik natuurlijk niet alleen, we werden geholpen door de chauffeurs van het Stadsparkeerplan.

We hadden zelf ook niet te klagen over ons vervoer, Wim reed dit weekend in dit wagentje 🙂

Zelf werd ik dit weekend gestraft met deze spiksplinternieuwe Espace, klinkt leuk maar moest hem wel vandaag weer inleveren 🙁

De toplopers konden zich in de Stadsgehoorzaal voorbereiden op hun race. In de Stadsgehoorzaal hadden ook alle Businessteams hun onderkomen.

Op het Garenmarktplein was het ondertussen ook al behoorlijk druk met marathonlopers die om tien uur gingen starten.

Voordeel van starten op de langste afstand is dat het nog niet zo druk is bij de garderobe.

Sommige mensen staan gewoon elk jaar op dezelfde plek te kijken zoals bijvoorbeeld Gerard, Reanne en Astrid.

Alles stond klaar voor het Wilhelmus en daarna de start van de hele marathon.

Klokslag tien uur was de start en spurtten de marathonlopers weg.

Er zijn foto’s die je elk jaar maakt en er gewoon bij horen.

Snel de auto in en een mooie doorkomstplek zoeken. In Hazerswoude Rijndijk is het altijd feest, maar ook als je het dorp weer uitliep was het gezellig met twee draaiorgels. Ik vraag mij af wat zou de koploper gedacht hebben toen hij langs het draaiorgel liep.

In Hoogmade was het nog steeds dezelfde kopgroep.

Een van de hazen had zijn werk gedaan en stopte ermee. Hij had geluk dat ik er stond en kon met mij meerijden terug naar Leiden.

De eerste vrouwen kwamen vrij snel naar de mannen langs, maar we zitten dan nog pas op 19 km dus de verschillen zijn dan nog niet zo erg groot.

Ik vind alle borden en spandoeken altijd geweldig, geen idee waar dit voor was. Even gegoogled en heeft iets met een hardloop community te maken of zo.

In Leiden was ondertussen de 21 KM gestart en maakten kleinere lopertjes zich op voor de kinderloop.

De halve marathon werd gewonnen door de Leidenaar Bereket Yeman, de uit Eritrea gevluchte Bereket woont sinds 2017 in Leiden.

Zijn eerste reactie na afloop was, bijzonder om als Leidenaar in mijn eigen stad te winnen, wat zullen mijn ouders trots zijn.

Even later kwam de Keniaan Isaac Kiprono als eerste over de finish bij de hele marathon.

Ook hij had het erg warm.

Regelmatig kwamen er daarna lopers totaal uitgeput over de finish.

Janeth Jepkosgei toonde nog redelijk fris op het moment dat ze de finish overkwam, even daarna lag ze uitgeteld op de grond en werd in een rolstoel afgevoerd.

Na de diverse prijsuitreikingen ging ik terug naar de polder om te kijken hoe het daar ging.

Terwijl ik naar de auto liep deden de lopers zich tegoed aan een lekker koud biertje. Leiden staat bekend als de marathon waar iedereen na afloop een biertje krijgt om te proosten op het succes.

In de polder kon je duidelijk zien hoe zwaar het was en veel lopers kozen voor wandelen in plaats van hardlopen.

Normaal stop ik altijd even bij de Tubaspeler midden op de Nieuweweg. Nu reed ik door vanwege de tijd en het grote aantal lopers op de smalle weg.

We waren precies op tijd, dachten we toen nog, bij de Splinterlaan om de 10KM lopers te zien.

Hier hoorden we eerst dat de 10KM een uur later zou starten. Gösta zou bij de afterparty optreden maar dat werd om het uur te vullen naar voren gehaald.

Al snel kwam het bericht dat uit veiligheidsoverwegingen de 10KM definitief niet door zou gaan. Doodzonde, maar er kon wel eerder begonnen worden met de afterparty.

Normaal rijden wij achter de vrijwel laatste lopers van de 10 KM aan om daarna door te steken naar de Boommarkt om de laatste vierhonderd meter achter de echt laatste loper aan te rijden. Omdat er geen 10 KM lopers waren hielden we de Splinterlaan voor gezien en sloten op de Lage Rijndijk aan achter de laatste hele marathonlopers.

Op de Singels waren diverse feestjes om de lopers aan te moedigen, helaas geen foto’s  want door de drukte moest ik even mijn handen aan het stuur houden. Iets verderop ging het weer om een fotootje te nemen.

Op de Boommarkt moedigden we de laatste lopers aan.

Ze konden het stukje extra aanmoediging nog wel gebruiken op de laatste meters.

Op het filmpje staat de rit van de laatste honderden meters die met luid applaus en getoeter gepaard gingen. Complimenten voor Shirley en Mac die de hele dag aan elkaar gepraat hebben.

Ik kwam Reanne en een paar vriendinnen tegen. Reanne had de 5KM gelopen en Karin de 21KM maar Kristel had graag de 10KM gelopen en Lisanne stond klaar om aan te moedigen. Nou voor het idee dan toch maar een winnaarsfoto.

Terwijl iedereen richting huis ging begonnen Edwin en Arthur met het afbreken van, de door Edwin ontworpen en gemaakte, finishboog.

Er bleven nog een paar stille getuigen over van een toch geslaagde dag.

In het filmpje een sfeerverslag van een warme marathondag.

In de fotoslideshow nog veel meer sfeerbeelden.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 14 mei 2024 - 6:55

allemaal winnaars zeg. Wat een kanjers en wat jammer dat het net iets te warm was. Leuke foto’s weer.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 14 mei 2024 - 8:34

Dat weer had ook echt niemand verwacht, je hebt echt een paar dagen tot een week nodig om je aan de warmte aan te passen. Even van de herfst de zomer in en dan maximaal willen presteren breekt je gewoon op. Jammer maar helaas. Toch een applaus voor iedereen.

Reply
Hans Kanbier 14 mei 2024 - 11:40

Mooie reportage weer Emille. Was ook best een mooie en sportive dag.
Één klein opmerkingkje: foto15 is niet Hazerswoude dorp, maar Zoeterwoude dorp.

Reply
Emile van Aelst 15 mei 2024 - 0:32

Oh ja Hazerswoude Rijndijk

Reply
rietepietz 14 mei 2024 - 20:32

Het werd natuurlijk ook warmer naarmate het later werd dus de late starters kregen de volle laag als men het door had laten gaan.

Reply
Dorothé Jansen 16 mei 2024 - 11:49

Prachtig verslag. Ik wilde graag wat lezen over deze te warme marathon. Ik heb ooit 2x de hele en 2x de halve in Leiden met plezier gelopen.

Reply
Nicky 19 mei 2024 - 12:07

Jammer dat het niet helemaal ging zoals gepland maar veiligheid voor alles. En toch een geslaagde dag zo te zien.

Reply

Plaats een reactie