Home Leiden De Top 50 Vrouwen Leiden

De Top 50 Vrouwen Leiden

door Emile van Aelst

Voor de derde keer werd op internationale Vrouwendag de lijst met 50 Leidse Top Vrouwen bekend gemaakt. Op deze lijst staan vrouwen die het verschil maken en uitblinken in hun werk of activiteiten. Elke twee jaar komt er een nieuwe lijst met 50 vrouwen, deze vrouwen kunnen door iedereen worden voorgedragen voor deze lijst. Op deze manier is er ondertussen een vrouwennetwerk met 150 vrouwen die het verschil maken of kunnen maken in allerlei sectoren.  Er is dit jaar een nieuw logo ontworpen, waar goed over nagedacht is.

Het is een granaatappel. Stevig en robuust van vorm, maar als je hem openmaakt vol met mooie felgekleurde pitjes.

Er is een duidelijke boodschap die de groep uitstraalt. In de Burgerzaal van het Stadhuis werd de nieuwe lijst bekend gemaakt, bij binnenkomst was er voor iedereen een welkomstdrankje. Ik heb het niet geproefd, maar ik neem aan een granaatappeldrankje.

De Burgerzaal liep vol met vrouwen die dit jaar op de lijst staan of er al op stonden.

Reanne van Kleef en Debbie Helaha, de ambassadeurs van de lijst 2022-2023, vertelden hun ervaringen en hoeveel nieuwe contacten zij hebben gemaakt.

Wethouder Fleur Spijker is blij met de lijst, waaruit blijkt hoeveel Top Vrouwen in alle sectoren wij in Leiden hebben.

Een bloem en bedankje voor de inzet die Reanne en Debbie hebben getoond de afgelopen twee jaar en ook deze week met onder andere de organisatie van de Protestmars deze zaterdagavond.

Het initiatief voor de Top 50 werd destijds onder andere door Jenny Bruin genomen. Ze had wel gehoopt, maar niet verwacht dat de lijst zo’n succes zou worden.

Kirsten Zitman was in 2020 de eerste ambassadeur van Top 50 en kijkt er ook nog met plezier op terug.

Nelly Brands raadde iedereen aan regelmatig contact te houden met de mensen op jou lijst. Zelf kwam Brands vrijwel altijd op de maandelijkse borrel van haar lijst en heeft daar vele waardevolle contacten en ervaringen opgedaan.

Tijd om de vrouwen op de lijst van 2024-2025 voor te stellen.

Dat waren heel wat handjes die geschud moesten worden.

Het bleek dat veel vrouwen elkaar niet kenden, dat geeft toch weer het belang van de lijst aan.

Voormalig Stadsdichter Marianne van Velzen had  speciaal voor vandaag een gedicht geschreven. Het gedicht staat onderaan bij de fotoslideshow.

Natuurlijk werd er een groepsfoto gemaakt.

Na het voorstellen en de groepsfoto werd er nog gezellig nagepraat en de eerste afspraken en app groepen gemaakt.

De lijst met alle 50 Top Vrouwen en een korte omschrijving staat onder de fotoslideshow.

Hieronder een korte fotoslideshow met ook het gedicht van Marianne van Velzen.

Categorie: kunst, cultuur en media

Anna June van Duijn
Anna is mede-oprichter van kunstenaarscollectief ROEM en gaat keihard als illustrator. Is in 2023 ook ‘de Supermarkt’ gestart, een pop-upmarkt om andere makers te empoweren.

Astrid Vlasman
Een Leidse beeldend kunstenaar die in al haar werk laat zien dat wijsheid en schoonheid zit in wat je met je handen kunt maken. Dat leeft zij voor bij Erfgoed Leiden, Kunst op recept en met haar collages.

Barbara van Druten
Leidse kunstenaar die op een innovatieve en inspirerende manier veel betekent voor het Leidse interieur en exterieur. Ondernemer met een groot hart die een mooie verbinding maakt tussen, verleden, heden en toekomst.

