Home Centrum Leidse socialisten vierden 1 mei, de Dag van de Arbeid, met toespraak Ruud Koole en speldjes

Leidse socialisten vierden 1 mei, de Dag van de Arbeid, met toespraak Ruud Koole en speldjes

door Emile van Aelst

Nederland is geen 1 mei land. In veel landen is 1 Mei, de Dag van de Arbeid, een nationale vrije dag en wordt het groots gevierd of zijn er 1 mei demonstraties. Nederland kent dat niet, ik weet nog wel uit mijn jeugd dat er nog wel eens een 1 mei demonstratie was in Leiden gevolgd door een manifestatie in het Volkshuis, maar dat was toen al een aflopende zaak. Tegenwoordig is er in Leiden nog een kleine 1 Mei bijeenkomst voor voornamelijk de oudere PVDA leden en georganiseerd door de werkgroep Oude Socialisten. Gistermiddag kwamen ze bijeen in de achterzaal van Café de Vergulde Kruik.

De leden werden namens de werkgroep verwelkomt door Ton Kohlbeck.

De zaal was behoorlijk gevuld en uiteraard/helaas met voornamelijk ouderen.

PVDA voorzitter Joost van den Berg was blij dat 1 Mei toch nog gevierd wordt in Leiden.

Burgemeester Peter van der Velden is ook een PVDA-er die heel wat meegemaakt heeft binnen de partij.

Hij was ook enkele jaren vicevoorzitter van de partij en daarom extra blij dat hij hier voormalig partijvoorzitter Ruud Koole tegenkwam.

Tijdens de 1 Mei viering werden een aantal leden in het zonnetje gezet wegens hun lange lidmaatschap. Een zilveren speld voor 25 jaar lidmaatschap ging naar Maaike Snoep.

Ook 25 jaar lid is Jan de Vetten.

Een gouden speld voor leden die 50 jaar lid zijn zoals, Doortje Gaastra-de Wijs.

Karel Labberté is ook al vijftig jaar lid.

Ook Ria van der Lecq kreeg een gouden speld.

Reini Hulsker-Bosma was vorig jaar al 50 jaar lid maar ontving nu alsnog de Gouden Speld.

Een hartelijk dank je wel en een flesje wijn voor Peter van der Velden die tot zijn spijt vanwege een ingelaste vergadering snel weer weg moest.

Voormalig landelijk voorzitter Ruud Koole hield een lezing/toespraak over het socialisme en de partij.

Hij wees er wel duidelijk op dat de partij na het samengaan met Groen Links er wel voor moet waken dat niet alleen Groen de hoofdzaak wordt, maar Links niet vergeten mag worden. Ook stelde hij denkbeeldig voor hoe Joop den Uyl de huidige tijd gezien zou hebben.

Enkele leden hadden niet doorgegeven dat ze in aanmerking voor een speldje kwamen, maar werden naderhand nog door Ruud Koole gedecoreerd.Er werd afgesloten met de Internationale. Voor er werd gezongen werd er verwezen naar mijn blog van vorig jaar waar ik helaas moest constateren hoe erbarmelijk slecht er gezongen werd .Ton Kohlbeck deelde de tekst uit en hoopte dat het dit jaar beter zou gaan. Het ging beter dan vorig jaar, maar eerlijk is eerlijk. Ik werd vroeger heel strijdvaardig als iedereen uit volle borst de Internationale zong of het lied “De lange weg” van Bots, dan zag ik gesloten rijen strijden voor een rechtvaardige toekomst. Dat had ik gisteren niet, ik had meer iets van ik heb nu wel trek in een biertje.

 

Het zou mooi en beter zijn als 1 Mei niet meer alleen door Linkse ouderen, maar ook door Groene jongeren gevierd wordt om terug te keren naar een aantal beginwaarden van de partij.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 3 mei 2024 - 7:30

Doe mij dan ook maar een biertje..

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 3 mei 2024 - 8:23

Groen Links dekt toch aardig de lading…

Reply
rietepietz 4 mei 2024 - 15:56

Ik kreeg als kind nog wel iets mee van 1 Mei viering maar dat werd inderdaad alleen maar minder. Goed beschouwd kregen arbeiders het jarenlang alleen alleen maar beter al zijn er nog altijd welke groepen waar te verbeteren valt.

Reply

Plaats een reactie