Home Centrum Art of Feelings, leerlingen het Metrum maken kunstwerken over hun gevoel

Art of Feelings, leerlingen het Metrum maken kunstwerken over hun gevoel

door Emile van Aelst

Gisteren niet alleen een mooie, maar vooral ook indrukwekkende tentoonstelling gezien in de Stadskamer in de Nieuwstraat. Leerlingen van Praktijkcollege het Metrum hebben samen met stichting Mixclubs een tentoonstelling over hun gevoelens gemaakt.

Stichting Mixclubs is opgericht door Elles Verhoef na haar ervaring met een jongeren knutselclub in de Merenwijk. Het hele verhaal over de oprichting en doelstelling van de Stichting Mixclubs vind je onder deze link. Elles ontwikkelde in de loop der jaren lesmethodes om jongeren meer zekerheid te geven. Via diverse projecten leert ze kinderen hun eigen vaardigheden te leren kennen. Met het Ondernemersprogramma zetten kinderen hun eigen bedrijfje op. Ze beginnen met het bedenken van een plan, hoe bereik je het plan, wat doen we uiteindelijk met de opbrengst, dat is in grote lijnen de werkwijze. Na afloop krijgen alle kinderen een ondernemersdiploma. Met een aantal kinderen van Praktijkcollege’s  het Metrum en Waterland werd het project ondernemen met kunst gestart. Gisteren was de afronding met de verkooptentoonstelling Art of Feelings met kunstwerken gemaakt door kinderen van Het Metrum.

De kinderen laten via kunstwerken zien wat ze bezig houdt of wat er in hun hoofd speelt. Een aantal van hen gaf uitleg over de betekenis van hun kunstwerk en ook stonden er bordjes met de uitleg bij de kunstwerken.

Bij bovenstaande tekst stond dit kunstwerk. De maker bedoelde hiermee als je iets negatiefs overkomt denk dan aan iets moois of leuks.

Deze jongen had een huis gemaakt met een trappetje naar zolder. Als ik het te druk vind dan ga ik naar zolder en daar vind ik rust vertelde de maker mij.

Hier werd ik ook even stil van. De maker bleek heel veel aan zijn oma te denken die overleden is. Oma is een engeltje en is naar het licht. Terwijl hij het kunstwerk maakte en de rest van het gezin ermee geconfronteerd werd, hebben ze met zijn allen het verlies een plekje kunnen geven hoorde ik van Ellis.

De Witwas machine, daar gooi je zwarte negatieve gedachtes in en er komen witte positieve gedachtes uit.

De tentoonstelling werd druk bezocht en misschien kwam dat ook wel omdat de kinderen zelf buiten stonden te flyeren.

Deze spinnen werd ik ook even stil van. Ik hoorde dat de maker er mee aan wilde geven; iedereen is bang voor spinnen, dus als ik mij bedreigt voel dan ga ik tussen de spinnen staan en komt niemand bij me.

Achter de tafel hielden de jonge ondernemertjes precies bij hoeveel er verkocht- en gedoneerd werd.

Terwijl ik het opschrijf komt het natuurlijk heel anders over, maar toen ik rondliep de kunstenaars zag en zij mij uitlegden wat hun kunstwerk inhield had ik regelmatig een brok in mijn keel. Zoals bijvoorbeeld bij deze uitleg. Nu of Nooit. Alle verschillende mensen dragen de wereld. Ze houden de wereld sterk. Als we iedereen nu niet accepteren doen we het nooit.

Kijk meneer dit zijn mijn vijf broertjes en vooraan zijn mijn zusje en ik, dit is ons gezin.

Ik genoot van het enthousiasme, de trots en het plezier dat de kinderen uitstraalden. Ze waren het middelpunt van de belangstelling, hadden iets gepresteerd en dat geeft ze een onbetaalbaar goed gevoel.

Het project werd mede begeleid door kunstenaars Theolieke Smit, Roos Tulen, Margot van Leeuwen en Peter Broeder. Een mooi resultaat met een mooi team van kunstenaars en ondernemende kunstenaars. Ik moet nog even navragen welk doel ze voor ogen hebben met de opbrengst, meestal gaan ze iets leuks ondernemen met zijn allen.

Neem even de tijd en klik de foto’s en de teksten aan, dan gaat er een wereld voor je open als je ziet wat deze kinderen bezighoudt.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 5 april 2024 - 7:09

gevoelens zijn het mooiste wat je kunt bezitten. En als ze dan ook nog zo mooi uitgebeeld worden, dan krijg je prachtige creaties.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 5 april 2024 - 7:20

Dat hebben ze aardig voor elkaar weten te krijgen. Een heel mooi initiatief.

Reply
rietepietz 5 april 2024 - 20:25

Een middag die deze kinderen nooit eer vergeten.

Reply
Nicky 17 april 2024 - 21:08

Mooie kunstwerken. En hele blije koppies. Prachtig!

Reply

Plaats een reactie