Home Natuur De Polderfabriek, een unieke groene en duurzame horecagelegenheid in het Groene Hart

De Polderfabriek, een unieke groene en duurzame horecagelegenheid in het Groene Hart

door Emile van Aelst

Na jaren voorbereiding en zelfs een moment van de handdoek in de ring gooien was het donderdag eindelijk zover, ‘De Polderfabriek’ werd geopend. Het restaurant is gevestigd in het voormalige HSL (hoge snelheidslijn) informatiecentrum. In 2012 verwierf de gemeente Leiderdorp dit pand en in 2018 werd besloten het te verkopen aan de Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasseriegroep. Er werd een intentieverklaring opgesteld en plannen gemaakt. In eerste instantie werden de plannen afgekeurd en ook corona zorgde voor de nodige vertraging. Er was een moment dat de Brasseriegroep bijna de handdoek in de ring gooide en het project te groot vonden. Wie Johan en Bob kent weet dat opgeven niet in hun woordenboek staat, Guido Verschoor kwam er als derde compagnon bij en er werden nieuwe plannen gemaakt waar de gemeente en milieuorganisaties wel blij mee waren. Vorig jaar maart was de officiële overdracht en na een jaar keihard werken was donderdag de opening.

Rondom de Polderfabriek liggen onder andere de Leiderdorpse schooltuinen en is er ook ruimte voor het IVN en de Vogelwerkgroep.

Ik was duidelijk niet de enige die uitgenodigd was, door de regen waren veel genodigden met de auto gekomen en daarom stond zowel het parkeerterrein als de ventweg bomvol.

Het klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig als ik schrijf over groen en duurzaam en dan met een foto van een volle ventweg kom. Dat kwam natuurlijk door het weer en de bezoekers zelf die niet alleen uit de omgeving kwamen, ik pakte eerlijk gezegd ook vanwege de stortbuien de auto. Maar de Polderfabriek ligt midden in een prachtig weidegebied en je kan met de fiets alle kanten op.

Binnen was het al niet anders er was bijna geen doorkomen aan, honderden gasten waren op de opening afgekomen. Dit kwam natuurlijk ook omdat iedereen wist dat het na zoveel jaren voorbereiding en een gigantische investering een unieke gelegenheid moest zijn geworden.

Het was een soort betonnen bunker en is nu veranderd een mooie zaak met diverse ruimtes.

Deze zal is toch ook geweldig voor een diner of een training.

Als de training je even minder boeit, kan je wegdromen door naar buiten te kijken en te genieten van de natuur.

Rondom zijn mooie terrassen en ik weet nu al dat ik hier van de zomer echt wel mijn bootje ga aanleggen. Het ligt precies op mijn favoriete vaarrondje door de polder.

Boven is er ook een mooie ruimte.

Met uiteraard ook weer een prachtig uitzicht.

Tja dat was een dingetje, de officiële openingstoespraken. Iedereen wilde het horen en dat lukte, maar het zien was een andere zaak 🙂

Johan greep terug op de afgelopen zes jaar en was blij en trots dat ze toch doorgezet hadden.

Ook wethouder Daan Binnendijk blikte terug op de afgelopen jaren en is blij dat de Brasseriegroep en Leiderdorp elkaar gevonden hebben in een perfecte invulling van het gebouw en de omgeving.

Het was een drukke maar mooie opening en iedereen keek zijn ogen uit hoe er van een kale betonnen bunker zo’n mooi en groen pand gemaakt is.

Tijdens de drukke opening werd het personeel wel gelijk in het diepe gegooid om grote mensenmassa’s te bedienen.

Ik sprak mede-eigenaar Bob Meijer en zei wat een drukte joh. Tja je nodigt wat mensen uit maar gaat er toch niet vanuit dat iedereen komt zei jij lachend.

Nou dat kwamen ze dus wel 🙂  De Polderfabriek is elke dag vanaf 08.00 geopend en bereikbaar voor wandelaars, fietsers en per boot. En oh ja uiteraard met de auto en lekker gelijk langs de A4 dus even eraf en daarna gelijk je weg weer vervolgen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 30 april 2024 - 6:56

Groen is al dat ze het niet hoeven af te breken. Daarnaast is het een mooi punt voor trainingen. Ik heb ze niet meer nodig, maar ik had er probleem van gemaakt als die daar gegeven wordt. Ik wens ze veel succes.

Reply
די מריו 30 april 2024 - 7:28

Mooi plekkie om daar eens lekker wat uurtjes te zitten om uit te rusten van het harde werk wat varen heet. Ik geef je groot gelijk.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 30 april 2024 - 20:26

Ik was mijn uitnodiging kwijt geraakt. 😉

Reply

Plaats een reactie