Home Leiden Showdown Sleuteltoernooi 2024 bij GSV de Sleutels

Showdown Sleuteltoernooi 2024 bij GSV de Sleutels

door Emile van Aelst

De beste Showdownspelers uit Nederland en België kwamen zaterdag naar Leiden voor het Sleuteltoernooi 2024, georganiseerd door GSV de Sleutels. In het Huis van de Buurt Morschwijk werd de hele dag hard gestreden om de prijzen. Ik zag een berichtje van Saskia van der Graaf uit Den Bosch dat zij en haar man Wil naar Leiden kwamen voor het toernooi. Voor mij een goede reden om even te gaan kijken, want Saskia ken ik al jaren van onder andere de Leiden Marathon en de 3 Oktoberfeesten, maar haar man had ik nog nooit ontmoet. De bar van het buurthuis zat vol deelnemers en hun begeleiders.

Saskia en Wil zijn ondanks hun visuele beperking een sportief stel. Saskia is slechtziend en loopt met een buddy regelmatig de 10 kilometer. Wil ziet helemaal niets en speelt Showdown. Leuk om ze nu eens samen in Leiden te ontmoeten.

Omdat alle spelers slechtziend- of sommige helemaal blind zijn, heeft iedereen de hele dag dezelfde plek in afwachting van de wedstrijden. Zodoende hoeven ze niet elke keer een plekje te zoeken maar hebben ze een vaste plaats.

Ik kan mij indenken dat er mensen zijn die geen idee hebben wat Showdown is. Ik wist het tot zaterdag ook niet. De sport Showdown is een vorm van Tafeltennis voor mensen met een visuele beperking. Er wordt gespeeld op een tafel met in het midden een scherm en aan beide uiteinden een goaltje. De bedoeling is om met houten plankjes de bal, waar een belletje in zit, in het doel van de tegenstander te krijgen.

Beide spelers hebben een afgeplakte skibril op, hierdoor hebben ze allebei 0% zicht. Het spel gaat dus puur op geluid. De A Klasse finale tussen Twan Kruis en Jeroen Tulp was erg spannend, beide spelers behoren tot de Nederlandse top en waren aan elkaar gewaagd.

Er wordt gespeeld om twee gewonnen sets, degene die het eerst tien punten heeft wint de set.

Het spel gaat razendsnel en de bal gaat loeihard heen en weer, vandaar dat de spelers een handschoen dragen en dat is echt geen overbodige luxe.

De spelers mogen enkele keren een time-out vragen waarbij de bril even omhoog mag.

De beide coaches gaven de spelers tips.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af hoe dat ging, want beide coaches waren ook slechtziend en ik heb zelfs het idee dat de coach van Twan Kruis volledig blind was.

Wethouder Fleur Spijker maakte ook voor het eerst kennis met deze sport, ook haar viel het op hoe snel en flitsend het spel gaat.

De eerste set ging naar Jeroen Tulp, de tweede set naar Twan Kruis.

De twee waren echt aan elkaar gewaagd en het ging er loeihard aan toe.

De derde set was echt spannend en de spelers gaven elkaar geen duimbreed toe.

Ook Fleur Spijker zat met verbazing te kijken hoe spannend en flitsend het spel is.

Na een spannende finale ging de winst naar Twan Kruis.

In afwachting van de prijsuitreiking werden de spelers, begeleiders en publiek goed verzorgd.

Voordat Fleur Spijker de prijzen uit ging reiken vertelde ze dat de sport voor haar nieuw was, maar dat ze genoten had van het flitsende spel. In de toekomst wil ze nog een keer bij GSV de Sleutels langskomen om het spel ook eens te proberen. Om te zien lijkt het al moeilijk, laat staan als je als speler helemaal niets ziet.

In de fotoslideshow onderaan staan foto’s van de winnaars in alle drie de klassen.

Hier beperk ik mij even tot de finalisten met een tweede prijs voor Jeroen Tulp.

De eerste prijs ging naar een trotse Twan Kruis.

Voldaan na een leuke en spannende dag verlieten de deelnemers het Huis van de Buurt Morschwijk om terug te gaan naar waar dan ook in Nederland en België.

In de fotoslideshow hieronder sfeerfoto’s van een leuke en spannende dag. Alle foto’s zijn ook naar de organisatie gestuurd zodat zij ze eventueel kunnen verzenden naar de deelnemers.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 5 februari 2024 - 7:17

Nooit van gehoord of gezien. Lijkt me overigens heel leuk om te doen.

Reply
די מריו 5 februari 2024 - 9:54

heel bijzonder. Volgens mij ook wel voor mensen die normaal wel kunnen zien. Gefeliciteerd, volgens mij zijn het allemaal winnaars.

Love as always
Dimario

Reply
rietepietz 5 februari 2024 - 19:10

Dat lijkt me nou bij uitstek een sport waar geen onderscheid gemaakt hoeft te worden tussen mensen mét en zonder zicht, iedereen is toch geblinddoekt? Al lijkt het me heel erg moeilijk.

Reply
Nicky 7 februari 2024 - 17:18

Ik kende het ook niet. Lijkt me echt heel moeilijk.

Reply

Plaats een reactie