Home 3 October/Leids Ontzet De Slag om Leiden 2024, verslag met foto’s en filmpjes van een grandioos evenement om Hospice Issoria te steunen

De Slag om Leiden 2024, verslag met foto’s en filmpjes van een grandioos evenement om Hospice Issoria te steunen

door Emile van Aelst

Het was weer een waanzinnig groots en mooi evenement. In dit verslag een uitgebreide terugblik voor iedereen die erbij was en voor iedereen die er niet was een kijkje hoe De 12e Slag om Leiden verliep. De Slag om Leiden is een kennisquiz waarvan de opbrengst naar Hospice Issoria gaat. Onderaan staan een fotoslideshow en filmpje, maar loop eerste even met mij mee om een indruk te krijgen van deze geweldige avond. Om vier uur was alles in Minerva nog leeg. De tafels stonden in twee zalen gedekt voor de 420 deelnemers die voor ze aan De Slag begonnen met zijn allen tegelijk een driegangendiner kregen.

Er stond een apart gedekte tafel, deze was voor het team van Kluivers dat vorig jaar tijdens de Slag de meeste loten had gekocht. Ze kochten ik dacht bijna 1.500 loten, als tegenprestatie kregen ze dit jaar een ereplaats tijdens het diner.

De deuren gingen om vijf uur open en gelijk kwamen de eerste gasten binnen.

Niet veel later stond de zaal vol deelnemers aan de 12e Slag.

De bar draaide gelijk op volle toeren.

Voorzitter Thijs Hemmer heette iedereen welkom en benadrukte dat zonder De Slag om Leiden Hospice Issoria niet zou kunnen bestaan.

Coen Hulsegge, President van Minerva, heette ook iedereen welkom en was blij dat ook dit jaar Minerva weer zo’n belangrijke rol in De Slag om Leiden mag spelen.

Tijd om aan tafel te gaan.

Het team van Kluivers werd in de watten gelegd. Volgend jaar zit de firma Koolmoes Infra aan deze tafel, want zij kochten dit jaar de meeste loten en overtroffen zelfs het aantal van vorig jaar.

In de keuken werd hard gewerkt om de liters tomatensoep in te schenken.

Leden van Minerva liepen af en aan met bladen soep.

Het blijft een mooi gezicht die volle tafels.

Nog een verrassing voor Kluivers ze mogen met 3 Oktober in het Reuzenrad.

Nog even rust voor een aantal vrijwilligers die later bij het spel moesten helpen.

Het hoofdgerecht ging door.

Nu dus echt knallen in de keuken, waar een aantal Leidse koks/restaurateurs belangeloos aan het werk waren.

Oeps foutje. Ik zag het al bij binnenkomst, het Uiltje was niet geblinddoekt. Het is traditie dat de Uil van Minerva geblinddoekt wordt als er niet leden in de zaal zijn. Dat was vergeten en moest dus alsnog gebeuren.

De dames die de extra loten gingen verkopen, waren klaar om te gaan knallen.

Na het diner werden de tafels en banken razendsnel afgebroken en opgeruimd om plaats te maken voor de start van De Slag.

Dit jaar was het thema 450 jaar 3 October omdat het dit jaar 450 jaar geleden is dat we bevrijd zijn. De Geuzen voeren toen vanaf Delft met hun boten over het onder water gezette land. Om dat nu nog een keer over te doen is wat veel gevraagd, vandaar dat ze nu vanaf de trap kwamen.

3 October begint natuurlijk met de Reveilll-je.

Rik Kamps, voorzitter 3 October Vereeniging, was blij dat De Slag dit jaar in het teken van 450 jaar 3 October staat en dit eigenlijk de eerste grote aftrap is voor het Feest der Feesten.

De eerste twee quizvragen waren plenair en gingen over de Geuzen en de Reveilll-je.

Hierna begon de race tegen de klok want de deelnemers hadden twee uur de tijd om alle vragen en opdrachten op te lossen en uit te voeren. Bij 3 October hoort kermis en zijn we niet allemaal vroeger begonnen met eendjes vangen.

Als we wat ouder waren verruilden we de eendjes voor de boksbal.

Uit welke jaren zijn deze affiches.

In de bibliotheek van Minerva waren vragen over de herdenkingsdienst.

Vroeger had je wielerwedstrijden op het Rapenburg.

Dinsdagavond waren ze weer even terug.

Aan de muur hing een foto, enkele figuranten waren al aangekleed, maar de rest moesten de teams zelf invullen. Ze hadden drie minuten om te verkleden en iedereen op zijn plek te zetten. Het team van de Stadsgehoorzaal-Schouwburg liet de regie over aan directeur Irene Pronk en binnen drie minuten stond haar team opgesteld.

