Home Cultuur Spaar de historie van Leiden bij elkaar

Spaar de historie van Leiden bij elkaar

door Emile van Aelst

Er is een nieuw collectors item voor Leidenaars en het leukste is, het is binnen ieders handbereik.

Een heel mooie en unieke samenwerking tussen Erfgoed Leiden en supermarkt Plus aan het Betaplein zorgt er voor dat iedereen in een mooi glossy boek de historie van Leiden bij elkaar kan sparen. Eigenaar Pieter Hooijschuur is trots op de goede samenwerking met Erfgoed Leiden, die veel van de foto’s en prenten uit hun beeldbank heeft gehaald. Leuke bijkomstigheid Pieter Hooijschuur komt oorspronkelijk van Texel, maar heeft ondertussen niet alleen zakelijk maar ook emotioneel zijn hart aan Leiden verpand. Zo steunt hij meerdere Leidse clubs of verenigingen en bracht al eerder de Leidse Puzzel en het Leids Ganzenbord uit voor zijn klanten.

Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en Omstreken, was direct enthousiast toen Pieter Hooijschuur met het idee voor het boek bij haar langs kwam en vroeg of Erfgoed Leiden mee kon helpen of tips geven. Het bleef niet bij tips of een beetje hulp, Erfgoed Leiden was zo enthousiast dat ze volledig partner in het project werden en zijn gaan zoeken naar afbeeldingen en onderwerpen.

In het boek komen onderwerpen voor als bijvoorbeeld Leidse artiesten, onderwijs, stadspoorten, rampen, evenementen, feesten, misdaad, kunst en ga zo maar door. Bij al deze onderwerpen staan uitleg en weetjes en plakplaatjes maken het boek compleet.

Het boek is gratis te krijgen in de winkel van Plus op het Betaplein, maar ook bij het Koffiehoekje tegenover de winkel en bij Erfgoed Leiden. Bij elke tien euro aan boodschappen krijg je drie plakplaatjes, zo spaar je snel en niet duur de inhoud van het boek bij elkaar. Het eerste exemplaar werd maandag aangeboden aan wethouder Fleur Spijker.

Oprecht trots op weer een mooi Leiden collectors item nam ze het eerste exemplaar in ontvangst.

Fleur vindt het een geweldig initiatief en ook heel leerzaam. Ik kom zo vaak mensen tegen die denken dat Leiden maar twee stadspoorten heeft, de Morspoort en de Zijlpoort. Leuk dat alle voormalige poorten ook opgenomen zijn in het boek.

Ariela Netiv heeft grote verwachtingen van het boek en verwacht dat het inderdaad een topper gaat worden en ook op bijvoorbeeld scholen gebruikt zou kunnen worden als laagdrempelige Leidse geschiedenisles.

Bij de presentatie van dit unieke boek hoorde natuurlijk ook geproost te worden. Omdat het dry januari is had Pieter champagne 0.0 meegebracht zodat iedereen mee kon proosten.

Proost op de geboorte van een stukje Leidse geschiedenis.

 

Na de presentatie begon natuurlijk iedereen gelijk te bladeren in het boek.

Dat wordt sparen, plakken en ruilen om zo snel mogelijk te boek vol te krijgen.

Mochten jullie mij zo nu en dan kwijt zijn, goede kans dat ik bij de uitgang van de Plus sta om te vragen of iemand nog plakplaatjes heeft 🙂

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 11 januari 2024 - 7:04

Geweldig, in mijn geboortedorp heeft de Plus dat ook een keer gedaan, echt een succes.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 11 januari 2024 - 7:13

Nu moet iedere Leidenaar wel naar de Plus…

Reply
rietepietz 11 januari 2024 - 17:51

Jij weet vást wel een andere manier om aan de plaatjes te komen, met jouw relaties is dat een fluitje van cent.

Reply
Nicky 18 januari 2024 - 17:39

Dat wordt flink inslaan bij de Plus dan.

Reply

Plaats een reactie