Home Centrum Koningsdag Leiden 2024, ondanks een natte start, een geweldige dag geweest

Koningsdag Leiden 2024, ondanks een natte start, een geweldige dag geweest

door Emile van Aelst

Zoals elk jaar ging ik ook dit jaar weer op pad met de Oranje Vereniging en de burgemeester. Het was weer een lange en drukke dag waarbij we ongeveer 14 bezoekjes aflegden in wijken en/of bij evenementen. Voor interim burgemeester Peter van der Velden en zijn vrouw was het de eerste en laatste Koningsdag als burgemeester in Leiden, in september zwaait hij tot zijn spijt alweer af. Overal was het gezellig druk en er heerste eindelijk weer eens een echt wij gevoel.

Ik vlieg er in vogelvlucht doorheen, maar onderaan staan een fotosideshow en een filmpje waarop onze hele dag te volgen is en van Barry Badpak heb ik een apart filmpje gemaakt. Na een kop koffie en een broodje bij Vooraf en Toe vertrokken we om negen uur met het busje in de stromende regen richting Jacob Catslaan om de vlag te hijsen en het Wilhelmus te zingen. Wethouder Yvonne van Delft stond ons in de stromende regen op te wachten.

Zoals elk jaar was ook nu weer de Band of Liberation aanwezig om het Wilhelmus en het Leids Volkslied te spelen.

Van Claas Griffioen kregen we het eerste Oranjebittertje aangeboden.

Snel verder richting de Vrijmarkt in de Tesselschadestraat, waar het ondanks de regen toch nog redelijk druk was.

Sinds een paar jaar is het traditie geworden dat we een tompouce eten bij van Maanen op het Diamantplein.

Aan de overkant zag burgemeester Peter van der Velden de haringkraam van Hartevelt en vond het een mooi moment voor kibbeling, je moet toch een stevige bodem leggen voor een dag als deze.

Snel door naar de Burgemeesters en Professsorenwijk, daar komen we altijd een hoop bekenden tegen zoals D66 Senator Paul van Meenen.

Wethouder Julius Terpstra.

Nog een wethouder, ook Fleur Spijker liep hier rond.

Over rondlopen gesproken, natuurlijk was Jong K&G zoals elk jaar present voor de optocht en het Wilhelmus bij de opening van het feest.

De officiële opening werd verricht door Peter van der Velden.

Het busje stond alweer te wachten om ons naar Het Gerecht te brengen, waar studentenvereniging Augustinus kinderspelen organiseerde.

Het thema was boerderij. Ik vraag mij af, heeft de Praeses destijds gerealiseerd dat hij met Koningsdag niet als Praeses maar als koe rond moest lopen.

Op het Gerecht geen problemen met stikstofbepalingen en ook geen limonadequotum, je kon onbeperkt limonade melken.

En dan kom je zomaar terecht tussen een groep Amerikaanse toeristen.

Draaiboeken zijn er om vanaf te wijken indien het mogelijk is. Laat het nou mogelijk zijn om even snel spontaan een biertje in Barrera te halen en na het smeren van de kelen luidkeels La La La Leiden te zingen, zoals ook in het filmpje te zien  en vooral te horen is.

Er werd op ons gewacht in Minerva voor een snelle, maar heerlijke lunch voor we aan ons overvolle middagprogramma begonnen.

Na de lunch liepen we over de Kindervrijmarkt op de Breestraat.

De familie Soeters is niet alleen met 3 Oktober in stijl gekleed aanwezig, ook met Koningsdag pakken ze goed uit.

Je komt op de Breestraat iedereen tegen, dus ook Ria.

De prijswinnaars van straatmuzikantjes wedstrijd, Het Gouden Petje. De winnares in de categorie onder tien jaar laat in het filmpje onderaan horen waarom ze winnaar werd.

Ook erg druk bij de Kindervrijmarkt op de Hooglandsekerkgracht.

Is dit nu kinderarbeid, je laat kind voor living statue spelen en zit als ouders op de achtergrond te kletsen, alleen voor de foto kwamen ze even naar voren 🙂

Een aantal commissieleden van de 3 October Vereeniging zat gezellig bij elkaar met broodjes warme worst.

Het busje stond alweer te wachten om naar ZuidWest te gaan, maar eerst even op de foto met een collega-muzikant. Peter van der Velden speelt trompet, maar kan natuurlijk niet tippen aan deze trommelaar van de wereldberoemde Jostiband.

In Zuid-West gaan we altijd op bezoek bij Zuid-West 100 waar onder andere straattekenwedstrijden zijn.