Gelukkig stond hij op uit de dood om een biertje voor me tappen.

Uiteraard had het bestuur van Minerva ook team afgevaardigd.

Ik had het al eerder over de Geuzen die met hun schepen vanuit Delft naar Leiden kwamen varen. Edwin Haasbroek had een spel ontworpen en gebouwd om de tocht door de deelnemers over te laten doen.

Spelleider Bertram Wesselman zweepte iedereen op om binnen drie minuten zoveel mogelijk Geuzenboten van Delft naar Leiden te blazen. ( meer uitleg in het filmpje 🙂 )

Na het Geuzenspel in HiFi liep ik richting Stadsgehoorzaal waar ook diverse vragen en opdrachten waren. Buiten was een gezellig 3 October sfeertje met Haring & Wittebrood.

Beetje triest dat Handhaving onvermurwbaar was en om 21.15 uur de boel stil legde, terwijl het nog hooguit een half uurtje zou duren buiten.

In de expeditieruimte  trad Gösta op met lekkere Leidse en andere meezingers.

Het eerste team van de Provincie Zuid Holland wilden graag met Gösta en hun collega Nikos op de foto.

In de Breezaal waren een danseres en pianiste. Geen idee wat de vraag hierbij was en ook geen tijd om het uit te zoeken, want al speelde ik dit jaar niet mee de tijd liep wel door  🙂

In de grote zaal traden K&G3 en Musical Vereniging Otis op met een medley van liederen van het Koraal.

In de Aalmarktzaal werd ik meerdere keren aangeklampt, welk jaren waren die optochten dan. Tja ik had wel de foto’s geleverd, maar zou ook uit mijn hoofd niet weten welke jaren ze waren.

Ik keek nog snel even bij het proeven van de Corenweyn, de 3 October darkroom en maakte wat groepsfoto’s in de hal, maar dat staat allemaal op film en de fotoslideshow.

Het was ondertussen alweer druk in de grote zaal waar de laatste plenaire vragen waren en later de uitslag bekend werd gemaakt.

Voormalig mede-organisator Rens Heruer kwam even op het podium en kreeg het woord.

Hij bedankte Thijs dat hij al 12 jaar de drijvende en verbindende kracht achter De Slag om Leiden is. Als Thijs een idee heeft weet dan weet hij iedereen mee te krijgen en te motiveren. Daarom hebben we namens De Slag een cadeautje voor hem gekocht.

En bloemen voor zijn vrouw en zonen die hem zo vaak moeten missen vanwege al zijn vrijwilligerswerk.

Ik denk een unieke foto het hele gezin Hemmes bij elkaar, dat lukt niet vaak 🙂

In afwachting van de einduitslag trad de Minerva Music Machine op.

Tegen 23.00 uur kon het voorlopig eindbedrag bekend gemaakt worden. Een prachtig bedrag dat gerealiseerd is door iedereen die meegespeeld- en of loten gekocht heeft.

Een extra bedankje voor het team van B2 to Cleaning die hele grote ambassadeurs zijn van De Slag om Leiden.

De troostprijs voor het team met de minste punten ging naar het team van het Centrum Management. Je bent dan wel laatste maar het is toch een podiumplek 🙂

En ook daar kan je heel blij mee zijn.

De eerste prijs, de felbegeerde Slag om Leiden wisseltrofee, ging naar het team Lotify2.

Na de prijsuitreiking zorgde de Minerva Music Machine voor een lekker feestsfeertje.

Praeses Reinier Nijman hielp op het eind van de avond ook nog even achter de bar.

Aan alle mooie dingen komt een eind, dus ook aan De Slag om Leiden 2024.  De einduitslag is onder deze link te vinden en de uitslag van de loterij vind je op deze pagina. Alle foto’s en filmpjes die ik van personen en teams heb gemaakt vind je hieronder terug. Kleine tip het filmpje komt op tv veel leuker over 🙂

En gelukkig hebben we ook nog de foto’s nog 🙂

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 29 maart 2024 - 7:24

Wat een happening, geweldig. En uiteraard ook het resultaat.

Reply
די מריו 29 maart 2024 - 7:36

Een mooie avond, geweldig om te zien zeg. Jammer geen record dit jaar qua bedrag, maar wel een super bedrag.

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 29 maart 2024 - 18:27

Misschien volgend jaar géén diner vooraf en dat bedrag doneren dan moet het wel een record bedrag op gaan leveren.

Reply
Nicky 31 maart 2024 - 21:54

Wat een evenement, inderdaad. Maar ik ben blij dat ik niet hoefde te koken.

Reply

Plaats een reactie