Iemke van Dijk
Succesvol autonoom kunstenaar en oprichter en creatief directeur van Stichting EST art foundation. Hiermee verbindt ze kunstenaars van Concrete Kunst en stimuleert ze nieuwe kunstontwikkelingen in Leiden.

Kris Schiermeier
Bevlogen directeur van het SieboldHuis. Ze inspireert jonge mensen, met name vrouwen, om zich te ontwikkelen in de kunst en cultuur en bevordert de kennisuitwisseling tussen  Nederland en Japan.

Mirjam Hensgens
Sinds 2010 werkzaam voor Theater Ins Blau. Haar ambitie om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, werkt aanstekelijk. Geeft ondanks de beperkte middelen jonge makers een kans.

Niki Koutouras
Gedreven en sympathieke inspirator en coach die met haar praktisch toegepaste kunst Leiden mooier maakt. Weet vrouwen en jongeren op een krachtige manier met de natuur te verbinden.

Renée Coralie van Beek
Maatschappelijk geëngageerd theatermaker en actrice die tot denken aanzet. Zij bruist en laat kinderen samenkomen in speeltuin Oosterkwartier (De Kooi), waardoor hun wereld breder wordt.

Roos Tulen
Is als een frisse wervelwind in de Leidse kunstwereld. Maatschappelijk geëngageerd weet zij met haar vernieuwende kunstvorm ‘articipation’ diverse groepen te betrekken bij haar projecten en kunstwerken.

Judith Wassenaar
Mede-oprichter van SPOT Leiden, een platform waar mensen binnen de creatieve industrie bij elkaar samenkomen en waar samenwerken een van de waarden is. Een duizendpoot en een allround creatieveling.

Categorie: maatschappelijk, zorg, welzijn en sport

Claire van Megen
Als oprichter van Stichting PraatErover! heeft Claire een wezenlijk verschil gemaakt voor studenten in Leiden door laagdrempelige gratis psychische hulpverlening beschikbaar te stellen.

Emine Gunay
Drijvende kracht achter en een verbindende factor in de Turks-Leidse gemeenschap, slaat bruggen voor het overwinnen van verdeeldheid en het bevorderen van samenwerking. Groot rolmodel.

Esther Karsch-Spiro
Heeft met Stichting Puzzelstuk een prachtige woonzorgomgeving gerealiseerd voor jongeren met autisme en/of een andere beperking, waarbij respect voor hun persoon, beperkingen en oog voor hun mogelijkheden kernwaarden zijn.

Heyam Bakir
Heyam is als vluchteling uit Syrië naar Leiden gekomen. Ze heeft samen met Marieke van Maanen de stichting Nederlanding opgericht. Daarin helpt ze liefdevol nieuwe Nederlandse vrouwen op weg in de Nederlandse samenleving.

Iefke van Belkum
Iefke is een grootheid in de internationale waterpolowereld. Nu zet deze Olympiër zich op allerlei vlakken in voor de jeugd en voor sport in Leiden.

Jessica Zwartjes
Jessica is in 2014 als biologisch-dynamische tuinder begonnen met Het Zoete Land. Hier stimuleert ze al vele jaren onvermoeibaar het gezonde, groene en duurzame leven.

Marieke Josten
Marieke is een voorvechter voor jongeren en alle uitdagingen die ze tegenkomen in de maatschappij. Werkt al jaren voor jongeren die dak- of thuisloos zijn en agendeert vraagstukken uit de praktijk op de bestuurlijke agenda.

Marieke van Maanen
Marieke heeft samen met Heyam Bakir de stichting Nederlanding opgericht. Met veel energie zet ze zich in voor een goede landing van nieuwe Nederlandse vrouwen.

Nicolette Bloemendaal
Als beheerder en bewoner op het terrein van Dierentehuis Stevenshage staat Nicolette letterlijk 24/7 klaar voor zwerfdieren.

Rita Ghogli
Rita is voorzitter van stichting LOSA (Leidse Organisatie Surinamers en Antillianen), waar de warmte van verschillende culturen samensmelt. Zij organiseert onder meer kookevents en financieel-juridische hulp.

