Home Centrum 44e Leids Cabaretfestival terug naar de oorsprong samenwerking tussen LVVS Augustinus en de Leidse Schouwburg

44e Leids Cabaretfestival terug naar de oorsprong samenwerking tussen LVVS Augustinus en de Leidse Schouwburg

door Emile van Aelst

Tijdens het lustrum van de Leidse Vereniging voor Studenten (L.V.V.S.) Augustinus in 1987 bedacht, toen nog student, Harry Kies het Leids Cabaret Festival. Het festival sloeg direct aan en werd al snel een van de grootste cabaretfestivals van  Nederland. Vele nu grote cabaretiers begonnen hun carrière met het winnen van het Leids Cabaret Festival. Zomaar een greep uit de vele winnaars, Lebbis & Jansen, Najib Amhali, Merijn Scholten, Katinka Polderman, Kasper van der Laan, Erik van Muiswinkel, Micha Wertheim en Sanne Wallis de Vries. Jarenlang waren naast de Leidse Schouwburg, de Vara en later Bunkerzaken een van de mede-organisatoren. Dit jaar is het festival weer terug waar het hoort, terug bij de oorsprong en wordt georganiseerd door De Leidse Schouwburg in samenwerking met Augustinus.

De hernieuwde samenwerking werd gevierd met een uitverkochte Stand-up Comedy Night in de sociëteit.

Voorzitter Vereniging Auke Hofman was blij met een uitverkochte zaal en de hernieuwde samenwerking met de Leidse Schouwburg en het Leids Cabaret Festival.

Yara Kranenburg, bestuurslid externe zaken, vertelde hoe de samenwerking tot stand was gekomen met onder andere financiële steun van de reünisten van Augustinus.

Namens de Leidse Schouwburg waren Marlijn Kok en Monique Aalbers gekomen om uitleg over het festival te geven.

Om de samenwerking te bekrachtigen werden de eerste speciale festivalbiertjes, met de smakelijke naam Kattepis, aangeboden aan Auke en Yara.

Het publiek moest even wachten op een paar fotomomentjes, zoals met het bestuur van Augustinus.

Een aantal leden van Augustinus die actief gaan meewerken gingen natuurlijk ook op de foto.

Tijd voor een mooie avond stand-up comedy. Arjan Kleton was de MC, Master of Ceremonie, van de avond. Om niet uit de toon te vallen bij een studentenvereniging had hij maar vast een biertje meegenomen.

De taak van de MC is om het publiek op te warmen en de comedians aan te kondigen. Het bleek al snel dat het merendeel van het publiek voor het eerst bij een avond met stand-up comedians was. Dat maakt vaak wel erg leuk.

Als eerste kwam de Leidse Daan van der Hoeven op. Hij was vorig jaar de eerste MC op de Comedy Night avonden die cabaretier Onno Innemee organiseerde.

Het is zeker not done om te vertellen over de inhoud van de show, maar een tip is misschien wel slim. Probeer niet leuker of net zo leuk als de stand-upper te zijn, dan ben je al gauw de halve avond een gewillig slachtoffer 🙂

Aan de zijkant stond een, voor mij, bekend gezicht te wachten tot ze op mocht.

Céline Schrama won in 2022 de Studentenprijs tijdens het Leids Cabaret Festival. Ik zag haar vorig jaar terug bij een van de Comedy avonden van Onno Innemee en genoot weer van haar manier van optreden.

Houd haar naam in de gaten want we gaan haar zeker nog vaker in de Nederlandse theaters terugzien.

Bij een Comedy avond is vaak ook ene talent spot, een beginnende stand-upper die een korte show mag geven. Deze avond was dat Huub Lammerts. Ook hem heb ik al eens eerder gezien en vind dat hij enorm gegroeid is in zijn optreden.

In zijn show pakt hij iemand uit zijn publiek behoorlijk aan. Heel mooi dat hij na afloop wel het ‘slachtoffer’ even bedankt.

Hoofdact van de avond was Ruud Smulders. Ik durf het bijna niet zeggen, maar ook hem heb ik al vaker gezien. Ruud is onder andere bekend van ‘de minuut van Ruud’ destijds bij het BNNVARA tv programma de Vooravond.

Behalve zijn vlotte babbel, heeft Ruud ook een geweldige mimiek en kan daarmee vele types neerzetten.

Complimenten voor Onno Innemee dat hij deze avond zo’n geweldige line-up heeft neergezet. Wie meer stand-up comedy in Leiden wil zien moet zeker eens proberen kaarten te krijgen voor zijn maandelijkse comedy-avonden in Grandcafé de Burcht.

De auditierondes voor het Leids Cabaret Festival 2024 zijn op zondag 14 en 21 januari en gratis toegankelijk.

Kijk voor alle informatie en kaartverkoop voor de voorrondes en finale op de website van het Leids Cabaret Festival. In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s, met daaronder een lied van Paul van Vliet, een van de grootste namen van het studentencabaret.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 25 november 2023 - 7:12

Leuk, ik hou er van, snelle grappen en afwisselende humor.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 25 november 2023 - 8:03

Haha, nee, daar wil je geen avond slachtoffer van zijn. Dat beloofd weer wat voor het komende festival.

Reply
Hendrik Hekkers 25 november 2023 - 8:38

Waarom hoor je nooit iets over de basis ( eerste winnaars van het Leidse cabaret ) de groep “Met zonder met”?

Reply
rietepietz 25 november 2023 - 18:24

Als ik alleen an de naam Onno Innemee hoor moet ik altijd denken aan zijn hilarische stukje waarin hij bejaarden computerles geeft.

Reply

Plaats een reactie