Home Leiden PVDA Voorzitter Esther Mirjam Sent reikte Zilveren Speld van Verdienste uit aan burgemeester Henri Lenferink

PVDA Voorzitter Esther Mirjam Sent reikte Zilveren Speld van Verdienste uit aan burgemeester Henri Lenferink

door Emile van Aelst

Eind deze maand neemt Henri Lenferink afscheid als burgmeester van Leiden. De afgelopen maand zijn er al diverse bijeenkomsten geweest waar verenigingen, instanties of medewerkers afscheid hebben genomen. Vanaf deze week en de hele volgende week bestaat de agenda bijna alleen maar uit afscheidsafspraken. Vrijdagmiddag werd Henri Lenferink naar het Volkshuis gelokt omdat Esther Mirjam Sent, landelijk voorzitter PVDA, voor hij afscheid nam graag nog een kopje koffie met hem wilde drinken. Wat hij niet wist, was dat Fractievoorzitter Marc Newsome een aantal oud raadsleden en wethouders had uitgenodigd.

Niets vermoedend kwam Henri aanfietsen. Hij keek alleen een beetje vreemd op dat ik met mijn fototoestel langs de kant stond, maar ja dat sta ik wel vaker.

Hij werd opgewacht door Esther Mirjam Sent en Marc Newsome en bestuurslid Arthur van Geel.

Boven gekomen was hij even op het verkeerde been gezet, want hij wist niet waar hij moest kijken of wie hij het eerst wilde  begroeten. De bar stond vol met Leidse oud politici. De meeste kende ik wel, maar was toch blij dat ik van Marc Newsome een lijstje kreeg zodat ik niemand kan vergeten.

Marion van Dongen (raadslid) Liesbeth Hesselink (raadslid bij de start van Henri) Thea Dickhoff (raadslid uit de tijd van Henri) Ciska Schreuder-Hoogervegt (raadslid uit de tijd van Henri)
Gerda van den Berg (raadslid en oud-wethouder) Tjeerd Scheffer (raadslid) Joost van den Berg (afdelingsvz) Marije van den Berg (raadslid) Esther Karsch-Spiro (raadslid) Conny Broeyer (raadslid) Daan Iken (raadslid) Abdelhaq Jermoumi (wethouder, raadslid) Marleen Damen (wethouder, raadslid) Esmee van Meer (raadslid) Marion Goedhart                            (oud-voorzitter)Arthur van Geel (bestuurslid) Esther Mirjam Sent (landelijk voorzitter PvdA) Rembrandt Rowaan (Fravo GL) Koen Lenferink (zoon en oud bestuurslid) Ton Kohlbeck (raadslid in de regio, maar in Leiden bij PvdA betrokken als organisator 1 mei viering) Anna van den Boogaard (raadslid) Davied van Berlo (oud voorzitter) en sorry als we nog iemand vergeten zijn.

Het was met sommigen een weerzien sinds lange tijd.

Esther nam het woord en roemde Henri dat hij niet alleen de langstzittende burgemeester van Nederland is, maar ook ondanks zijn drukke werkzaamheden altijd voor de partij klaar staat indien nodig.

Probleempje 🙂 Ik reik deze onderscheiding niet zo vaak uit, mag hij op de plek van de Leidse Sleutels vroeg Esther.

Nou nee, doe maar op deze rever.

Probleempje twee, hoe speld je hem op. Na twintig jaar honderden onderscheidingen opgespeld hebbende, kent Henri elke sluiting en soort bevestiging. Dus wel handig dat hij er ook bij was 🙂

Gelukt en al had hij zelf een beetje moeten helpen, hij was toch wel erg trots op deze onderscheiding.

Op de een of andere manier heeft het gewoon zo moeten zijn dat Henri Lenferink burgemeester van Leiden werd. Hij was in eerste instantie niet van plan te solliciteren omdat hij als wethouder in Arnhem nog zoveel mooie plannen had. De enige kandidaat voor Leiden was Harry Groen en voor een referendum heb je twee kandidaten nodig. De burgemeester van Haarlem tipte Conny Broeyer dat Henri misschien wel een goede kandidaat kon zijn. Ze belde Henri op in Arnhem en haalde hem over te solliciteren. Henri won het referendun met 78% van de stemmen.

Het had trouwens een haar gescheeld of Henri was helemaal geen kandidaat geweest. Hij had maar drie dagen de tijd om te solliciteren, dat lukte om nog net op tijd een brief te schrijven. Alleen zijn brief raakte kwijt in de postkamer en ging de sollicitatie bijna niet door. Het is dat Henriëtte Hamer gevraagd werd waarom hij niet gesolliciteerd had. Lang verhaal kort de sollicitatie werd alsnog snel gefaxed en de rest van het verhaal is bekend.

Na het officiële gedeelte werd er nog gezellig doorgepraat en oude ‘politieke’ verhalen opgehaald.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s met als muziek daaronder De Stem des Volks met de internationale. En dat is niet voor niets, want het viel mij bij de 1 mei viering op dat vrijwel niemand het bekendste Nederlandse strijdlied nog kon zingen, dus ik zou zeggen begin maar met oefenen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 27 augustus 2023 - 3:09

Lijkt me een sympathieke man. Jammer voor Leiden dat hij er mee stopt.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 27 augustus 2023 - 7:27

Ach, Henry verdient het gewoon om met pensioen te mogen gaan… Ik gun het hem van harte.

Reply
rietepietz 27 augustus 2023 - 15:02

Het is ook een van de weinige burgervaders waarvan ik naam en stad ken. Deels door jou natuurlijk maar toch, zijn naam wordt al zó vaak samen met leiden genoemd. Daar krijgt zijn opvolger een zware dobber aan.

Reply
Nicky 30 augustus 2023 - 20:58

Dat zijn leuke verrassingen! En grappig, die sollicitatie. Moest zo zijn, denk ik dan.

Reply

Plaats een reactie