Home Leiden Nieuwjaarsreceptie gemeente Leiden 2024. Leiden kan het niet alleen en een Joke trui voor burgemeester Peter van de Velden

Nieuwjaarsreceptie gemeente Leiden 2024. Leiden kan het niet alleen en een Joke trui voor burgemeester Peter van de Velden

door Emile van Aelst

Het was weer gezellig tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden. Na het concert van Collegium Musicum voor Leidse inwoners wiens huisnummer op 24, 124, 224 etc stroomde de Pieterskerk vol met andere Leidenaars die naar de Nieuwjaarsreceptie kwamen.

Sinds een aantal jaren zorgt de band ‘De Staten Generaal’ voor de muziek, zij zorgen er voor dat er al snel gedanst wordt.

Behalve inwoners ook veel bestuurders van verenigingen of instanties, eigenlijk een doorsnee van Leiden komt naar de Nieuwjaarsreceptie. Wie ik elk jaar tegenkom is kunstenares Molly Ackerman (l) . Ze stelde mij voor aan Zorya (r), kunstenaar en eigenaresse van de Spritual Art Gallery op de Langebrug. Ik heb beloofd eerdaags langs te komen.

Joke Larrewijn en haar man Chris genoten nog steeds na van het succes van Skating Blind afgelopen vrijdag.

Joke en haar broer Toon van der Poel zijn er ook altijd. Al snel bleek waarom Joke haar 3 oktobertrui aan had getrokken.

Michael Juffermans, chef de kabinet van de gemeente Leiden, kondigde de toespraak van burgemeester Peter van der Velden aan. Er werd op zich best wel uitgekeken naar deze toespraak omdat het zijn eerste en enige nieuwjaarstoespraak in Leiden is. Peter is interim burgemeester en zwaait in september dit jaar weer af.

Peter van der Velden begon met de loftrompet te steken richting Leiden en haar inwoners. Vorige week kwam van der Velden al op voor boa’s, politie en andere hulpverleners dat het onaanvaardbaar is dat deze mensen tijdens hun werk gehinderd, belaagd of aangevallen worden. Den Haag kreeg er ook nog even van langs. Hij begreep niet dat al het vuurwerkgeweld afgedaan wordt als traditie en een meerderheid van de kamer tegen een vuurwerk verbod is. Wanneer een traditie uitmondt in vernieling en geweld, kan je niet meer van een traditie spreken en moet je nadenken hoe het tij te keren.

Al jaren wordt er gesproken en vooral gezwegen over samenwerking tussen Leiden en de omliggende gemeentes. Van der Velden stelde, we maken zoveel gebruik van elkaar, schaatsers uit de hele regio komen in Leiden schaatsen, Leidenaren gaan naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. We doen over en weer boodschappen in de Leidse binnenstad of de Meubelboulevard in Leiderdorp. Hij gebruikte heel bewust niet het F woord (fusie) maar bracht het subtieler door te zeggen ‘Leiden kan het niet alleen, we hebben elkaar nodig’.

Regelmatig tijdens zijn toespraak kreeg hij applaus.

Van der Velden wordt, volgens zijn eigen woorden, in september de stad uit gegooid, alleen hopelijk niet met pek en veren zei hij. Hij liet duidelijk merken dat in de paar maanden dat hij hier is, de stad in zijn hart gesloten heeft en ook zeker naar de viering van 450 jaar Leidens Ontzet in oktober komt.

Na zijn toespraak riep Michael Juffermans de burgemeester nog even terug het podium op.

Ik heb de laatste maanden Peter van der Velden redelijk leren kennen en had eigenlijk niet anders verwacht, maar vond het toch mooi dat hij in zijn toespraak aankondigde met 3 oktober naar Leiden terug te komen. Hij heeft de laatste maanden bewezen zich echt thuis te voelen in Leiden. In een jaar Leidenaar worden lukt natuurlijk niet, maar met zoveel inzet en enthousiasme mag je natuurlijk wel als Leidenaar gekleed gaan vond ik en ook het publiek was het daar mee eens.

Ja en je voelt hem aankomen, dan schakelen we Joke van der Poel in.

Joke heeft de afgelopen weken een echte gepersonaliseerde Joketrui voor Peter gebreid. Voor ze de trui aanbood had ze ook nog een Leidse wandeling voor de burgemeester die bij het Sleutelboek van haar broer Toon hoort.

Ze was eerst bang dat de trui te klein zou zijn, dat was hij in elk geval niet 🙂

Peter was duidelijk blij met dit eerbetoon om een echte Joke trui te krijgen.

Na de overhandiging was het tijd voor het Leids Volkslied. Zoals elk jaar speelt ‘De Staten Generaal’ dit in een up tempo en zelfs in het up tempo wist de burgemeester het feilloos mee te zingen.

 

Ook Ina,de vrouw van Peter van der Velden, heeft Leiden in haar hart gesloten en genoot van deze Nieuwjaarsreceptie.

Emile Jaensch, burgemeester Oegstgeest, wenste zijn collega een gelukkig nieuwjaar. Maar let eens op die blik, hij kijkt hem aan met een gezicht van ik houd je in de gaten mannetje, ik wil nog even burgemeester van Oegstgeest blijven 🙂

Dat lukt niet vaak de broers Van Mastrigt en vrouwen op een foto 🙂

Een nestje plaatselijke en landelijke politiek, PVDD-ers Laura Delver en Lianne Raat met D66 Eerste Kamerlid Paul van Meenen.

Zoals elk jaar werd het weer een gezellig feestje voor jong en oud.

Na afloop werd er in een aantal Leidse kroegen uiteraard nog even een afzakkertje gehaald. Hieronder nog een aantal foto’s en filmpjes.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 10 januari 2024 - 7:18

Fuseren hoeft niet altijd slecht te zijn. Of vele kleintje tot een grote, of twee redelijk groten tot een nog grotere moet kunnen. Drie honden en een been gaat niet goed…

Reply
די מריו 10 januari 2024 - 10:18

Als je samen groter kunt zijn en daarmee effectiever kan werken, dan is het alleen maar beter.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 10 januari 2024 - 20:44

Samenwerken is prima, ik ben ook minder van de fusies en ben blij dat de anexatie door Den Haag destijds afgewimpeld kon worden, wat ze dáár een geld verspillen is meet geen pen te beschrijven.
Nog even en jij staat daar zélf al burgervader op het podium. 😉

Reply
Nicky 18 januari 2024 - 17:34

Mooi en uniek cadeau, die trui. Kan me voorstellen dat-ie daar blij mee is.

Reply

Plaats een reactie