Categorie: ondernemers en bedrijfsleven

Adriënne Heruer
Zeg je Hoppezak, dan zeg je Adriënne. Ze is de stille kracht achter vele Leidse evenementen, waaronder Sinterklaas, de Peurbakkentocht, de 3 oktoberoptocht, de Slag om Leiden en het Rembrandtfestival.

Birgit Soethof
Met haar marketingbureau Ace Creations kiest Birgitte bewust voor een mix tussen commerciële en maatschappelijke opdrachten, zodat zij voor sociale partijen een maatschappelijk tarief kan rekenen.

Esther Sibbel
Esther is een communicatie-expert met een echt Leids hart die zich voor vele Leidse organisaties inzet. Zij is een stille kracht, maar de motor achter grote communicatieprojecten, vooral op het sociale en culturele vlak.

Hayat Hammas
Voorzitter Marokkaans Nederlandse Ondernemersgroep, erg actief in landelijke verbindingsprojecten. Organiseerde mede afscheid burgemeester Lenferink voor Leidenaren met een migratieachtergrond.

Marije van den Berg
Een scherpe commentator, activistische schrijfster, rekenkamerheld en energiefixer. En ondertussen gewoon een superleuke mede-Leidenaar. Marije is te veel om op te noemen.

Marlijn Kok
Hart voor Leiden. Drijvende kracht achter het Leids Cabaret Festival, programmeur van de Nacht van Ontdekkingen, schreef Leidse wandelgidsen en produceert de Leidse Verhalennacht en de Historische Trekvaartdag.

Rianne Verheijen – de Jong
Rianne’s cijferbrein helpt via Online Tigers (Leidse) ondernemers om online betere resultaten te behalen. Zonder techno poeha, maar met nuchtere trefzekerheid. Ook is ze een bevlogen vrijwilliger bij BS Leiden.

Rong Hua Ching-Hu
Eigenaar van restaurant Hotspot Central. Is een stuwende kracht achter de ondernemersvereniging stationsgebied. Ze heeft veel energie voor de gemeenschap en speelt een belangrijke rol in het Leidse netwerk.

Tanja de Jong Rakhou
Tanja staat midden in de Leidse samenleving als voorzitter van sponsorcommissie van BS Leiden. Een gedreven onderneemster met veel zorg en liefde voor haar (voornamelijk Leidse) medewerkers van webwinkel KayaSieraden.

Trudy Kwik
Trudy is met haar KWIK Events & Relatiemarketing al jarenlang de drijvende kracht achter menig Leids evenement. Ze is maatschappelijk zeer actief, denk aan de Leidse Sportprijzen, de Oranjevereniging en Stichting Bevrijding Leiden.

Categorie: onderwijs en wetenschap

Annetje Ottow
Annetje is als voorzitter van het collegebestuur van Universiteit Leiden een belangrijke kracht in de stad. Zij heeft een duidelijke visie op ‘de duurzame universiteit’ en benadrukt het belang van verbinding en samenwerking.

Assya Elhannay
Zij is directrice van Islamitische Basisschool Er-Risèlèh. Na een lastige tijd is de school gegroeid, mede dankzij haar leiding en actieve inzet in het Leidse onderwijsveld.

Astrid Prakke
Bevlogen docent bij MboRijnland, pionier met een groot hart voor haar studenten. Met klassen de school uit, de wijken in. Samen onderwijs maken.

Ionica Smeets
Een welverdiende plek op deze lijst, omdat ze wetenschap en de universiteit Leiden op de kaart zet. Ze draagt zeer actief bij aan het tegengaan van het stereotiepe beeld dat exacte wetenschap alleen voor jongens is.

Maaike Jongepier
Maaike zet zich al haar hele werkzame leven in voor kansengelijkheid. Nu is zij directeur van de Brede school Merenwijk, een school met honderd procent meertalige leerlingen van ouders met een migratie- of vluchtelingenachtergrond.

Myra Warmer
Docent, mentor, opleidingscoördinator in het Leidse voortgezet onderwijs. Enthousiaste, energieke duizendpoot die mensen en organisaties in het Leidse onderwijs weet te verbinden en kritisch durft te zijn waar nodig.

