Home Centrum Maand van het Singelpark in zaterdag geopende Stadskamer in de Nieuwstraat

Maand van het Singelpark in zaterdag geopende Stadskamer in de Nieuwstraat

door Emile van Aelst

Leiden kent in meerdere wijken diverse huizen van de buurt. Dit zijn panden waar wijkbewoners informatie kunnen krijgen over onder andere alles wat met de buurt of voorzieningen te maken heeft, of gewoon binnen kunnen lopen voor een praatje en een kopje koffie of thee. De meeste huizen van de buurt zijn onderdeel van de welzijnsorganisaties Incluzio Leiden , BuZz en SOL. Zaterdag werd in de Nieuwstraat het nieuwste onderkomen de Stadskamer geopend.

Behalve een ontmoetingsplek voor de buurt, heeft de Stadskamer ook elke maand een ander thema waar aandacht aan geschonken wordt. Deze maand is dat het Singelpark een mooi thema tegelijk met de opening van de Stadskamer. Het liep dan ook gelijk behoorlijk vol toen de deuren opengingen voor de officiële opening.

Gijsbert van Es, vrijwilliger van het Stadslab en initiatiefnemer van de themamaanden, heette iedereen welkom en was overdonderd door de grote opkomst.

Jeroen Maters, de grondlegger van het Singelparkidee, gaf een uitleg over het ontstaan-, het heden en de toekomst van het Singelpark.

Ook kwam hij heel kort terug op het idee om een deel van het Leidse centrum  te conserveren en van een gedeelte het cultuurkwartier te maken, ook een heel mooi plan trouwens.

Het Singelpark is met zijn 6 kilometer lengte het langste aaneengesloten park van Nederland. In de coronatijd waren net de bruggen geplaatst en omdat er niets anders te doen was dan wandelen ontdekte in een keer binnen een paar maanden meer dan 100.000 mensen het Singelpark.

Het Singelpark is nog steeds niet klaar en zoals bioloog Rinny Kooi zei, het park is nooit klaar want we blijven nieuwe bomen en planten plaatsen. Nog steeds worden er gedeeltes aangepast en of aantrekkelijker gemaakt. De tuin van het Wereldmuseum, voorheen museum Volkenkunde, wordt eerdaags helemaal veranderd wat weer een extra aanwinst op de route is.

In deze maand met het thema Singelpark hangen er ook een aantal foto’s uit het boek ‘Reflections’ wat Marlies van Boekel onlangs uitbracht.

Marlies maakte foto’s van de spiegelingen in het Singelpark en drukte de spiegelingen af.  Iemand merkte heel terecht op dat je eigenlijk twee boeken voor een prijs hebt, want als je het boek omkeert heb je de originele foto’s 🙂

Marlies vroeg een aantal Leidenaars hun persoonlijke Singelpark ervaring te beschrijven, deze teksten komen terug in het boek. Er staan ook verschillende gedichten in van Han Ruijgrok. Collega dichter Frans Terken vroeg of Han zijn pagina wilde signeren. Zie je ik had dichter moeten worden, want er is nog niemand geweest om te vragen of ik pagina 30 wilde signeren 🙂

Er staan trouwens ook een aantal voorbeelden van bijenhotels in de vensterbanken, ook leuk om te zien.

Het bleef na de presentaties nog lang gezellig druk in de Stadskamer.

De komende zaterdagmiddagen zijn er presentaties in het kader van het Singelpark op 9 maart Cécile Verburg over de kunst in het Singelpark, op 16 maart botanisch curator Rinny E. Kooi en op 23 maart Christiaan Amersfoort en Moos van Maris over het groen-onderhoud door vrijwilligers.

Ben je in de buurt altijd leuk even naar binnen te gaan.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 5 maart 2024 - 6:50

Zo te zien voorziet het in een behoefte als er zoveel mensen op afkomen. Alleen moet het VVV gehalte niet te hoog worden.

Reply
די מריו 5 maart 2024 - 7:09

Toch mooi, volgens mij hebben wij er hier in de buurt niets zitten, meer aan de andere kant van de stad en de binnenstad. Er blijft toch altijd behoefte aan.

Love As Always
Dimario

Reply
Wim Pompe 5 maart 2024 - 10:13

De bijenhotels die deze maand in de Stadskamer staan, worden hierna opgehangen in het Singelpark. Zij dienen dan als huisvesting voor de metselbijen.

Reply
rietepietz 5 maart 2024 - 10:42

Staat nog op mijn ” lijstje”, ik liep het Singelpark al een keer maar toen waren er nog wat hiaten in de route. Goed om te weten dat er ook dat soort “kamers zijn, äl heb ik geen vragen , een toilet onderweg is altijd meegenomen.

Reply
Nicky 12 maart 2024 - 16:25

Mooi dat dat bestaat. Dat je zomaar even binnen kunt lopen voor een kop koffie.

Reply

Plaats een reactie