Home Centrum Oekraïners vierden ondanks de oorlog hun 22e Onafhankelijkheidsdag

Oekraïners vierden ondanks de oorlog hun 22e Onafhankelijkheidsdag

door Emile van Aelst

Het is eigenlijk bizar en bijna niet te bevatten dat een groep Oekraïners gisteravond hun onafhankelijkheidsdag ver van huis bij Molen de Valk moest vieren. Probeer je eens voor te stellen dat Nederland in oorlog komt en we bijvoorbeeld 5 Mei of wij als Leidenaren 3 Oktober moeten vieren in een ver land. Vandaar dat ik dan ook heel kwaad kan worden of misschien beter gezegd verdrietig als mensen hier lullige reacties op geven. Je zou bijna hopen dat ze zelf eens in zo’n situatie terecht komen, alhoewel je dat natuurlijk ook weer niemand toewenst.

Er werd begonnen met het Oekraïense volkslied en daarna nog een aantal liederen. Het bizarre is dat het er feestelijk uitzag, maar de mensen in hun hart natuurlijk huilden.

Je zal hier maar wonen als kind, ver van je vader, andere familie, vriendjes en vriendinnetjes.

Ik zeg het eerlijk, als ik die kinderen zie en dat combineer met de beelden op tv van verwoeste steden en duizenden gesneuvelde Oekraïners dan vallen onze problemen toch vrijwel in het niet.

Wat ook veel commentaar leverende facebook reageerders niet door hebben is dat de Oekraïners ook vechten voor onze vrijheid. Als de Oekraïne zich zonder slag of stoot had overgegeven, dan was de kans groot geweest dat Poetin een land die banden heeft met de NAVO had aangevallen en dan zaten we nu in de derde wereldoorlog. Dan zouden niet alleen deze kinderen in een oorlog leven maar onze kinderen ook.

Geen enkel weldenkend mens had verwacht dat er na de tweede wereldoorlog nog een keer oorlog zou uitbreken op Europees grondgebied. Helaas hebben sommige leiders niets geleerd van de verschrikkingen 40-45 en zijn er nu weer mensen die het bagatelliseren en wegkijken voor de werkelijkheid. Besef goed, vrijheid is niet vanzelfsprekend en moet je koesteren.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 26 augustus 2023 - 6:48

Ik hoop zo dat ze volgend jaar hun feest weer thuis kunnen vieren. Daar waar ze thuis horen. Dat gun ik ze wel.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 26 augustus 2023 - 7:32

Ik sluit me bij je aan, een slagveld is geen plaats voor vrouwen met kinderen… Als je de beelden ziet zou je ze allemaal hierheen willen halen.

Reply
rietepietz 26 augustus 2023 - 18:14

Ontroerend die kinderen, alleen al daarom is mededogen pop z’n plaats.

Reply
Nicky 30 augustus 2023 - 20:06

Ach, als iedereen toch gewoon eens wat liever voor elkaar was.

Reply

Plaats een reactie