Home Centrum Gezellig Paasspelletje voor het hele gezin, wie waren er in de Leidse Pieterskerk bij de Matthaüs Passion

Gezellig Paasspelletje voor het hele gezin, wie waren er in de Leidse Pieterskerk bij de Matthaüs Passion

door Emile van Aelst

Naarden en Leiden zijn natuurlijk al tientallen jaren de twee plaatsen, waar je als politicus of bekende Nederlander naar de Matthaüs Passion gaat luisteren. Als chauvinistische Leidenaar, is dat zo ja dat is zo, vind ik het natuurlijk prachtig dat Leiden elk jaar op Goede Vrijdag weer even in de nationale belangstelling staat. In het Koor van de kerk worden voorafgaand aan het concert een aantal gasten door de Pieterskerk en de gemeente Leiden ontvangen. Ik vind het elk jaar weer leuk even te kijken wie er wel en niet zijn. Het wordt niet al te mooi weer met de Paasdagen dus ik zou zeggen, ga met de hele familie om tafel pak de foto’s erbij en raden wie het zijn en waar we ze van kennen. De winnaar krijgt een extra eitje. Ik geef er hieronder vast een paar weg. Om tien uur was het Koor nog helemaal leeg in afwachting van de gasten.

Een nog volledig lege kerk, dat zou een half uur later heel anders zijn.

Tegen half elf kon het spelletje wie is wie beginnen. Voordeel was dat het kabinet elk jaar wisselt tussen Naarden en Leiden en dit jaar Naarden aan de beurt was. Ik geef een paar namen weg, als een van de eersten kwamen voormalig minister en  eerste kamerlid Elco Brinkman en zijn vrouw Janneke binnen.

Chef de kabinet van de gemeente Leiden, Mikkel Juffermans en burgemeester Peter van der Velden  waren ook al direct binnen want zij moesten natuurlijk een groot aantal gasten verwelkomen.

Voor directeur Frieke Hurkmans was dit een aparte uitvoering, het is haar laatste als directeur van de Pieterskerk. In september neemt zij afscheid als directeur van de Pieterskerk, die zij de afgelopen jaren zo geweldig op de kaart heeft gezet en ook door de moeilijke coronatijd heeft heen gesleept.

Nog een, voor mij, makkelijke eerste kamerlid Paul van Meenen samen met Anne-Lise Olsthoorn, politiek adviseur van Rob Jetten.

Job Cohen kan je gerust een vaste gast in Leiden noemen. Hij is er vaak zoals altijd bij de dies van de universiteit en afgelopen jaar bij de 1 mei viering van de PVDA.

Over universiteit gesproken, daar komen Erick van Zuylen en Tineke Schutte net aangelopen, twee van de drie pedellen van de Leidse universiteit.

Op de voet gevolgd door vastgoedondernemer Menno Smitsloo en zijn vrouw journaliste Miep samen met de heer en mevrouw Uyttewaal.

Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest en zijn partner Vera zijn ook al jaren van de partij.

Ton en Annelies Kohlbeck. Ik ben trots dat ik Ereburger ben, maar Ton overtreft dat nog eens door Ereburger van zowel Leiden als Oegstgeest te zijn.

Dit is een moeilijke dus die geef ik maar weg, architect Cees Dam die onder andere een van de ontwerpers van de Stopera is, naast hem Martine Labouchere. Zij was grootmeesteres onder Koningin Beatrix en diende ook tot 2014 onder Willem Alexander.Nog een makkelijke Dijkgraaf Rogier van der Sande en zijn vrouw Jonita Venitiaan.

Natuurlijk kon ik Frederik Zevenbergen, lid van het college van Provinciale Staten, niet over het hoofd zien.

Leidenaar Ton van Brussel,  voormalig directeur van De Rode Hoed in Amsterdam.

Presentatrice Liesbeth Staats zag ik volgens mij voor het eerst bij de Matthaüs Passion.

Om dan maar met de tv af te sluiten, Hanneke Groenteman kennen we natuurlijk allemaal, alleen wie staat er bij haar ? Als je iets naar rechts kijkt, hij hoort bij die man die zo druk staat te gebaren. Het is Stephan Nugter, de man van Paul de Leeuw.

De kerk zat ondertussen vol en de Matthaüs stond op het punt te beginnen. Nog net voor het zingen ging ik de kerk uit.

Bij de foto’s hieronder zitten nog een aantal bekende Nederlanders en Leidenaars die ik niet genoemd heb. Zoek ze lekker op en prettige Pasen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 31 maart 2024 - 7:44

Haha, dat eitje mag je houden, ik zoek er wel ene op Google.

Reply
rietepietz 31 maart 2024 - 14:19

Van de namen die jij al noemt zou ik de meeste nog niet herkennen als ik over ze struikel. Dat wordt dus geen eitje voor mij want de ongenoemde namen herken ik zéker niet.

Reply
Hans 31 maart 2024 - 21:00

Het is weer gezellig druk. Hans

Reply
די מריו 1 april 2024 - 19:18

Ik had paul en groenteman goed. Owh ja. En die Elco, dan houdt het wel op.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 1 april 2024 - 20:48

Ook een leuk spelletje: raden wie het écht mooi vindt en wie er komt om gezien te worden 😉

Reply

Plaats een reactie