Home Cultuur Nationale Voorleeswedstrijd 2024, Schoolkampioenen Aya en Karst gaan door naar Provinciale finale

Nationale Voorleeswedstrijd 2024, Schoolkampioenen Aya en Karst gaan door naar Provinciale finale

door Emile van Aelst

Dit jaar wordt voor de 31e keer de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd. De voorrondes zijn op de scholen waar schoolkampioenen worden  gekozen. Zij gaan door naar de regio finale om een kans te maken op de provinciale finale en zo door te stoten naar de landelijke finale. In Muziekhuis de Qbus organiseerde BplusC woensdag de Leidse regiofinale.

In de zaal zaten voornamelijk kinderen die gingen voorlezen met hun ouders en broertjes en zusjes. Je voelde de spanning in de zaal.

Presentator Nike Moederscheim probeerde de kinderen gerust te stellen.

Niet alleen de kinderen waren nerveus, ook de ouders vonden het wel spannend.

Achter in de zaal zat de deskundige jury bestaande uit Menje Pasman, bibliotheek BplusC, René Schaap, voorlezer bij de bibliotheek, Tanja Cowall, uitgeefster en werkzaam bij jeugdboekhandel Sylvester, Kim Meijsen, juryvoorzitter en leesconsulent bij BplusC.

Alle dertien deelnemers; Karel, Saar, Thijs, Lana, Luc, Aya, Lynn, Yosri, Janne, Mees, Linde, Karst en Lina staan zowel in het filmpje als in de fotoslideshow, omdat het teveel zou zijn ze hier allemaal neer te zetten. Ik maak alleen een uitzondering voor Karel omdat hij het spits moest afbijten en dat was natuurlijk extra spannend.

Halverwege was er een korte pauze want voorlezen maakt dorstig, maar luisteren ook 🙂

Toen iedereen de benen gestrekt had en wat te drinken had gehaald kondigde Nike aan dat we gingen luisteren naar de laatste zeven deelnemers.

Ook in het tweede gedeelte werd duidelijk dat de jury een zware taak ging krijgen om twee winnaars uit te kiezen. Eigenlijk wel knap, een zaal vol met volwassenen die twee uur naar kinderen luisteren en dan hun mond kunnen houden 🙂

Na het voorlezen was er voor de deelnemers een workshop gegeven door de Amerikaans/Leidse zangeres, actrice en voice over Marnie Baumer.

Marnie haalde even de spanning eruit bij de kinderen, zodat ze volkomen relaxed terug konden om naar de uitslag van de jury te gaan luisteren.

Beneden zat Rachel van Leeuwen, projectleider Leesbevordering en Bibliotheek op School BplusC, de andere kinderen voor te lezen.

Tegelijkertijd maakten de kinderen een tekening naar aanleiding van haar verhaal.

De jury was terug en riep een voor een iedere schoolkampioen het podium op voor hun persoonlijke juryrapport , een medaille en een oorkonde.

Voor de uitslag bekend gemaakt werd eerst een groepsfoto, helaas was er vooraan te weinig podiumlicht, maar het gaat nog net.

Natuurlijk ook nog een foto met de jury en de presentator.

Eindelijk was het zover dat de winnaars bekend gemaakt werden, deze twee winnaars mogen door naar de provinciale finale. Aya zit op basisschool Leimundo en las voor uit Matilda van Roald Dahl.

Behalve een plaats in de finale kreeg ze ook het boek Wonka van Roald Dahl.

De tweede finalist was Karst, hij zit op basisschool de Leeuwerik en las voor uit hoe overleef ik van Francine Oomen.

Beide finalisten waren behalve blij, ook een beetje beduusd van hun overwinning.

In het filmpje korte flitsen van alle deelnemers.

Natuurlijk zijn ook alle deelnemers op de foto gezet.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 2 maart 2024 - 7:32

Ik moet zeggen, ik vind het allemaal winnaars. Ze lezen en durven dat ook nog een keer voor publiek hardop te doen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 2 maart 2024 - 7:44

Dat lijkt me een hele opgave met zo’n groot publiek erbij. Alhoewel ik ook vaker voor een groot publiek heb gesproken, maar toen was ik heel wat jaartjes ouder.

Reply
rietepietz 2 maart 2024 - 18:53

Maar ze komen toch allemaal prima uit hun woorden ondanks dat de zenuwen door de keeltjes moeten gieren.

Reply
Hans 2 maart 2024 - 22:47

Veel succes voor Aya en Karst bij de Provinciale finale. Hans

Reply
Nicky 9 maart 2024 - 15:51

Wat knap gedaan, zeg!

Reply

Plaats een reactie