Home Centrum Buitenfestival bij Voorrondes van het Leids Cabaret Festival bracht publiek voor de deur al in de juiste stemming

Buitenfestival bij Voorrondes van het Leids Cabaret Festival bracht publiek voor de deur al in de juiste stemming

door Emile van Aelst

Maandag en dinsdag waren in de Leidse Schouwburg de voorrondes van het Leids Cabaret Festival. Acht kandidaten deden hun uiterste best om een van de vijf plekken voor de halve finale te verdienen. Zoals alle avonden was ook deze avond volledig uitverkocht. Als je op de Oude Vest liep of aan de overkant op de Oude Singel dan kon het je niet ontgaan dat de Schouwburg deze week in het teken van het Leids Cabaret Festival staat.

In 1978 organiseerde Harry Kies het eerste Leids Cabaret Festival op- en met Studentenvereniging Augustinus. Later kwam het festival in andere handen. Sinds dit jaar organiseert de Leidse Schouwburg het festival en is daardoor weer helemaal in Leidse handen. Dat was ook een reden om Augustinus weer actief bij het festival te betrekken. Augustinus levert niet alleen vrijwilligers, maar organiseert deze week elke festivalavond een Buitenfestival, waarmee ze het publiek buiten al in een  gezellig festivalsfeertje brengen. Maandag was het droog, gisteravond regende het helaas, ondanks de regen was het toch gezellig op straat.

Het was helaas niet echt weer voor Bierpul schuiven, alhoewel de baan goed glad en nat was.

Van het bal gooien in een emmer water werd je niet veel natter dan je al was.

Ach de bar heeft altijd wel belangstelling, nat van buiten dan ook nat van binnen of andersom, en gratis glûhwijn gaat er met de kou ook altijd wel in.

Het was triest voor de kunstenaars in de kraampjes, ze hadden niet veel aanloop.

Het Buitenfestival staat er ook op de halve- en hele finale avonden donderdag en zaterdag, laten we hopen dat het dan droog is.

De enigen die echt droog bleven waren de muzikanten.

Maar ja, ze hadden natuurlijk liever meer publiek gehad. Complimenten voor de die-hards die ondanks de stromende regen buiten bleven staan bij het Buitenfestival.

Trouwens wat maakte dat beetje nattigheid nou uit, binnen was het warm en gezellig.

Ook binnen kom je er niet omheen dat het Leids Cabaret Festival week is.

In de zaal werd het publiek opgewarmd door DJ Marco Bijsterbosch.

Over de optredens ga ik uiteraard weer niets zeggen, omdat de kandidaten donderdag en drie van hen zaterdag tijdens de finale nog met deze voorstelling moeten optreden. Wie er wel iets over gingen zeggen waren Nina de la Parra en Niek Barendse die namens de jury vertelden wie er doorgaan naar de halve finale donderdagavond. De jury had er aardig wat tijd voor nodig om tot een beslissing te komen. Gelukkig geen probleem, want het publiek kon daardoor ruimschoots genieten van het optreden van, de van oorsprong Leidse, zangeres en rapper Babs. Na een half uurtje kwam de jury het podium op.

Het was moeilijk, en ik snap dat dit geen standaard verhaaltje was, want het niveau van de deelnemers ligt dit jaar echt heel erg hoog. Toch moest er van drie kandidaten afscheid genomen worden, alhoewel de jury er vrijwel zeker van is dat we hen in de komende jaren terug gaan zien in de Nederlandse theaters.  Naar de halve finale gaan; Tim Kroezen, David Linzen, Said El Hassnaoui, Tobias Tonch en Marjolijn Ebels. ( onderaan staan foto’s van ze die ik nam bij de audities begin januari)

Ohhh schandalig vergeet ik bijna om Stephanie Louwrier te noemen die op perfecte en humoristische wijze de twee voorrondes presenteerde. En wie er gisteravond bij was, zal het best met me eens zijn, ‘fuck you Stephanie for president’.

Het waren spannende audities en voorrondes, ik ben echt heel benieuwd naar de finale zaterdag. Hieronder een kort filmpje van het Buitenfestival dat Studentenvereniging Augustinus verzorgde.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 8 februari 2024 - 6:54

Wat een gezelligheid. En wat een mooie auto.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 8 februari 2024 - 7:22

Die auto kun hier je de komende week met Carnaval goed gebruiken. Voor de rest wacht ik op de finale.

Reply
rietepietz 8 februari 2024 - 17:49

Wat heb jij toch een zwaar leven, iédere dag maar wéér de deur uit voor dit soort “saaie” dingen. 😉

Reply
Nicky 11 februari 2024 - 12:40

Ach, wel heel jammer van die regen. Binnen was het beter, zo te zien.

Reply

Plaats een reactie