Home Centrum Tijdens Sinterklaas Bedankborrel Jan Elijzen benoemd tot Vrijwilliger van het Jaar en speciale gast voormalig Huispiet Maarten Wansink

Tijdens Sinterklaas Bedankborrel Jan Elijzen benoemd tot Vrijwilliger van het Jaar en speciale gast voormalig Huispiet Maarten Wansink

door Emile van Aelst

Terwijl Sinterklaas alweer hoog en droog in Spanje zit, was er voor de vrijwilligers die hem hielpen bij zijn Intocht in Leiden en het Huis van Sinterklaas een bedankborrel. Zelf was Sinterklaas uiteraard niet aanwezig, die zat lekker in het zonnetje bij aan het strand van zijn winterverblijf in La Carihuela.

Jeffrey Glasbergen, die een tweelingbroer van de Hoofdpiet in Leiden zou kunnen zijn, heette iedereen welkom op deze Bedankborrel.

In de zaal zaten allemaal vrijwilligers, je kon zien dat ze de laatste tijd  niet meer door de schoorstenen zijn geweest, want ze waren allemaal smetteloos schoon en geen roetveegje te bekennen.

Er mag niets op het biljart gezet worden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Belangrijk en spannend moment is het bekendmaken van de Vrijwilliger van het Jaar. Om het spannend te houden werd langzaamaan duidelijk wie het ging worden. Elke keer werd een kenmerk van de winnaar wie dat niet had moest gaan zitten, zo bleef er op het laatst één iemand over.

Jan Elijzen werd Vrijwilliger van het Jaar. Vanwege een ernstig motorongeluk vorig jaar kon hij in december niet zoals gebruikelijk op Ozosnel rijden, maar heeft voor de organisatie enorm veel betekend met onder andere zijn adviezen en andere hand- en spandiensten voor zover zijn herstel het toeliet.

Jan werd natuurlijk gelijk toepasselijk toegezongen.

Behalve de oorkonde kreeg Jan natuurlijk ook de Wisselmijter.

Monica Voet, die sprekend op de Leidse Huispiet lijkt, was vorig jaar de Vrijwilliger van het Jaar. Voor Jan had ze een toepasselijk gedicht geschreven.

Jan is een man van weinig worden en zeker nu was hij er echt even stil van, maar wel beretrots.

Vorig jaar was voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel te gast op de Bedankborrel, dankzij hem kwam dit jaar Maarten Wansink, voormalig Huispiet, langs om te vertellen over zijn belevenissen als Huispiet.

Achttien jaar lang was Maarten de Huispiet in het Sinterklaasjournaal en de Landelijke Intocht. Hij was de laatste Zwarte Piet, maar in 2019 werd zijn rol opgeheven.

Mooi verhaal is hoe hij terecht kwam bij de landelijke intocht. In 2001 bij de start van het Sinterklaasjournaal waren en voor de Intocht andere Pieten en mochten de Pieten van het Journaal er niet bij zijn. Het tweede jaar zou dit weer zo zijn, maar dat lieten Huispiet en de anderen niet op zich zitten. Volledig geschminkt gingen ze aan boord van Pakjesboot 12, niemand die ze tegenhield. Pas toen de boot vertrokken was viel het op dat ze als verstekelingen aan boord waren. Sindsdien zijn de Pieten van het Journaal en de Intocht dezelfde.

Er worden meestal cabaretiers gebruikt bij het Journaal en de Intocht, dit heeft twee redenen. Ze kunnen snel improviseren en kinderen herkennen ze niet omdat die nog niet naar cabaret kijken.

Heerlijk om de verhalen te horen en het was duidelijk dat ook Maarten nog echt in Sinterklaas gelooft, net zoals als de meeste vrijwilligers overal in het land.

Tijdens zijn verhalen was het buffet bezorgd en klaargezet dus konden we gelijk aanvallen.

Het smaakte goed en gezellig zo met zijn allen eten.

Uiteraard waren er na afloop nog heel wat vragen aan de Huispiet.

Er moesten natuurlijk ook foto’s gemaakt worden, ook Jeffrey wilde graag met zijn idool op de foto.

Dat maak je niet vaak mee, een foto van twee Huispieten, Sinterklaas en Hoofdpiet en allemaal incognito 🙂

Hieronder nog een korte fotoslideshow met een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 2 februari 2024 - 6:56

Een wisselmijter, ik moet zeggen, ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind hem prachtig.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 2 februari 2024 - 8:24

Daar zit nog een hele organisatie achter, dat had ik me eigenlijk niet eens gerealiseerd.

Reply
rietepietz 2 februari 2024 - 18:10

Maarten Wansink, dát waren nog eens tijden.

Reply
Nicky 6 februari 2024 - 17:10

Altijd goed, een bedankborrel voor de vrijwilligers.

Reply

Plaats een reactie