Home Centrum Nacht van Ontdekkingen was een belevenis van kennis, sfeer en muziek

Nacht van Ontdekkingen was een belevenis van kennis, sfeer en muziek

door Emile van Aelst

Een zwoele nazomeravond in een prachtig uitgelichte Hortus, diverse optredens en vooral veel wetenschappelijke experimenten en workshops, dat is de korte samenvatting van de Nacht van Ontdekkingen.

Om half zeven was de officiële opening voor genodigden met toespraken van Annetje Ottow,voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en Alexander Mouret,Innovation Manager AI – Leiden University en organisator Nacht van Ontdekkingen | Days of Art & Science. De nieuwe burgemeester Peter van der Velde was uiteraard ook aanwezig en stak niet onder stoelen of banken dat hij nu al trots op Leiden is. Dagelijks staat hij versteld van alles wat er gebeurt en leeft in de stad en ook deze avond vindt hij weer een evenement waarmee Leiden zich onderscheidt.

Stadsdichter Zoë van de Kerkhof komt, net zoals de nieuwe burgemeester, ook uit Brabant en stelde zich even voor. Tegen mij vertelde ze; “wij Brabanders vinden Leiden zo leuk dat we langzaamaan gewoon deze kant opkomen, maar wel een voor een anders valt het zo op “:-)

Over wetenschappelijke experimenten gesproken, ik kon niet overal aan meedoen want ik was net naar het toilet geweest.

Waar ik wel aan mee deed was de test of je een ochtend- of avondmens bent. Nou wist ik natuurlijk wel dat ik een avondmens ben, maar zo extreem en alleen als oudere had ik ook weer niet verwacht. Dat alleenstaande stipje rechts bovenaan ben ik, leeftijd plus een 6.30 avondmens.

Ik had twee petten op deze avond, met Sleutelstad maakten we een live blog en in de studio een radiouitzending met de bijdragen van de vier interviewers van ons die rondliepen. Ik stuurde regelmatig foto’s en filmpjes door die ik met mijn mobiel maakte. Chris zette alle bijdragen vanuit de Hortus online.

Vast onderdeel is dat we gastinterviewers hebben tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Schouwburgdirecteur Irene Pronk kreeg ook een microfoon in haar handen gedrukt met de vraag wie zou jij nu graag willen interviewen. Ze bedacht zich geen moment en zij ….jou 🙂 Het resultaat is onder deze link te horen.

Ondertussen was op het grote podium bij de vijver Zuster Zonnebloem aan haar optreden begonnen.

Helaas geen duidelijke foto van zijn antenne wel op het filmpje geloof ik. Deze jongen heeft een antenne in zijn hoofd laten inplanten, daardoor kan hij kleuren lezen. Ik moest spontaan denken aan de man die tientallen jaren geleden live op tv bij Willem Duys een gaatje in zijn voorhoofd boorde. Soms gaat wetenschap mij te ver 🙂

Tech Yoga om beter contact met je mobiel te krijgen. Ik zou juist blij zijn om zo nu en dan even geen contact met mijn mobiel te hebben.

Mooi kunstwerk wat continu bleef veranderen qua licht en geluid.

Welkom in de virtuele wereld.

Allerlei wetenschappelijke trucjes en uitleg in de Winterkas.

Sta ik tien minuten naar een hele uitleg in het Engels te luisteren, veranderde alleen de kleur.

Vorig jaar zag ik The Stream met hun programma Nature Calls. Ze gaan nu met dit programma de Nederlandse theaters in.

Echt mooi een mix van muziek en scheikundige trucjes.

Buiten bij de vijver nog meer muziek met Tim Knol & The Wandering Hearts.

Oh jee toch geen dierproeven he.

Ik genoot echt van de prachtige verlichting in de Hortus, complimenten voor de mensen die dit bedacht en aangelegd hebben.

Bij het Bolwerk langs de Wittesingel trad onder andere Skinc op.

In de Oude Sterrewacht onder andere een voorbeeld van AI met spambots.

Midden in de Hortus op een klein podium bij het Notenveld een mooi optreden van Myra Pilar.

Achter het PJ Vethgebouw was het ook zo mooi uitgelicht.

Voor het eerst van mijn leven met een kwal gepraat, ik bleef natuurlijk wel op afstand 🙂

De afsluiting was een optreden van Claude. Na een lange droge tijd ging het precies halverwege zijn optreden regenen. Niemand die er over dacht om weg te gaan, iedereen bleef genieten van zijn optreden.

Hieronder nog een fotoslideshow en filmpje.

Hieronder nog wat sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 20 september 2023 - 7:32

Een superavond lijkt me dat. Ik zal zo eens kijken of ik die qrcode nog kan gebruiken om de test te doen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 20 september 2023 - 8:05

Tja, je hebt het er goed vanaf gebracht… Weer een mooi evenement erbij in Leiden.

Reply
rietepietz 20 september 2023 - 15:16

Leiden is gewoon dag én nacht in beweging.

Reply
Hans 20 september 2023 - 21:42

Het is een zwoele gezellige avond.
Je poep laten testen, je had een poepzakje van Happy kunnen gebruiken.
Het lijkt me wel een heel leuke happening te zijn geweest. Hans

Reply
Nicky 22 september 2023 - 20:24

Daar waren bijzondere dingen te zien, zeg! Leuk interview, LG. Goed gedaan!

Reply

Plaats een reactie