Home kunst Mooie fototentoonstelling en interview met Dragqueen Dina Diamond

Mooie fototentoonstelling en interview met Dragqueen Dina Diamond

door Emile van Aelst

Deze maand staat de Stadskamer in de Nieuwstraat in het teken van portretten van Leidenaars. Drie fotografen laten de komende maand foto’s zien die zij in Leiden maakten.

De aftrap was zaterdag met foto’s die Jannie de Groot maakte van Dragqueen Dina Diamond.

Jannie fotografeerde Dina voor het eerst tijdens de eerste Pride Leiden vorig jaar.

Daarna volgde ze Dina onder andere bij optredens in café de Roze Beurs.

Gijsbert van Es stelde Dina enkele vragen, waarvan hij dacht dat die bij meerdere mensen leefden , zoals bijvoorbeeld loop je er thuis ook zo bij. Een overduidelijk nee was het antwoord, waarmee gelijk het verschil tussen een Dragqueen en een travestiet aangesneden werd. Ik verkleed mij in een rol en accentueer alles extra overduidelijk, een travestiet wil er vrouwelijk uitzien en doet daarom iets met make-up en het haar, maar accentueert het niet zoals ik.

Ik doe dit nu 17 jaar en het begon omdat ik het gewoon eens wilde proberen om te kijken hoe het er uitzag. Ik vond het eigenlijk wel leuk en daarom treed ik zo nu en dan op als Dina Diamond. Het is niet zo dat ik denk laat ik vanavond eens als Dina naar de kroeg gaan. De hele metamorfose duurt ongeveer drie uur, mijn baard moet eraf en ik moet mijn armen en benen scheren.

In het dagelijks leven is Dina gewoon Kevin en is leraar. Zijn leerlingen op school weten van de hobby en zijn de grootste fans. Ooit stond Dina bij de Peurbakkentocht eens niet voorop de boot van de Roze Beurs, maar een beetje achteraf. De commentaren op school waren niet van de lucht, ze vonden het een schande dat hij geen hoofdrol had.

Jannie gaf bij een aantal foto’s uitleg waar en wanneer ze de foto’s gemaakt had.

Landelijke bekendheid kreeg Dina toen hij vorig jaar op de ochtend van de Pride Leiden ging voorlezen bij de bibliotheek in de Nieuwstraat. Een landelijk politicus las het ergens en schreeuwde moord en brand dat onze kinderen werden verziekt en riep op om te komen demonstreren en het voorlezen te beletten.

Dina liet zich er niet door afschrikken en wilde persé gaan voorlezen. Resultaat een behoorlijke politiemacht op de been. Om de hoek van de straat stonden ongeveer 150 sympathisanten van Dina en voor de bibliotheek slechts acht demonstranten. Pas echt zielig was dat het bewuste kamerlid met de auto aankwam, uitstapte en tien seconden voor de foto een bord vasthield en gelijk weer terug naar den Haag ging. Even later stond er op zijn facebook de bewuste foto en dat hij was demonstreren in Leiden. Hoe zielig kan je zijn.

Het is natuurlijk een lachwekkend verhaal van die politicus, maar het geeft ook aan dat er nog een hoop aan tolerantie te winnen is. Aan de andere kant is het wel lachen dat de mensen met de grootste mond dat het niet kan en bespottelijk is, wel elke vrijdagavond naar het tv programma Make up your mind kijken.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 8 mei 2024 - 7:04

Je moet gewoon iedereen in zijn waarde laten, dan zijn er ook geen problemen. Ik vind het prima dat hij dat doet, en in het openbaar doet. Hij heeft in ieder geval lef.

Reply
די מריו 8 mei 2024 - 9:38

Waarom zou een man met een baard, woest uiterlijk en vol met tattoos wel mogen voorlezen terwijl kinderen dat misschien wel eerder angstaanjagend vinden. En deze niet.

Love As always
Dimario

Reply
Kakel 8 mei 2024 - 16:35

Hij heeft het lef om het te doen en gelijk heeft-ie! Bespottelijk dat de politicus zijn eigen keurslijf opdringt aan kinderen. Laat iedereen in zijn waarde.

Reply
rietepietz 8 mei 2024 - 22:06

Het is natuurlijk gewoon een soort verkleedpartij, een rol. Soms mooi gedaan en soms ziet het er niet uit. Als er iemand in het pak van Donald duck komt voorlezen zal niemand daar iets geks in zien.

Reply

Plaats een reactie