Home Leiden Leidse Sportprijzen uitgereikt

Leidse Sportprijzen uitgereikt

door Emile van Aelst

Dat Leiden een Topsportstad is bekend, gistermiddag bleek tijdens de uitreiking van de Leidse Sportprijzen weer eens hoeveel topsporters Leiden heeft. De uitreiking werd geopend met een defilé van huidige en voormalige topsporters. Bij het defilé werden de Leidse- de Olympische- en de Franse vlag meegedragen omdat komend jaar de Olympisch Spelen in Frankrijk worden gehouden en er ook weer Leidse sporters naartoe gaan en misschien wel als Olympisch Kampioen thuiskomen.

Ik vond het wel indrukwekkend al die Leidse sporters, jong en oud langs te zien komen.

Ook een aantal oude bekende sporters zoals hardloopster Yvonne van Dorp, Feyenoorder Wim Rijsbergen, Sparta voetballer Houssin Bezzai en Gerard van den Berg, enige Nederlander met 9e Dan Taekwondo.

De presentatie was in handen van Leidenaars Femke Dekker, meervoudig wereldkampioen roeien vier zonder, en Iefke van Belkum, Olympisch Kampioen Waterpolo 2008. Femke Dekker beet het spits af.

Evelyn van Leeuwen, rolstoelbasketbal en meervoudig paralympiër, nam interviews af met diverse sporters.

Bij dit interview zat een bestuurslid van American Football Lightning Leiden. Zij werden Landskampioen in de Eredivisie. Behalve een beker wonnen zij daarmee ook deze gigantische ring, die zelfs op twintig meter afstand nog in te zoomen was 🙂

Wethouder Fleur Spijker vond het mooi dat Leiden de Sportprijzen uit kan reiken in de twee maanden geleden geopende Sporthal 1574.

In 2023 waren er 141 Leidenaars die individueel of in teamverband kampioen geworden zijn, dat kon landelijk, Europees of zelfs Wereldkampioen zijn. En ook bij de jeugd waren veel Leidse Kampioenen, een goede belofte voor de toekomst. Ze kwamen allemaal op het podium langs om een schildje en een oorkonde in ontvangst te nemen.

Voor de jongsten best wel spannend om over het podium te lopen voor een volle zaal.

In het filmpje en fotoslideshow onderaan veel meer sfeerbeelden, ik beperk mij hier, vanwege drukte, tot alleen het noemen van de winnaars. Via Sleutelstad konden lezers en luisteraars de publieksprijs kiezen. Journalist/directeur Chris de Waard mocht de winnaar bekend maken. Het publiek koos voor Hockeyclub Roomburg.

Parasporter van het jaar werd Christiane Luttikhuizen (paraklimmen) vanwege wedstrijden was zij helaas niet aanwezig, ook de tweede genomineerde rolstoelrugbyer Davey van den Dop was verhinderd door wedstrijden.

Doug Spradley coach van ZZ Leiden Basketball werd coach van het jaar.

De aanmoedigingsprijzen gingen naar; Jitte de Klerk tafeltennis, Igor Ouwerkerk atletiek, Zoë Deltrap shorttrack, Mila Spee waterpolo en Leonardo Bentivogli schermen.

De Verenigingsprijs was voor de shorttrackers van Indoor Hardrij Club Leiden.

Stadsdichter Zoö van de Kerkhof droeg een gedicht voor over haar sportkwaltieten en hardlopen. In het filmpje staat het hele gedicht.

Sportvouw van het jaar werd Karolien Florijn meervoudig wereldkampioen roeien in de Skiff. Ze hoopt komende zomer tijdens de Olympische Spelen een Olympische titel in de wacht te slepen.

Sportman van het jaar werd roeier en meervoudig wereldkampioen dubbeltwee Stef Broenink.

Ereprijs voor een Leidenaar die zich extra inzet of gezet heeft voor de sport in Leiden ging naar Jan Breedeveld.

Nieuw dit jaar is de Studentenprijs voor een van de vele Leidse studentensportverenigingen. De prijs ging naar Leicrosse dames1.

Breakdance is komend jaar een nieuwe Olympische sport. Leerlingen van De Rode Sneakerz gaven een demonstratie hoe dat eruit zou kunnen zien deze zomer. Uiteraard staat hun hele demonstratie in het filmpje onderaan.

Als laatste werd de Sportploeg van het jaar bekend gemaakt. ZZ Leiden Basketball won dit jaar alles wat er te winnen is in Nederland en de BNXT competitie tussen België en Nederland. Daarom niet vreemd dat zij Sportploeg van het jaar werden.

Tot slot kwamen alle genomineerden het podium op.

Na afloop was er nog een borrel in de kantine.

Leuk om alle sporters bij elkaar te zien.

In het filmpje en fotoslideshow veel meer sfeerbeelden en foto’s.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 19 december 2023 - 7:06

Gefeliciteerd allemaal. Mooi dat er zoveel sporters zijn die in het zonnetje worden gezet.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 19 december 2023 - 7:07

je gunt natuurlijk iedereen een prijs. Maar net als bij het sporten, alleen de besten kunnen winnen.

Reply
Kakel 19 december 2023 - 17:26

Het was weer groots in Leiden en zelfs de kleintjes deden mee. Felicitaties voor de winnaars! (Al gun ik iedereen een prijs. Het hoeft niet eens een grote ring te zijn…)

Reply
rietepietz 19 december 2023 - 19:33

Tja, ik ben totaal niet op sport gericht dus zie geen bekende namen, geeft niets want het is wel duidelijk dat ze allemaal hun sporen wel verdiend hebben. Gefeliciteerd.

Reply

Plaats een reactie