Home Maatschappij STRIJDEN GA IK. Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie, tentoonstelling in museum De Lakenhal

STRIJDEN GA IK. Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie, tentoonstelling in museum De Lakenhal

door Emile van Aelst

Vandaag de dag is de Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ werd in 1934 uitgegeven, maar raakte al snel in de vergetelheid. In de jaren zestig ontdekte de in Leiden gevestigde Surinaamse Studenten Unie in de universiteitsbibliotheek het manifest van de Kom.Tijdens de perspreview gaven museum De Lakenhal directeur Tanja Elsgeest, voormalig Surinaamse Studenten Unie lid Paul Day en initiatiefnemer Garrelt Verhoeven een uitleg over de tentoonstelling.

De tentoonstelling vertelt, het voor veel mensen onbekende verhaal, hoe de Leidse Surinaamse Studenten Unie bij toeval het boek van De Kom in de bibliotheek ontdekte en wilde heruitgeven. Door allerlei royaltyrechten lukte het niet. De studenten besloten een roofdruk te maken en tiepten het hele boek pagina voor pagina over en brachten een gestencilde uitgave uit.

Ik realiseer mij opeens dat veel jongeren geen idee hebben wat een stencilmachine is. In de zestiger en begin zeventiger jaren werd veel drukwerk van verenigingen en actiegroepen getiept op stencilvellen.

Daarna werd het vermenigvuldigd op de stencilmachine. Pfffff avonden en dagen lang heb lopen draaien aan het apparaat. Als ik voor elke slinger een dubbeltje had gekregen, had ik misschien op mijn 25e al kunnen stoppen met werken 🙂

De SSU was een strijdbare beweging en kwam organiseerden regelmatig protestbijeenkomsten, niet alleen gericht op Suriname en de Surinamers, maar ook op tal van andere maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld de kerncentrale bij Borssele en de Vietnamoorlog.

De vele affiches laten zien hoe actief de SSU was.

Het was niet alleen politiek, de SSU zorgde regelmatig ook voor ontspanning. Zelfs Oscar Harris, die in de jaren zeventig de meest bekende Surinaamse artiest was in Nederland, trad op tijdens een van de Lentefeesten.

Veel van de toenmalige leden van de SSU zijn later actief geworden in maatschappelijke of politiek functies en een aantal van hen keerden terug naar Suriname om te helpen het land op te bouwen.

Zo was bijvoorbeeld Paul Day jarenlang fractielid van de Leidse SP.

Op de tentoonstelling zijn veel voorbeelden en uitleg te zien van uitgaves die de SSU uitgebracht heeft.

Meer uitleg en informatie over het activiteitenprogramma is te vinden op de website van de tentoonstelling.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 11 november 2023 - 7:35

Een stencilmachine heb ik nooit gebruikt… dus ik zou er geen duppie aan verdienen. Ik zal dit artikel eens doorsturen naar mijn neefje. Misschien vind hij het wel interessant.

Love As Always
dimario

Reply
Sjoerd 11 november 2023 - 7:41

Tja in onze jeugd bestonden er nog geen computers en kopieermachines zoals nu. Dat was een aardige inspanning om zo’n boekje op die manier uit te geven. Maar ook ik kan me die strijd daar niet voorstellen.

Reply
Kakel 11 november 2023 - 17:13

In de zesde klas van de lagere school heb ik een stencilmachine gebruikt voor de schoolkrant.
Een boekwerk over typen. Dat was nogal wat, zeker op die oude typmachines.
Mooi dat de SSU de aandacht krijgt die het verdient.

Reply
rietepietz 11 november 2023 - 18:52

Hoewel ik wél “uit de tijd ben”heb ik nooit een stencilmachine gezien, waarschijnlijk omdat die in een drukkerij niet te vinden waren. 😉

Reply

Plaats een reactie