Home 3 October/Leids Ontzet Ondanks de regen massale inschrijving Haring & Wittebrood

Ondanks de regen massale inschrijving Haring & Wittebrood

door Emile van Aelst

Er stond weer een een enorme lange rij Leidenaren om zich in te schrijven voor Haring & Wittebrood op 3 oktober. Iedereen had weer zijn lidmaatschapskaart of trouwboekjes bij zich om in te schrijven voor de gratis Haring & Wittebrood en of de Hutspotmaaltijd op de Hooglandsekerkgracht. Er waren 2.659 inschrijvingen die totaal goed waren voor 25.458 haringen. 6.386 Leidenaren gaan op 2 oktober samen hutspot eten op de Hooglandsekerkgracht. Als je niet naar de inschrijving kan komen is het altijd handig om een familielid de trouwboekjes mee te geven. Deze familie schreef zich in bij Commissielid Ton Elderhorst. Ton haalde mij er even bij voor een foto, want tien trouwboekjes had hij nog niet eerder gehad.

Half vijf gaan de deuren open, maar ruim een uur eerder staan de eerste al te wachten. Er zijn mensen die al uren van tevoren gaan staan om de eerste te zijn. Voor zover ik mij kan herinneren is deze meneer al jaren de eerste die staat te wachten.

Binnen is het nog heerlijk rustig en worden de laatste voorbereidingen getroffen.

Het is duidelijk dat katten een biologische klok hebben, over elf dagen liggen hier ruim 25.000 haringen. Inschrijven als kat kan niet, maar je kan er beter maar wel op tijd bij zijn.

Volgens mij speelt hij onder een hoedje met voorzitter Rik Kamps.

Voordat de inschrijving begon was er nog een officieel momentje. De eerste 3 Oktober spaarrrpot werd verkocht aan burgemeester Peter van der Velden. Het is bekend dat Leidenaren sparen voor 3 oktober met deze spaarrrpot kan je gelijk op 4 oktober beginnen te sparen voor 2024. Jurgen van der Velden, voorzitter van de Jubileumcommissie legde uit dat deze spaarrrpot de eerste is van een hele serie die de komende jaren uit gaat komen.

Van elke verkochte spaarrrpot doneren de RABObank en de 3 October Vereeniging 4 euro voor het jubileumfeest in 2024. RABObank directeur Marius Hovius vindt het een heel mooie actie en hoopt heel veel donaties te moeten doen. Volgens burgemeester Peter van der Velden is dit een van de beste RABO investeringen ooit 🙂

Het was ondertussen half vijf en de deuren gingen open, de Waag stroomde direct vol Leidenaren.

Peter van der Velden is vorige week lid geworden en vond het prachtig dat hij nu met zijn ledenpas zich in mocht schrijven voor Haring & Wittebrood en de Hutspotmaaltijd. Even voor de duidelijkheid, voor de Haring & Wittebrood mag iedereen zich inschrijven voor de Hutspotmaaltijd moet je lid zijn.

Volgens mij is de familie van der Velden ondertussen bijna blut, overal waar ze komen weten verkopers van 3 Oktobermerchandise ze weer iets te verkopen 🙂 . Vandaag kocht zijn vrouw een lekker warme haringtrui.

Weer even kijken hoe het buiten was, waar de Leino’s de wachtenden muzikaal vermaakten.

Leuk om te zien dat veel mensen ook bij de inschrijving al in rood-wit komen.

Over rood-wit gesproken de merchandise deed goede zaken.

Blaasorkest De Leidse Gabbers stond een eind verderop bij de rij wachtenden te spelen.

Vaste prik een foto van Coby Mark met ook altijd een flink aantal trouwboekjes.

Maar volgens mij was het record de mevrouw met de tien boekjes, wat totaal 72 haringen opleverde 🙂

Helaas Yentl er is nog geen Haring & Wittebrood als flesvoeding.

Ik zeg altijd jong geleerd oud gedaan, dat geldt ook voor 3 Oktober.

Ik ging ondertussen even naar Minerva om een harinkje te happen en een biertje te drinken, waarover later vanavond/nacht een verslag. Toen ik terugkwam om het laatste stukje mee te maken stond er om even voor 21.00 uur nog steeds een rij.

Een van de laatste inschrijvers om een paar minuten voor negen, kwam achter een groot geheim. Hij schreef zich in bij Sinterklaas en maakte gelijk de deal in de toekomst hulppietje te worden van Sinterklaas.

Later een verslag over het geweldige idee van Minerva om iedereen na de inschrijving te trakteren op haring en bier. In de fotoslideshow en het filmpje meer typisch Leidse foto’s, want waar ter wereld maak je mee dat mensen vrijwillig en met plezier twee keer in de rij gaan staan. Eerst om in te schrijven en dan om op te halen.

Hieronder nog het filmpje.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 23 september 2023 - 7:06

Als ik dit zo zie, petje af hoor.. owh nee, hou maar op.. tegen de regen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 23 september 2023 - 7:45

Inderdaad, petje af, en veel respect voor iedereen die meewerkt om dit feest in goede banen te Leiden

Reply
Hans 23 september 2023 - 22:14

Ik vond je filmpje op facebook al heel indrukwekkend.
Een echte LG let niet op een regenbuitje voor haring en wittebrood.
De kat weet ook wel wat er gaat gebeuren. Hans

Reply
Nicky 3 oktober 2023 - 20:48

Volgens mij is het zelfs in de rij gezellig.

Reply
In de rij staan voor Haring & Wittebrood, geen straf maar een feestje – Leidse Glibber 4 oktober 2023 - 22:51

[…] de meeste al balen als ze in de supermarkt drie mensen voor zich hebben 🙂 De eerste keer is met inschrijven voor Haring& Wittebrood, daarna tijdens de grote Hutspot maaltijd op 2 oktober en dan nog eens ’s morgens op 3 […]

Reply

Plaats een reactie