Home Centrum Glas in loodraam Henri Lenferink onthuld

Glas in loodraam Henri Lenferink onthuld

door Emile van Aelst

Bijna drie maanden na het vertrek van Henri Lenferink is het glas in loodraam voor in de gang bij de raadszaal klaar. Donderdagavond werd tijdens een schorsing van de raad het glas in loodraam onthuld.

Aan de Vismarktzijde van het stadhuis hangen dertig burgmeestersramen, sinds het vertrek van burgemeester van Kinschot in 1964 is het gebruikelijk dat er een glas in loodraam in de gang naast de raadszaal komt voor vertrokken burgemeesters. Vaak waren dat familiewapens van vertrokken burgemeesters of iets van die strekking, zoals in de fotoslideshow onderaan te zien is. Het werd wat moderner bij het glas in loodraam van vervanger 2002-2003 Wolter Lemstra. Het raam van Lemstra was een geplakte versie, deze is onlangs vervangen door een echt glas in loodraam. Voor Henri Lenferink een beetje onwennig om nu niet als burgemeester, maar als gast aanwezig te zijn.

Burgemeester Peter van der Velden heette zijn voorganger hartelijk welkom.

Antoine Teeuwen, nestor van de Leidse raad, vertelde dat beloofd was dat het glas in loodraam er voor het eind van het jaar zou zijn en dat het ook op de valreep gelukt is.

Een andere belofte was dat er een tweede deel van het afscheidsboek zou komen, met daarin de laatste verhalen van raadsleden en foto’s van het afscheid van Henri Lenferink. Ook die belofte werd gehaald en daarom kreeg Henri Lenferink het tweede deel uitgereikt.

Henri was blij met het tweede deel. Wie wil weten wat er in staat, zal moeten proberen een afspraak met hem te maken want er is maar een exemplaar van 🙂

De Leidse kunstenaar Ankie Stoutjesdijk gaf een uitleg hoe het glas in loodraam tot stand is gekomen. Ankie Stoutjesdijk heeft uitgebreid gesproken met Lenferink zelf en met mensen die nauw met hem hebben samengewerkt.

Uit deze gesprekken haalde zij het beeld van een “benaderbare burgemeester die een sterk sociaal hart koppelt aan een ijzeren geheugen. Die conflicten beslecht door erheen te fietsen, de harmonie herstelt door op te dagen – in tijden van paniek, in tijden van rouw, maar ook als er iets te vieren is.” Zij gebruikt in de afbeelding de fauteuiltjes uit de burgemeesterskamer, die laten zien dat Lenferink “altijd het gesprek aangaat – over elk onderwerp, met iedereen uit de Leidse bevolking.” Ook zijn dossierkennis, zijn liefde voor art-deco, zijn geboorteplaats Delden, Wordfeud, schaken en de Leidse sleutels zijn terug te vinden in de symbolische voorstelling. De kleuren van het raam zijn geïnspireerd door de kleurtonen van het interieur van het verbouwde Stadhuis. Het glas-in-loodraam is vervaardigd door glazenier Rianne Willemsen.

Samen met Antoine Teeuwen werd het glas in loodraam onthuld.

Dit is een foto van het glas in loodraam omdat hij ’s avonds minder duidelijk uitkomt. Op de foto zijn duidelijk alle elementen te zien die Ankie Stoutjesdijk benoemde.

En dit is hem in het echt.

Henri en Antoine proostten op het mooie glas in loodraam.

Henri wees gelijk alle details aan zoals de initialen van zijn naam in Wordfeud letters.

Terwijl de raadsleden vertrokken waren naar de foyer van het stadhuis voor een gezamenlijke maaltijd tijdens de schorsing werd er nog even nagepraat door Henri, Bianca, pers en een paar genodigden.

Bij daglicht ziet het glas in loodraam er weer heel anders uit zoals te zien op deze foto van Marc de Haan.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van de onthulling.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 22 december 2023 - 7:30

Daar kan Henri trots op zijn. Zijn naam gaat in ieder geval de geschiedenisboeken in, en dat heeft hij als Burgervader van Leiden zeker verdient.

Reply
Nicky 22 december 2023 - 11:48

Ik vind ‘m echt heel erg mooi! En ik ben er weer (nu echt) dus ik kom weer gezellig bij je lezen.

Reply
rietepietz 22 december 2023 - 18:39

Volgens mij een zeer verdiend eerbetoon, ik deel zijn liefde voor art deco en vind het raam mooi, kan me goed voorstellen dat hij het ook mooi vindt.

Reply
nessy 22 december 2023 - 19:23

Hij reed altijd op zijn fiets, ik heb heel vaak naar hem gezwaaid. Hij zwaaide altijd terug 🙂

Reply
Kakel 23 december 2023 - 20:04

Een heel benaderbare burgervader. Dat raam heeft hij zeker verdiend, het is prachtig.

Reply

Plaats een reactie