Home Centrum Sinterklaas heeft alvast twee mooie echt Leidse Cadeaus in het ruim van de pakjesboot liggen

Sinterklaas heeft alvast twee mooie echt Leidse Cadeaus in het ruim van de pakjesboot liggen

door Emile van Aelst

Buiten stormt en regent het, automatisch ga je dan aan Sinterklaas denken. Gisteren was de presentatie van het boek ‘Leiden ooit, vroeger en nu’. Een boek waar veel Hulpsinterklazen blij mee zullen zijn. Natuurlijk er zijn veel Leidse boeken, over vroeger, nog vroeger en over nu. Alleen in dit boek zijn ooit, vroeger en nu samengevoegd met uitgebreide uitleg erbij.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Peter van der Velden. Voor hij het eerste exemplaar in ontvangst nam vertelde hij, hoe hij ook nu weer genoot van de trots en plezier die Leidenaars hebben als het om hun stad gaat.

In de bijna twee maanden dat Peter van der Velden burgemeester is, valt hem dit dagelijks op. Het idee van het boek kwam van Arie de Jong. Het boek is gemaakt als een soort vervolg op het in 1974 verschenen boek  ‘Voorheen en thans’ . Dat boek was gemaakt door Sam Platteel, de toenmalige chef stadsredactie van het Leidsch Dagblad. Arie de Jong vertelde dat het boek uit 1974 eigenlijk een heel triest boek was. Je zag prachtige foto’s van een rustig Leiden begin 1900 waar alles nog rustig was op straat en daarnaast foto’s uit begin zeventiger jaren waarin Leiden overspoeld werd door auto’s en veel panden er verwaarloosd bij stonden.

Leiden ziet er momenteel veel mooier uit dan in de zeventiger jaren, Hoe leuk zou het zijn om dan een nieuw boek uit te brengen met foto’s van bekende plekken begin1900, de zeventiger jaren en nu. Hij verzamelde een aantal mensen om zich heen om het boek te maken. Bram van Leeuwen en Joop Heuzen doken in de berg fotocollecties en negatieven, Kees van der Laken maakte nieuwe foto’s, John Kroon schreef nieuwe teksten en Wim Wegman maakte pakkende kopteksten, Arnold Belt hielp bij het scannen van de fotonegativen, John Mieremet maakte plattegrondjes en Piet Baar controleerde de teksten op historische juistheid en Hans van Middelkoop verzorgde de grafische vormgeving. Zoals bij veel Leidse boeken was uitgever Bert Lever, uitgeverij Ginko, direct enthousiast en wilde het boek graag uitgeven.

Ze hebben er met zijn allen een geweldig boek van gemaakt. Ik ben gisteravond gelijk begonnen met kijken en kon niet meer stoppen.

Er zijn ook plekken in de stad die door de jaren heen weinig veranderd zijn, alhoewel de auto’s zijn natuurlijk weg van het Stadhuisplein.

Je kan je bijna niet indenken de Aalmarkt zonder het voormalige V&D, maar begin 1900 stond het er echt nog niet.

Na de inleiding en uitleg over de totstandkoming van het boek kreeg Peter van der Velden het eerste exemplaar.

Ik denk dat Peter van Velden moet gaan beginnen aan een nieuwe boekenkast thuis, want hij is razend enthousiast over de stad waar hij tijdelijk burgemeester is. Het zal niet zijn eerste en zeker niet zijn laatste boek over Leiden zijn dat hij krijgt of aanschaft.

Na de presentatie was het natuurlijk tijd om even te proosten op dit unieke nieuwe boek. Voor wie het boek wil bestellen, kijk even op de site van uitgeverij Ginko en anders hier het ISBN nummer ISBN 978 90 832962 8 9

Vandaag was ik even op het kantoor van Prokwadraat/Groepswijzer, waar hard gewerkt werd aan de organisatie van de Bokkenwandeling van 5 november en het BIGGG Festival op 12 november.

Maar ik kwam natuurlijk om een ander typisch Leids Sinterklaascadeautje op te halen. De Leidse Puzzel met een cartoon van Leiden. Na 1.000 stukjes puzzelplezier ligt de stad voor je op tafel.

Heerlijk ik kan er zo van genieten, die typisch Leidse Sinterklaascadeautjes.

Ik zou bijna vergeten dat ik een hekel aan die regen, storm en kou heb 🙂

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 26 oktober 2023 - 7:19

Hey Emile, het was handig als je er een ISBN nummer bij had gezet. Een leuk kado voor de kerst.

Reply
די מריו 26 oktober 2023 - 7:27

Heb je je huis al gespot op de puzzel? Leuk cadeau weer.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 26 oktober 2023 - 21:17

Leuke hebbedingetjes voor de echte Leidenaar. Nou ja een puzzel zou hier ook het verlanglijstje kunnen staan.

Reply
Elisabeth 28 oktober 2023 - 10:43

Wat een mooi boek. Gelijk weer een stuk geschiedenis gebundeld. Leuk ook die puzzel voor de liefhebbers.

Reply
Nicky 29 oktober 2023 - 19:27

Dat zijn prachtige cadeaus!

Reply

Plaats een reactie