Home Leiden Bescheiden feestje bij Taxi Wielkens, duurt even maar dan heb je ook wat

Bescheiden feestje bij Taxi Wielkens, duurt even maar dan heb je ook wat

door Emile van Aelst

Afgelopen week was er een klein feestje bij taxi Wielkens, er werden twee gloednieuwe elektrische taxi’s in gebruik genomen. Toen voormalig biologiestudent David Wielkens in 1990 zijn eigen taxibedrijf startte, was hij al van plan om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Hij was in 2003 het eerste taxibedrijf dat drie elektrische taxi’s kocht. Helaas moest hij ze drie jaar later van de hand doen omdat het experiment zakelijk gezien een misser was. De wagens hadden een actieradius van 65 kilometer en na ongeveer anderhalf uur waren ze leeg en duurde het opladen ruim drie uur. Om een taxishift te draaien had hij dus alle drie de wagens nodig, niet echt handig. Maar zijn oplaadbare taxi’s vielen destijds wel op.

Na het mislukte experiment met de elektrische taxi’s kwam Wielkens op het idee op Groen Gas te gaan rijden. “In het begin maakten we daarbij gebruik van gassen die vrijkwamen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Vliet”, herinnert Wielkens zich nog goed. “In samenwerking met Chris Verplancke, de directeur van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg, hebben we in 2013 een biogas tankstation geopend op het terrein van het Stadsparkeerplan.” Bij het 25 jarig bestaan van het bedrijf werd er een nieuwe taxi onthuld en ik dacht, daar komt de nieuwe elektrische taxi.

Maar nee volgens David was de tijd nog niet rijp om over te gaan op elektrisch.

Vorige week kreeg ik een belletje van een trotse David Wielkens. Je vraagt al jaren wanneer ik weer elektrisch ga, ik heb goed nieuws morgen komen komen de eerste twee wagens binnen.

Het heeft even geduurd, maar dit zijn volwaardige taxi’s waarin ik mijn klanten veilig en luxueus kan vervoeren. En het mooiste is, ze hebben een actieradius van bijna 500 kilometer dat is even iets anders dan die 65 kilometer in 2003.

In november komen er nog drie personenbusjes bij. Dat is mooi nieuws, misschien dat dan de uitvallers van de Leiden Marathon met elektrische busjes teruggebracht worden. David is niet alleen duurzaam bezig, maar ook al 30 jaar trouw sponsor van de Leiden Marathon voor al het vervoer van de toplopers van Schiphol naar Leiden en de uitvalbusjes.

De bedoeling is dat in de toekomst alle wagens vervangen worden door elektrische modellen. Leuk als een ondernemer gewoon afwacht tot het moment rijp is en dan zo enthousiast is dat zijn duurzame droom uit 2003 dan toch nog uitkomt.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 31 oktober 2023 - 6:57

Zien er netjes uit.. Ik denk dat je daar wel heerlijk in rijdt.

Love As always
dimario

Reply
Sjoerd 31 oktober 2023 - 8:02

Of het duurzaam is moet nog blijken als straks al die accu’s gerecycled moeten worden en we da aarde niet leegroven om die accu’s te maken. Maar desalniettemin ben ik ook van plan om electrisch te gaan rijden. De regering wil dat om zo de CO2 uitstoot terug te brengen…

Reply
rietepietz 31 oktober 2023 - 18:56

Altijd mooi als je je droom waar kan maken.

Reply
Hans 31 oktober 2023 - 22:39

Het zijn klantvriendelijk en ook milieuvriendelijke auto’s, heel ander dan bij het begin. Hans

Reply

Plaats een reactie