Home Leiden Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt, Tadese Asghdom Vrijwilliger van het jaar 2023

Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt, Tadese Asghdom Vrijwilliger van het jaar 2023

door Emile van Aelst

Elk jaar worden aan de vooravond van de Dag van de Vrijwilliger de Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Er zijn drie categorieën, de Vrijwilligersprijs, de Organisatieprijs en de Toekomstprijs voor vrijwilligers onder de 25 jaar. De hal van de Burgerzaal in het Stadhuis liep al snel vol met genomineerden en hun aanhang en of achterban.

Een beetje onwennig en met toch een portie gezonde spanning stonden de genomineerden te wachten tot de prijsuitreiking zou beginnen, zoals bijvoorbeeld Tadese Asghdom en Jacintha Groen.

Jeugddorp en Frits van Beukering, waarschijnlijk volop in gesprek over allerlei activiteiten.

Stichting VTV was met een behoorlijk grote afvaardiging gekomen.

Voorzitter Bert Verwey was blij met de grote belangstelling en gaf de indeling van de avond door.

Wethouder Julius Terpstra vind het belangrijk dat Leiden elk jaar zijn vrijwilligers in het zonnetje zet en de jury uit de vele aanmeldingen een aantal genomineerden kiest.

Zoals elk jaar is er weer een lied voor elke genomineerde, geschreven en gezongen door zanger/troubadour Esdor van Elten.

Het is knap hoe Esdor elk jaar weer een persoonlijk lied weet te schrijven voor elke genomineerde, waarbij het refrein door de hele zaal gezongen wordt.

Als eerste werden de genomineerden voor de Organisatieprijs in het zonnetje gezet. Deze prijs is bedoeld voor organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor hun vrijwilligers. Dit jaar waren dat het VTV vrijetijdscentrum voor deelnemers met een beperking, Jeugddorp die elk jaar weer vakantie-activitetten organiseert voor de Leidse jeugd en de kunstenaarsvereniging de Leidsche Mondialen.

De genomineerden voor de Vrijwilligersprijs 2023. Jacintha Groen, Tadese Asghdom en Frits van Beukering maken kans op de Leidse Vrijwilligersprijs. Groen zet zich al jaren actief in voor een Keti Koti herdenking in Leiden. Ashgdom is als tolk al lang actief bij verschillende organisaties waaronder Diaconaal Centrum De Bakkerij. Van Beukering is als vrijwilliger betrokken bij de intocht van Sinterklaas, Leidens Ontzet, Leiden Ladies Run, Leiden Road Runners Club en meer.

De genomineerden voor de Toekomstprijs waren, Julia Sterneberg, Sarah Weststrate en Martin Kort. Deze vrijwilligersprijs is voor een vrijwilliger jonger dan 25 jaar. Julia Sterneberg zette als bestuurslid van Minerva de Student Impact Hub Leiden op. Martin Kort is genomineerd omdat hij welzijnsorganisatie Hulpstudentenclub begon. De vijftienjarige Sarah Westrate gaf in de schoolvakanties dansles aan Oekraïense kinderen die in het voormalige belastingkantoor wonen.

Tijd voor de bekendmaking van de winnaars. Even voor de duidelijkheid, na afloop schoot iemand mij aan dat het eigenlijk niet leuk is om een van de drie te kiezen en wat je dan wel niet moet doen om te winnen. Tja dat is nu eenmaal het gevolg van een verkiezing. Maar genomineerd zijn is al een prijs op zich. In Leiden doen vier op de tien mensen vrijwilligerswerk, op het moment dat jij dan aangemeld en daarna genomineerd bent is al een hele eer en waardering op zich.

De Toekomstprijs ging naar Sarah Westrate.

Het VTV werd gekozen als winnaar van de Organisatieprijs.

Vrijwilliger van het Jaar werd Tadese Asghdom. De uit Eritrea afkomstige Tedese woont sinds 1978 in Leiden en heeft de stad en haar inwoners in zijn hart gesloten.  Hij begon zijn vrijwilligerscarrière door destijds na zijn werk bij het Spoortje binnen te lopen en te zeggen hallo ik ben Tedese en ik wil wat doen, een half uur later stond hij koffie te schenken achter de bar. Ondertussen is Tadese een niet meer weg te denken vrijwilliger bij Het Gebouw en diaconaal centrum de Bakkerij.

Ik heb in de loop der jaren veel mensen trots zien zijn op een waardering, maar zo trots en geroerd als Tadese was is wel extra opvallend.

Nog eenmaal werd het voor hem gecomponeerde lied gezongen en dat liet hem niet onberoerd.

Na de prijsuitreiking ging iedereen aan de borrel, maar gingen nog wel eerst even alle genomineerden met hun familie, vrienden of collega’s op de foto.

De Vrijwilliger van het Jaar met onder andere familie en collega vrijwilligers.

Winnaar Organisatieprijs het VTV.

Ook de Leidsche Mondialen waren ruim vertegenwoordigd.

Julia Sterneberg en haar vrienden/collega’s.

Mark de Kort en Julia Sterneberg.

De crew van Jeugddorp vroeg of ik nog even een een doorlinkje wilde zetten naar hun Kerstvakantie Jeugddorp. Voor het eerst in hun 58 jarige geschiedenis organiseren zij dit jaar op 27 en 28 december een Kersteditie van Jeugddorp.

Alleskunner Frits Beukering had ook een grote fanclub meegenomen.

Het bestuur en de jury van De Leidse Vrijwilligersprijs konden terugkijken op een geslaagde avond met eigenlijk alleen maar winnaars.

Tijdens de borrel werd nog gezellig nagepraat.

En eigenlijk alleen maar tevreden gezichten.

Ennuhh ik denk dat we van de genomineerden voor Toekomstprijs in de toekomst nog wel meer gaan zien en horen.

In de fotoslideshow een uitgebreide sfeerreportage.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 8 december 2023 - 8:39

Ik kan me geen wereld voorstellen zonder vrijwilligers. Eigenlijk verdienen ze allemaal een prijs.

Reply
rietepietz 8 december 2023 - 17:31

Net als bij de lintjes is het hebben van een groot netwerk dat je aan wil dragen eigenlijk doorslaggevend, dat is eigenlijk toch een min puntje want daardoor vallen mensen die misschien wel net goed bezig zijn buiten de boot omdat ze niet voorgedragen worden. Ik weet ook niet hoe het anders zou moeten maar wil het toch signaleren omdat je er eigenlijk zelf zijdelings ook iets over zegt.

Reply

Plaats een reactie