Home Cultuur Rosalie van der Does nieuwe Stadsfotograaf 2023-2024

Rosalie van der Does nieuwe Stadsfotograaf 2023-2024

door Emile van Aelst

Voor het elfde jaar gaat een fotograaf aan de slag om als Stadsfotograaf een jaar lang een thema in Leiden vast te leggen. Dit jaar is het fotograaf Rosalie van der Does. Het thema dat ze gaat gebruiken is lunchpauze. Elke vrijdag verschijnt er een foto met tekst in het Leidsch Dagblad. Vandaag verscheen haar eerste bijdrage, genomen bij Brouwerij Pronck, en waar ik gisteren bij de bekendmaking dat zij Stadsfotograaf wordt op hoopte, komt gelijk al uit. Een echte sfeerfoto en tekst.

Voor bekend gemaakt werd dat Rosalie de nieuwe Stadsfotograaf is, was er een korte terugblik op het afgelopen jaar. Voorzitter Job de Kruiff erkende dat het bestuur heel  benieuwd was hoe 37 masterstudenten van de opleiding Journalistiek & Nieuwe media aan de Leidse Universiteit het er vanaf zouden gaan brengen.

Vanuit het Leidsch Dagblad werden zij begeleid door Coen Polack, ook hij was eerst sceptisch maar draaide al snel bij en heeft genoten van de inbreng en het enthousiasme van de studenten.

De studenten moesten opzoek naar opmerkelijke en extreme gebeurtenissen en mensen, dat is ze goed gelukt.

Hoogleraar Journalistiek Jaap de Jong vertelde dat enkele van de studenten nog nooit een camera hadden vastgehouden en ook niet uit Leiden kwamen. Ze werden met een systeemcamera op pad gestuurd en kwamen meestal met geweldige resultaten terug.

Dit jaar wordt er geen boek uitgebracht, maar is er een korte filmpresentatie die nog tot in het weekend van de Kunstroute, 23 en 24 september, dagelijks nonstop te zien is in museum De Lakenhal.

Wethouder Fleur Spijker mocht bekend maken wie de 37 masterstudenten dit jaar op gaat volgen.

De naam Rosalie van der Does zei mij eerlijk gezegd niets, maar de introductie en de spontaniteit maakten mij nieuwsgierig.

In het korte interviewtje van Fleur werd al gelijk duidelijk dat het wel eens een mooi en verrassend fotojaar kan worden.

Iemand die thema’s bedenkt als garageboxen, niesende mensen, shoppen en proppen, dat moet mooie foto’s opleveren. Thuis keek ik gelijk op haar website en ja hoor waanzinnig mooie en vaak humoristische foto’s en onderwerpen.

Rosalie is enorm blij met deze uitdagende opdracht. Mochten er mensen zijn die denken een heel aparte lunchlocatie te hebben of te weten, neem dan even contact op met Rosalie.

Ennuhhhh…….. misschien een idee voor een volgende serie, de familiefotograaf gefotografeerd 🙂

Ik kijk nu al uit naar volgende week vrijdag als haar tweede bijdrage verschijnt.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 15 september 2023 - 22:44

Nou Emile, Rosalie van der Does nieuwe Stadsfotograaf is een vrolijke en frisse verschijning.
Denk dat we haar nog vaak zullen tegenkomen.
En ik hoop dat jij ook door blijft klikken in Leiden. Hans

Reply
די מריו 16 september 2023 - 7:20

.Haar laatste foto wordt natuurlijk de bekendste Leidse fotograaf aan de lunch. ;-), maar dat is pas voor over een jaar.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 september 2023 - 7:23

Ik denk dat daar zeker weer een mooi fotoboek uitrolt. Alleen haar webshop werkt niet zoals ik dat zou willen. Haar site is gevuld met schitterende series. Ik denk dat je als vrouw makkelijker ergens binnenkomt.

Reply
rietepietz 17 september 2023 - 19:45

Maar waarom naar een stadsfotograaf zoeken als ze jou in huis hebben!!!

Reply
Nicky 21 september 2023 - 15:15

Ha! Ik vind vooral die thema’s heel erg leuk!

Reply

Plaats een reactie