Nicky Terink
Deze geliefde docent Lichamelijke Opvoeding van het Da Vinci College maakt bewegen voor jongeren leuk. Ook buiten school zet ze zich actief in, bijvoorbeeld als vrijwilliger voor LCKV.

Nienke Spaan
Bevlogen docent van Hogeschool Leiden, die zich enorm hard maakt voor diversiteit en inclusie. Doet promotieonderzoek naar handicap en identiteit bij jongeren in relatie tot hoger onderwijs.

Saniye Celik
Saniye is oud-politievrouw en nu bijzonder hoogleraar Diversiteit en Inclusie Politie bij de Universiteit Leiden. Zij zet zich onvermoeibaar in voor diverse en inclusieve organisaties.

Sanne van der Linden
Ongelooflijk goed in het verbinden, enthousiasmeren, faciliteren en prikkelen van de juiste personen in het Leidse onderwijsnetwerk. Weet mensen zo mee te nemen en in beweging te brengen in het LEF (Leiden Education Fieldlab).

Categorie: politiek, overheid en bestuur

Elianne Wijnands
Zet zich vanuit de gemeenteraad namens Studenten voor Leiden in voor jonge vrouwen. Kreeg verschillende voorstellen over sociale veiligheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag door de gemeenteraad.

Esmee van Meer
Maakt het verschil in Leiden als raadslid van de PvdA. Zet zich in voor kansarme Leidenaren en is vrijwilliger bij de Voedselbank.

Jessica Hilhorst
Powervrouw en verbinder pur sang. Zet zich als beleidsmedewerker onderwijs bij de gemeente Leiden met veel passie in voor onderwijs(vernieuwing) in de stad.

Judith van Schoonderwoerd den Bezemer
Een powervrouw die zich als officier van justitie sinds jaar en dag inzet voor de veiligheid en het welbevinden van vrouwen en kinderen. Niet alleen in Leiden maar in heel Nederland.

Lianne Raat
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren die met veel lef opkomt voor klimaat en dier. Neemt veel initiatief, bijvoorbeeld bij de organisatie van het Politiek Café om meer vrouwen in de politiek te krijgen.

Maaike van Vliet
Is namens de VVD een van de ervaren raadsleden in de Leidse gemeenteraad. Maakt zich al jaren hard voor sport en wil dat sporters en verenigingen ook echt gehoord worden.

Marijn Sauer
Marijn zet haar kennis op het gebied van circulaire economie vol in als programmamanager Circulaire Economie bij gemeente Leiden. Ze krijgt zaken echt voor elkaar, zoals de Leidse Ladder.

Marleen Damen
Heeft als voormalig wethouder veel voor Leiden betekend met haar maatschappelijke en financiële portefeuille. Heeft aan de wieg gestaan van de Leidse Top50.

Noëlle ter Woerds
Versterkt als directeur van DZB de kwaliteiten en positie van mensen. Ze is energiek en begaan met álle medewerkers. Daarnaast actief betrokken bij cultuur in Leiden, onder andere als voorzitter van Werfpop.

Thera Olthof
Een selfmade woman. Met tact, humor en intellect naar de top van de gemeente geklommen. Een verbinder die als directeur Publiekszaken, Handhaving en Veiligheid zorgdraagt voor een veilige stad en een dienstverlenende gemeente.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 10 maart 2024 - 7:18

Goh, ik zou moeite moeten doen om er 50 te vinden. Ik ken er hooguit een tiental,

Reply
rietepietz 10 maart 2024 - 17:46

Helaas woon ik niet in Leiden, anders zou ik natuurlijk zéker op die lijst staan. 😉

Reply
די מריו 11 maart 2024 - 7:13

Is niet verkeerd om bij de lijst bekend te zijn LG.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 13 maart 2024 - 17:00

Oef. Een groep van vijftig vrouwen is mijn ergste nachtmerrie! 😉
Maar ik geloof zondermeer dat ze heel goed hun best doen.

Reply

Plaats een reactie