Home Cultuur Galerie en expositie Van Apple Art geopend

Galerie en expositie Van Apple Art geopend

door Emile van Aelst

Regelmatig krijg ik uitnodigingen voor openingen van exposities of galeries. De opening die ik gisteren meemaakte sprong er toch wel uit, niet alleen qua kunstwerken maar ook de hele entourage eromheen.

Het werk van Diederik van Appel wordt verkocht over de hele wereld van Duitsland, Zweden, Japan tot Dubai aan toe en dat komt allemaal vanuit Leiden.

Zo nu en dan organiseert hij een expositie in het pand op het bedrijventerrein aan de rand van de Merenwijk en pakt dan gelijk groots uit.

De bezoekers konden uitsluitend op uitnodiging naar binnen en het ontbrak hen aan niets. Hapjes, drankjes, een cocktailpianobar en een pianist.

Ik had al eens wat werk van Diederik gezien maar keek nu mijn ogen uit, zijn kunstwerken knallen bijna van de muur af zo sprekend zijn ze.

Tussen alle muziekgrootheden zie je opeens ook Donald en Dagobert Duck.

Nog meer stripfiguren springen je tegemoet.

Ik wilde een kreet van herkenning geven, maar het was alsof David Bowie zei, ssssstttt gewoon van genieten.

Op de eerste verdieping is de galerie van Arnoud Bennink met wie Diederik het pand deelt. De twee hebben elkaar ondanks het leeftijdsverschil op kunstgebied helemaal gevonden. Arnoud mag dan iets ouder zijn, maar verkoopt ook voornamelijk moderne kunst.

Ik ging boven kijken en keek mijn ogen uit, het eerste viel mijn oog op een hele serie werken van Herman Brood.

Iets heel anders is het werk van Je Shen.

Het werk van Guy Olivier is erg bekend. Wat ik niet wist is dat hij werkte in een restaurant en daardoor bekend is geworden.

Er moesten bordjes gemaakt worden voor het dames- en herentoilet. Olivier maakte uit de losse hand onderstaande twee schetsjes. Iedereen zei joh daar moet je meer mee gaan doen. Hij deed het en zijn werken gaan nu voor gigantische bedragen de hele wereld over.

Het mag duidelijk zijn ook boven keek ik mijn ogen uit, alleen ging mijn portemonnee het even niet redden iets te kopen 🙂

Terug beneden was er ondertussen ook een bassist aangeschoven bij de pianobar.

Het was nog steeds gezellig druk in de galerie terwijl de sluitingstijd van 19.00 uur al verstreken was 🙂

Het verhaal wat nu volgt is weer typisch iets voor mij en kan ook alleen mij overkomen. Diederik van Appel ken ik sinds de coronatijd toen hij terugkwam naar Leiden. Zijn moeder Dien ken ik al jaren van onder andere Jazz on Sunday en vele andere optredens. Ook zien we elkaar regelmatig in De Leidse Hout als we de honden uitlaten. Ik sta met haar te praten en zie opeens Kees van Appel. Kees ken ik al bijna 50 jaar van bijvoorbeeld het Praethuys en hij had destijds de eerste kringloopwinkel in Leiden en ook een galerie op de Langegracht. Ik zeg tegen Dien, kijk nou daar heb je Kees van Appel dat is zeker familie van je. Dat kan je wel zeggen ja, dat is mijn man.

Nou ja gekker moet het niet worden. Ken beide al jaren maar had nooit de combinatie gelegd. Op zich niet zo heel vreemd want ze hebben beide totaal andere interesses en daarom zie je ze nooit samen.

Kees was altijd al met kunst bezig en het is duidelijk de Appel valt niet ver van de boom.

In het filmpje en de fotoslideshow hieronder een sfeeroverzicht van beide galeries.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 25 maart 2024 - 7:26

Haha, daar sta je dan. Mij is het ook al eens overkomen… Ook nog met kunstenaars. De familie Maaswinkel. Destijds bij een expositie in Brunssum.

Reply
די מריו 25 maart 2024 - 7:29

Ze hebben jou toch wel een fikse fotografen korting gegeven. Ik dacht dat dat heel normaal was onder kunstenaars. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 25 maart 2024 - 20:11

Niemand kan zeggen dat jij overhaaste conclusies trekt. 😉

Reply
Hans 25 maart 2024 - 22:34

Galerie en expositie Van Apple Art, hopelijk komen er veel gegadigden. Hans

Reply
Dag winter, welkom lente – Leidse Glibber 26 maart 2024 - 22:45

[…] Dag winter, welkom lente Prachtige muurschildering Ambachtsplein. Ennuhhh je kan nog tot… Galerie en expositie Van Apple Art geopend In Oegstgeest wordt het jaarlijks informatiemagazine wel overal… Libertas opende gisteren […]

Reply
Nicky 27 maart 2024 - 12:09

Daar hangen wel leuke dingetjes tussen. Grappig verhaal van de familie Van Appel.

Reply

Plaats een reactie