Home Cultuur Scratch Muziekdagen Leiden dag 1 repetitie van de Messiah

Scratch Muziekdagen Leiden dag 1 repetitie van de Messiah

door Emile van Aelst

De Scratch Muziekdagen is een van de muzikale topevenementen van het jaar, vier dagen lang maken muzikanten en ruim 1.000 koorleden vanuit het niets elke avond een mooie voorstelling. De naam scratch komt van het Engelse ’to start from scratch, beginnen vanaf niets’ en dat is precies wat er gebeurt. Zowel muzikanten als koorleden geven zich van te voren op voor de dag waar ze bij willen zijn. ’s Morgens komen ze binnen en beginnen met repeteren en geven dan ’s avonds een concert.

Donderdag wordt de Messiah uitgevoerd, vrijdag de Messiah door jongeren, zaterdag musical highlights en zondag Dvorak en Brahms. Ik ging vandaag kijken bij de repetitie van de Messiah van Georg Friedrich Händel in de bewerking van Wolfgang Amadeus Mozart (1789).

Ik kwam uiteraard weer binnen precies op het moment dat de pauze begonnen was, op de een of nadere manier heb ik daar een neus voor 🙂

Voor de scratch zijn er tribunes gebouwd in de Pieterskerk, onder de tribunes zijn gangen om bij de verschillende vakken te komen en je jas op te hangen.

Overal hangen bordjes waar je naar toe moet als alt, bas, tenor of sopraan.

Het is echt een gigantische organisatie om alles vier dagen lang op rolletjes te laten verlopen. De Leidse Scratch is dan ook het grootste scratchevenement van Europa.

Het is dit jaar het 35e jaar dat de scratch in Leiden georganiseerd wordt. In de loop der jaren is er steeds meer merchandise bij gekomen. Uiteraard allemaal in paars dat is de hoofdkleur bij het evenement.

Even rustig inblazen.

Er kwamen steeds meer orkestleden het podium op.

De tribunes begonnen weer vol te stromen en ook de muzikanten zochten hun plaats weer op.

Ziet er opeens weer heel anders uit als de tribunes weer gevuld zijn.

Het vak met de sopranen.

Aan de overkant staan de alten.

Achter het orkest staan de tenoren en de bassen.

Ik vind het zo knap dat ook het orkest nog nooit samengespeeld heeft. Om als muzikant mee te doen moet je wel vijf jaar aantoonbare orkestervaring hebben.

Als koorlid is geen ervaring vereist, maar ik kan me indenken dat als je niet kan zingen je ook niet aanmeld en veilig in het publiek gaat zitten als je er toch bij wilt zijn. De muziek is uiteraard wel van te voren al beschikbaar zodat je thuis al kan oefenen.

De solisten kennen het werk wel uiteraard.

Maar toch ook niet makkelijk om met een vreemd orkest en koor te moeten zingen.

Tijdens de repetitie waren vrijwilligers bezig honderden waxinelichtjes op de pilaren te zetten voor het concert in de avond.

Voor de mensen bij de merchandise was het tijdens de repetitie even lekker rustig om bij te komen van de drukte voor het concert en in de pauzes.

Op de momenten dat er niet gezongen wordt kunnen de koorleden even gaan zitten.

Tijdens dit concert waren er vier solisten, waarvan ik drie gezien heb. Misschien dat er eentje al voor de pauze was geweest.

Het was een mooie repetitie en ik weet zeker dat de uitvoering vanavond ook geweldig geweest zal zijn.

In het filmpje wat sfeeropnames van de repetitie.

Een goed begin is het halve werk gaat hier niet op, nog drie mooie muziekdagen te gaan.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 16 februari 2024 - 6:53

Je komt natuurlijk expres in de pauze zodat je het eerst even kan overzien en dan de perfecte plekjes kunt vinden voor deze mooie foto’s te kunnen maken.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 februari 2024 - 7:25

In de klassieke muziek gaan mijn voorkeuren uit naar Dvorak en Smetana, dat is er destijds ingegoten door een muziekleraar…

Reply
rietepietz 16 februari 2024 - 11:28

Indrukwekkend, en natuurlijk héél bijzonder door om dat met zó weinig voorbereiding te doen.

Reply
Elisabeth 16 februari 2024 - 19:44

Geweldig om te zien en te lezen. Was er wel wat te eten en te drinken in de pauze?

Reply
Scratch Muziekdagen Leiden 2024 dag 3 repetitie Musical Highlights – Leidse Glibber 18 februari 2024 - 22:31

[…] 2024 dag 3 repetitie Musical… Mooi vervolg op verrassingsfeest Edwin van Diemen voor… Scratch Muziekdagen Leiden dag 1 repetitie van de… Het enige carnaval in Leiden was met Gösta… Lekker groen in de binnenstad Muziek in het […]

Reply
Nicky 20 februari 2024 - 21:32

Leuk zo’n kijkje achter de schermen.

Reply

Plaats een reactie