Home Maatschappij Muurschildering in het COA Oegstgeest. “It’s the sparkle in their live”

Muurschildering in het COA Oegstgeest. “It’s the sparkle in their live”

door Emile van Aelst

Vanmiddag was de presentatie van een bijzondere wandschildering in het COA in Oegstgeest. Een wand in de activiteitenruimte zag er saai grijs en troosteloos uit. Activiteitenleidster Marja Kraakman leek het een leuk idee om de wand met een aantal tieners op te knappen en er een mooie wandschildering op te maken.

Ze vroeg of kunstenares Margreet Goede haar wilde helpen om de kinderen adviezen te geven. Samen met zes tieners maakte zij de wandschildering. Vanmiddag was de feestelijke afronding van het project en konden ook de ouders een kijkje komen nemen. Marja had gezorgd voor lekkere hapjes en natuurlijk puur Hollandse pannnenkoek.

Margreet hielp ondertussen de chips en de drankjes klaar te zetten.Marja legde uit hoe het project tot stand gekomen was en hoe zij ne de kinderen genoten hadden tijdens het werken aan de muurschildering.Ze werd geholpen door Salma en Kaddi, zij vertaalden in het Syrisch en het Engels. Salma en Kaddi legden uit wat het verhaal van de muurschildering was en wat er op staat. Iedereen had geschilderd wat ze bezighield. Indrukwekkend vond ik natuurlijk de boot, waarmee veel van hen overgestoken zijn, de zee, het afscheid van je land en familie, maar wel met de wetenschap toch altijd met elkaar verbonden te blijven.De kinderen zette allemaal hun naam op de wand bij het gedeelte dat ze geschilderd hadden. Van een paar jongens was de toestemming van de ouders om op de foto te gaan (nog) niet gekregen dus die foto’s hou ik hier buiten, maar stuur ze wel door naar Marja Kraakman.Op een andere wand hangt een schildering dat in het verleden gemaakt is door iemand, maar niemand weet meer wie. Daarom fijn dat hier de namen bij staan.Vol trots poseerden de meiden samen met Marja Kraakman en Margreet Goede bij de muur.Margreet Goede had nog een extra verrassing, voor allemaal een fotocollage van de wand. Als ze verhuizen hebben ze toch nog een aandenken aan hun werk.Ik vroeg Salma, die perfect Nederlands spreekt, waarom ze de bloemen had geschilderd. Ik hou heel erg van bloemen en bloemen hebben iets vrolijks en niets kwaads, iedereen houd van bloemen . Zowel camjo Brigit Disseldorp als ik hebben altijd een beetje moeite met dit soort onderwerpen. We staan te filmen en fotograferen voor een leuk verslag, maar eigenlijk is het helemaal niet leuk want ze zijn hier niet voor hun plezier maar noodgedwongen. Ik zei tegen een van de moeders, die Engels sprak (vooraan op de foto), dat ik mij bij dit soort onderwerpen altijd een soort intruder/indringer voel. Oh no reageerde zij, “this and you are the sparkle in their lives’.  Zo had ik het eerlijk gezegd nooit bekeken.Activiteitenbegeleidster Marja Kraakman was blij met het mooie resultaat. Ze is hier al een lange tijd vrijwilliger en is blij dat, voor zover zij weet,  deze locatie nog minimaal twee of drie jaar blijft bestaan.Margreet Goede werd door het COA in Oegstgeest gevraagd met tieners een muur van de recreatieruimte te beschilderen. De zes kinderen hebben zelf het ontwerp gemaakt en ik heb ze begeleid. Het was een uitdagende maar ontzettend leuke opdracht. Ze heeft jarenlang gewerkt als activiteitenbegeleidster bij Libertas. Na haar pensioen heeft ze enkele jaren bij Radius schilderles gegeven aan ouderen. Nu begeleid ze een clubje ouderen in het “schildersatelier” in Wijckerslooth. Mijn hobby’s zijn schilderen en het maken van collages. Daarnaast zorgt ze met andere vrijwilligers voor de planten, groenten en kruiden in de kas van Wijckerslooth en heeft sinds twee jaar een moestuin. Fijn als mensen zo actief blijven voor de samenleving.Salma had er totaal geen probleem mee even voor camera in het Nederlands te reageren en vond het leuk dat ze mee heeft mogen werken aan de muurschildering.Kaddi en Sabrin vonden het een beetje spannend voor de camera, maar in het Engels lukte het best om ook te vertellen hoe blij ze zijn met de wandschildering en het mee mogen doen.Ik genoot ervan deze kinderen zo te zien genieten en trots zijn op hun wand. De opmerking  ’the sparkle in their lives’ maakte mijn middag extra goed en vergeet ik niet snel meer.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 22 februari 2024 - 7:27

the sparkle in their lives, mooi om te onthouden. Ik werd er een beetje stil van.

Reply
די מריו 22 februari 2024 - 7:28

Mooi dat ze hebben kunnen werken aan een beetje kleur in hun leven.

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 22 februari 2024 - 20:10

Wat een prachtige en vooral kleurige muur is het geworden. En een heel zinvolle bezigheid voor kinderen natuurlijk, daar hebben heel veel anderen ook plezier van.

Reply
Nicky 26 februari 2024 - 13:21

Mooie muurschildering. Maar ik vind vooral al die blije koppies heel mooi.

Reply

Plaats een reactie