Home Centrum Biggg organiseerde Leiden Legends Festival in Scheltema met muziek voor iedereen

Biggg organiseerde Leiden Legends Festival in Scheltema met muziek voor iedereen

door Emile van Aelst

In alle zalen en ruimtes van Scheltema vond zondagmiddag het tweede Leiden Legends Festival plaats. Een festival waar een aantal aantal van de optredens gegeven worden door echte Leidse Legends. Tijdens het festival werd voor het eerst de prijs uitgereikt voor aan iemand die een bijdrage levert aan het Leidse muzieklandschap. Deze is toegekend aan Anton van Hooidonk. Het juryrapport luidde als volgt: Voor zijn niet aflatend enthousiasme en inzet voor “live-muziek” in Leiden (en wijde omtrek). Door het leveren van geluid en licht, het maken van opnames, regelen van oefenruimtes en het organiseren en stimuleren van concerten en festivals is hij een onmisbare schakel in het Leids muzieklandschap. Hiernaast is hij ook nog eens verdienstelijk gitarist en zanger. Op het moment van uitreiking was ik even bij een optreden aan het kijken, gelukkig maakte Ceacil van Harteveld een foto van organisatoren Frank van Leeuwen en Willem Kiewiet de Jongen met winnaar Anton van Hooidonk.

Het was behalve genieten ook een middagje van puzzelen om zoveel mogelijk te zien. Gelukkig trad iedereen twee keer op, maar dan nog bleef het moeilijk. Loop even met me mee, van bijna alle optredens heb ik filmpjes gemaakt om een indruk te geven. Ik begon in de theaterzaal met een optreden van de Bollenstreek Bigband.

Naast het uitstekende orkest wist ook de zangeres de zaal te boeien.

Ik maakte een heel kort filmpje om een idee te geven.

In de Zagerij speelde de Remote Brass Band.

De band speelde voornamelijk filmmelodieën.

In het filmpje komen twee bekende filmmelodieën voor.

Ik had na de big- en de brassband even genoeg blaasinstrumenten gehoord en ging in het Ketelhuis luisteren naar Tjebbe Borggreve.

Na zijn optreden wilden collega’s Ewald Ebing en Brian James met Tjebbe op de foto.

Het geluid van het filmpje is helaas een beetje zacht omdat op de een of andere manier de demper aanstond. De geweldige vertolkingen van Bad moon rising en Hotel California komen gelukkig toch nog wel over. Gelukkig had ik het snel door zodat de andere filmpjes wel gewoon hard geluid hebben. Maar voor de Leidse lezers geen nood, Tjebbe speelt elke week op de Haarlemmerstraat dus blijf even staan en genieten.

Gelijk even doorgelopen naar boven waar Ewald Ebing en Brian James in de Expo ruimte net begonnen waren aan hun optreden.

Ook hier weer een gezellig en mooi concert.

Het filmpje laat duidelijk zien dat Ewald en Brian vaker samen spelen.

In de Dansstudio speelde Sorrindo, een swingend geluid met Latijnse inbreng.

Tijdens het applaus zag ik vanuit mijn ooghoek iets moois.

Je kan niet vroeg genoeg opgroeien met muziek.

Swing nog even mee met het filmpje, maar spaar je krachten want er komen nog twee echte Leidse Legends.

Tijdens het festival was er ook ruimte voor Leidse dichters. Ik zag en hoorde in de Expozaal Charles Schouten.

Bij zijn laatste gedicht werd hij bijgestaan door percussionist en popdichter Rik van Boeckel.

In het filmpje het gedicht samen met Rik van Boeckel. (in het filmpje staat per ongeluk Frans Terken in de titel, dat moet uiteraard Charles Schouten zijn).

Wie liever een op maat gemaakt gedicht wilde, kon terecht bij Frans van Eyk die voor iedereen die het wilde een persoonlijk gedicht schreef.

Zonder wie dan ook te kort te doen, kwam ik terecht bij de grootste Leiden Legends. Chris Koenen en Aad van Polanen met op drums toekomstig legend Tijn Koenen.

Beide gitaristen hebben hun sporen behoorlijk verdiend in het Nederlandse popcircuit. Zo speelde Aad van pijlen onder andere bij Barrelhouse, Livin Blues, Freelance Band en Himalaya. Chris Koenen hield het altijd dichter bij huis en was meestal frontman van zijn eigen bands. Zoals bijvoorbeeld White Rabbit die bijvoorbeeld in 1970 op Popfestival Kralingen stond.

Beide zijn al tientallen jaren het gezicht van Men in Blues.

Mocht je na het zien van het filmpje meer willen zien, geen probleem. Men in Blues speelt elke zondagavond in wisselende bezettingen in Café het Praethuys in Leiden.

Wouter Kiers is nog redelijk jong, maar behoort toch al tot de Leidse muzikale legendes.

Al jaren lang weet Kiers elke keer klasse muzikanten om zich heen te verzamelen. De huidige Wouter Kiers band bestaat uit gitarist en zanger Lothar Wijnvoord, drummer Boris Weijers en basgitarist Ab Hansen.

Wie Kiers kent hoef ik niets uit te leggen, het swingde weer van begin tot eind met geweldige solo’s van alle bandleden. Alle remmen gingen los en ook zelfs de handen.

Deze middag kwam er nog een onontdekte specialiteit van Kiers aan het licht. Hij kan een volle zaal met stoelen binnen twee minuten opruimen en omtoveren tot dansvloer. Houden jullie van Soul, willen jullie dansen, dan zouden eigenlijk de stoelen weg moeten. En kijk alles is weg.

Een geweldige afsluiter van Wouter Kiers.

Zet je pc of beter nog, je tv lekker hard en geniet van een stukje van dit geweldige optreden.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 14 november 2023 - 7:28

Heerlijk al die “korte” filmpjes ver artiest of groep. Ik heb overigens echt genoten van het “korte” filmpje van Kiers… Fijne muziek maken die jongens.

Reply
די מריו 14 november 2023 - 7:34

Genoeg afwisseling en mooie dingen om een geweldige middag te hebben.

Love As always
Dimario

Reply
Hans Kanbier 14 november 2023 - 10:19

Mooi verslag weer Emille. Maar ik mis twee optredens die ik zelf ook erg goed vond.
Duo Evert Willemstijn & Kees Kingsize (easy jazz-blues).
En String Quartet with a Twist.
Die heb je dus niet in kunnen passen in al het heen en weer geloop.
Maar het was een mooi festival.

Reply
rietepietz 14 november 2023 - 19:20

Het was natuurlijk weer zo’n dag dat je het hélemaal naar je zin had! Je zal maar fotograaf zijn. 😉

Reply

Plaats een reactie