Home Leiden Mitchell Wiegand Bruss (SVL) gekozen tot Leids Raadslid van het Jaar 2023

Mitchell Wiegand Bruss (SVL) gekozen tot Leids Raadslid van het Jaar 2023

door Emile van Aelst

Traditiegetrouw wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 bekend gemaakt wie het Raadslid van het Jaar is geworden. De reden dat het tijdens deze nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt wordt, is omdat het oorspronkelijke idee van deze verkiezing destijds door voormalig D66 raadslid Paul van Meenen is bedacht. Vandaar dat hij ook dit jaar weer de prijs mocht uitreiken op deze altijd druk bezochte receptie.

Even om bij voorbaat alle azijnpissers tegemoet te komen, vast de antwoorden op de commentaren die ze altijd geven. Het is niet standaard een D66-er die wordt gekozen, de onafhankelijke jury bestaat uit voormalig raadsleden van diverse partijen samen met politiekverslaggevers van de Leidse media zoals Leidsch Dagblad en Sleutelstad. Zelf volg ik alle raadsvergaderingen via internet en hoor en zie veel in de stad, vandaar dat ik er ook in mag zitten. Als laatste, vorige keer was een commentaar dat het allemaal gore honden zijn. Er zijn jury- en raadsleden met een hond, maar voor zover ik weet zijn die schoon en goed verzorgd. Nu alle antwoorden gegeven zijn kunnen we verder met het verslag.

Er waren niet alleen D66-ers op deze receptie, ook veel leden van andere partijen. Vanuit D66 waren er wel een paar kopstukken aanwezig zoals behalve eerste kamerlid senator Paul van Meenen, ook tweede kamerlid Jan Paternotte en Raquel García Hermida-Van Der Walle, kandidaat voor het Europees parlement.

Bestuurslid Mat Lubben gaf door hoe het officiële gedeelte van de avond ging verlopen en waar de toiletten waren en dat de bar tijdens de toespraken open bleef 🙂

Fractievoorzitter Sander van Diepen keek terug op het afgelopen jaar en was zeker niet ontevreden met de inbreng van D66 en het politiek klimaat in Leiden in zijn algemeen.

Tijdens deze receptie wordt ook altijd de D66 vrijwilliger van het jaar bekend gemaakt. Anne ter Huerne, bestuurslid ledenbinding, talentontwikkeling en opleidingen, maakte bekend dat Christiaan Ponsen, Anita Vink en Jeroen van Houwelingen genomineerd waren.

Jeroen van Houwelingen was verhinderd en je zal het altijd zien, juist hij werd D66 vrijwilliger van het jaar.

Tweede kamerlid Jan Paternotte is bijna elk jaar wel aanwezig op deze receptie. Hij keek op een luchtige manier terug op het afgelopen jaar en de verkiezingen.

In grote lijnen kwam het erop neer dat hij zei, “ach we zijn gewend om regelmatig heen en weer te gaan in aantal zetels maar de inzet is er niet minder om”.

Wethouder Fleur Spijker luisterde ook geamuseerd toe.

Paul van Meenen maakte ook dit jaar weer het Raadslid van het Jaar bekend. Genomineerd waren Esmee van Meer (PVDA) Alyssa Voorwald (VVD) en Mitchell Wiegand Bruss (SVL).

In het kort iets over de motivatie van de jury.  Esmee van Meer is geen naam die je steeds voorbij hoort komen op de radio of in krantenkoppen ziet. Esmee zet zich niet aflatend in voor de Leidenaars die het minder hebben en is er als de kippen bij als zij voor hen iets kan betekenen. Of het nou bij haar partij vandaan komt of een andere. Met haar scherpe blik, analytisch vermogen en diplomatieke uitdrukkingsvaardigheid weet zij achter de schermen partijen regelmatig tot elkaar te krijgen.                                                                                                                                                                                         Alyssa Voorwald komt regelmatig in het nieuws. Als er iets niet deugt, duikt Alyssa er vol overtuiging op. Meelopen met boa’s, meevaren met de Pride, sociaal betrokken en op sociale media altijd actief met het oog op haar partij, de stad en de Leidenaars. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat zij al eerder in het rijtje genomineerden stond. Ze bereidt zich goed voor, stelt vragen niet uit effectbejag en laat ook met haar inbreng tijdens vergaderingen en debatten blijken dat ze het raadswerk serieus neemt. En dat ondanks al de jaren die zij al doorbrengt in de oppositiebankjes, van waaruit het nu eenmaal niet altijd makkelijk is om als liberaal wat te bereiken in Leiden. Alyssa is altijd alert en houdt goed in de gaten dat ook de coalitie dat blijft.

Winnaar werd Mitchell Wiegand Bruss die bij de jury al sinds zijn entree in de raad twee jaar geleden opvalt door zijn kundige en gepassioneerde manier van discussiëren. Vorig jaar werd hij wel genomineerd, maar geen winnaar omdat de jury Bruss en zijn partij nog teveel een one issue partij vond. Mitchell heeft de kritiek aangetrokken en was dit jaar actiever op meerdere gebieden. Een opvallend voorbeeld was het initiatiefvoorstel dat hij samen met GroenLinks-raadslid Alex Friso maakte voor het instellen van een Leidse Jongerenraad. Een plan dat door de raad werd aangenomen en er eerdaags dus ook komt.Vol trots nam Mitchell de wisselbokaal in ontvangst.

Niet elk jaar, maar wel regelmatig wordt ook de Leffie uitgereikt. Deze prijs kan gezien worden als aanmoedigings- of oeuvreprijs. Dit jaar was het eigenlijk geen van beiden, maar een speciaal eerbetoon aan de altijd goedlachse Antoine Theeuwen ( SP) die sinds vorig jaar nestor van de raad is.

Het viel niet alleen de jury, maar ook anderen op dat Antoine sinds hij nestor van de raad is in positieve zin veranderd is. Hij  gedraagt zich echt als een soort verantwoordelijke oudere en ook als hij geen voorzitter van bijvoorbeeld een commissie is probeert hij toch de orde erin te houden.

Het is de eerste keer dat er een Leffie om deze reden is uitgereikt en volledig verdiend.

Of je nu wel of niet winnaar bent, het feit dat je genomineerd bent zegt heel wat over je politieke vaardigheden en inzet voor Leiden. Dus eigenlijk staan hier alleen maar winnaars.

De leden van SVL gingen natuurlijk direct appen dat ze gewonnen hadden. Oh !!!! let even op de planten die de winnaar en genomineerden kregen in plaats van bloemen. Vorig jaar was er de vraag of er geen biologische bloemen of een plant gegeven kon worden, daar werd dit jaar gelijk gehoor aan gegeven.

Het bleef nog lang gezellig en ook de wat mij betreft beoogde nieuwe burgemeester was aanwezig 🙂

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s, waarbij als geluid Brigitte Kaandorp even alle wereldproblemen de revue laat passeren.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 28 januari 2024 - 7:53

Een nieuwe Burgemeester, dan moet Paul wel solliciteren…

Reply
rietepietz 28 januari 2024 - 18:50

Ja dat de bar openblijft tijdens de toespreken is belangrijk want met een droge keel kun je niet luisteren….. eh.. of was het nou anders.

Reply
Hans 28 januari 2024 - 22:22

Haha, moet wel lachen om de reactie van Rietepietz.
past bij de droge toespraken. Hans

Reply
Nicky 1 februari 2024 - 7:57

Grinnik. Planten in plaats van bloemen. Ik ben voor, hoor. Ik krijg ook liever een plant. Maar jeetje…

Reply

Plaats een reactie