Vaste prik zijn ook de handbalwedstrijden, terwijl wij met de bewoners stonden te praten speelden Meike, Jasmijn en Yara de  wedstrijd van hun leven.

We bleven nog even hangen op het gezellige terras voor we weer verder gingen naar de volgende stop.

In Woonzorgcentrum Rijn en Vliet traden Hugo en Bianca Choufour op, altijd gezellig om even langs te gaan.

Geweldig om te zien hoe de bewoners genoten. We waren het er allemaal over eens dat dit een van de dankbaarste bezoeken van de dag is.

En natuurlijk mocht een polonaise niet ontbreken.

De volgende stop was speeltuin Westerkwartier.

Ook daar is het altijd gezellig druk en van alles te doen voor de kinderen.

Tja als je daar rondloopt word je zelf ook weer even kind.

Na de speeltuin de stad weer in om te gaan kijken op de Lammermarkt, waar net de Slechte Band hun laatste nummer speelden.

Waarom heten ze De Slechte Band vroeg Peter zich af, ze bestaan dit jaar 25 jaar dan kan het toch niet slecht zijn 🙂

Best lef dat organisator Bas Schreuder dit jaar weer zijn nek had uitgestoken om dit festival en het festival de avond ervoor te organiseren.

Ik denk dat ik in de toekomst bekers op ga halen, ik hoorde vandaag wat Tim gisteren verdiend heeft met bekers ophalen en in de rij staan voor mensen 🙂

We wilden Barry Badpak zien maar dat duurde nog een uur, daarom eerst maar even naar het feest op het plein bij Quintus.

Altijd een gezellig en smakelijk feestje bij Quintus.

Maar het is natuurlijk niet alleen drinken wat de klok slaat, je kon ook even oud Hollands sporten op de sjoelbak.

Dit was echt lachen, we liepen richting de backstage op de Lammermarkt toen we deze twee jongens tegenkwamen. Bent u een echte burgemeester, echt waar ohhh een echte burgemeester mogen we dan met u op de foto.

We waren keurig op tijd voor Barry Badpak.

Peter van der Velden had er zoveel over gehoord dat hij het nu ook wel eens wilde zien. Dan kan je natuurlijk als burgemeester ergens aan de zijkant of op het podium gaan staan, maar je maakt het pas echt mee als je midden in het publiek staat.

Hij genoot van het optreden en wilde na afloop graag met de mannen van Barry Badpak op de foto.

Na de foto zei Paul, the voice, tegen mij. ‘Lachen door die nepsnor heeft hij niet door dat ik al ongeveer 25 keer zijn biefstuk heb afgesneden bij ons in de winkel. Ik vertelde het Peter en die wilde gelijk terug om nog even goed te kijken naar zijn slager 🙂

Van Barry Badpak heb ik maar even een apart filmpje gemaakt. Het mooist is het om hem op tv af te spelen, ik kijk tegenwoordig nooit meer mijn filmpjes op de computer maar lekker op tv.

Na Barry Badpak liepen we naar studentensociëteit Augustinus waar we na een lange dag verwend werden met een lekker driegangen diner.

Het was het slot van een geweldige dag, waar we allemaal van genoten hebben en alleen maar leuke mensen tegen gekomen zijn, dan voel je geen vermoeidheid van het overvolle programma.

Uhhhhmmmmm niet liegen, vandaag voelde ik toch wel mijn benen. Hoe dat kwam kan je zien in de fotoslideshow en het filmpje hieronder.

En hier nog de foto’s, niet schrikken het zijn er maar 500, maar wel met hele leuke muziek eronder 🙂

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 29 april 2024 - 7:26

Lijkt me een hele leuke maar vermoeiende dag , en alles is goed verzorgt. Dat brengt me bij de laatste foto, de welbekende dame met de rode jas… Hoe’st met de omroep.

Reply
די מריו 29 april 2024 - 11:54

Een lange dag, ik ben toch blij dat ik hem zelf mocht indelen. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
Kakel 29 april 2024 - 17:06

Wat een feest. Wat een mensen. Wat een dag.
Je zal afgepeigerd zijn geweest…

Reply
rietepietz 29 april 2024 - 18:18

Was me het dagje wel voor je. Leuk voor elk wat wils, ik had wel een potje willen sjoelen.

Reply
Nicky 2 mei 2024 - 7:50

Altijd een leuk gezicht, al dat oranje. Zeker toen het weer beter werd.

Reply

Plaats een reactie