Home Leiden Paarse Vrijdag 2023 Regenboogbeeld van het Vlietland Colllege staat nu een jaar lang bij het Marecollege

Paarse Vrijdag 2023 Regenboogbeeld van het Vlietland Colllege staat nu een jaar lang bij het Marecollege

door Emile van Aelst

Elk jaar ben ik op Paarse Vrijdag, tweede vrijdag van december, bij het Vlietland College. Deze school was een van de eerste scholen in Leiden die ruim aandacht besteedde aan Paarse vrijdag.  Het Vlietland College heeft zelfs sinds 2018 een eigen Grondwet.

Vorig jaar kreeg het Vlietland College een replica van het Regenboogmonument van kunstenaar Koen Hauser, dat op de hoek van de Haarlemmerstraat staat. De afspraak werd gemaakt dat zij het beeld na een jaar zouden doorgeven aan een andere school en dat op die manier het beeld langs alle Leidse scholen gaat. Zodoende stond het beeld vrijdagmorgen klaar om naar het Mare College vervoerd te worden.

Voor het zover was liep ik nog een paar klassen binnen. In deze klas vertelden een aantal Armeense jongeren dat het in hun land ondenkbaar zou zijn om Paarse Vrijdag te vieren. Uitkomen voor je geaardheid kan daar nog steeds flinke celstraffen opleveren.

De klas die het meest paars gekleed is kreeg een taart. Paars gekleed gaan en taart krijgen vonden ze prima, maar op de foto gaan is wel een erg grote stap. Vandaar alleen de juf op de foto 🙂

Ik zag in de docentenkamer dat er zelfs een Paarse Vrijdagkrant is.

Ook Debbie Helaha, voorzitter COC Leiden en wethouder Yvonne van Delft waren langsgekomen om het beeld uit te zwaaien.

Even tussendoor, een van de grote drijvende krachten achter Paarse Vrijdag op het Vlietland College is docent Mandy van Valkenburg. In de Libelle van deze week staat een uitgebreid interview met haar.

Zowel Debbie Helaha als wethouder Yvonne van Delft prezen de voorstrekkersrol die het Vlietland College al jaren vervuld. Het is mooi om te zien dat het Regenboogbeeld nu verder langs de Leidse scholen gaat trekken.

Tijd om te gaan rijden richting het Marecollege. Leerlingen en docenten zwaaiden docent levensbeschouwing Philip Dubbeldam en het Regenboogbeeld uit.

Een kwartiertje later kwam het beeld aan bij het Marecollege, waar leerlingen en docenten al stonden te wachten.

Het beeld werd voor het gemak even op het fietspad geparkeerd om uitgeladen te worden.

Leerlingen hielpen met het los maken van het beeld.

Het beeld zat behoorlijk stevig vast om alle risico te vermijden.

Voorzichtig werd het beeld van de aanhanger getild om de school ingereden te worden.

Rector Sander Roodink is blij dat het Regenboogbeeld een jaar op het Marecollege mag staan.

Een mooi slot van een mooie viering van Paarse Vrijdag op beide scholen vond ook Debbie Helaha.

Uiteraard wilden de Armeense gasten even poseren bij het Regenboogbeeld, iets dat ik hun land ondenkbaar en strafbaar zou zijn.

In de fotoslideshow/filmpje nog meer sfeerbeelden.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 10 december 2023 - 8:23

Mooi dat het hier zelfs gepromoot kan worden, maar algemeen geaccepteerd is het nog lang niet. Daar gaan nog wel wat generaties overheen.

Reply
rietepietz 10 december 2023 - 20:18

Niet mijn ding zo’n paarse, roze of weet ik welke kleur dag. Al dat opgefokte gedoe doet meer kwaad dan goed. Maar wie er blij van wordt mag van mij hoor, ik heb het gelukkig niet nodig, ik beoordeel mensen op andere criteria dan hun geaardheid, dié is onbelangrijk voor me want ik zoek geen verkering.

Reply
Hans 10 december 2023 - 22:21

Ik wil ook graag mezelf kunnen zijn en me niet buiten gesloten voelen.
Hans

Reply

Plaats een reactie