Home Centrum Jan van Houtpenning voor Rob van Tongeren

Jan van Houtpenning voor Rob van Tongeren

door Emile van Aelst

De Jan van Houtpenning is een ambtelijke onderscheiding die slechts sporadisch uitgereikt wordt. De onderscheiding wordt toegekend aan ambtenaren die in lengte van jaren zich bijzonder hebben onderscheiden door uitzonderlijke toewijding aan hun werk. Gistermiddag werd Rob van Tongeren door burgemeester Henri Lenferink verrast met deze speciale onderscheiding.

Rob werkt vijftig jaar voor de gemeente Leiden en gaat eerdaags met pensioen. Hij dacht dat hij uitgenodigd was voor een hapje en drankje vanwege zijn vijftigjarig jubileum en aanstaande pensionering. Hij stond dan ook raar te kijken toen de burgemeester binnenkwam en het woord tot hem richtte en vervolgens de Jan van Houtpenning uitreikte.

Rob is nu operationeel manager bij de afdeling Beheer, maar is destijds begonnen als leerling stratenmaker. In Zuid-west liggen nog heel wat straten die hij gestraat heeft en daar kan hij nu nog smakelijke verhalen over vertellen.

Rob werkte zich op en werd de wandelende vraagbaak bij Beheer. Hij schouwde winkelcentra en bedrijventerreinen en nam schades op. Hij regelde ook alles rondom de grote evenementen zoals Lakenfeesten, 3 Oktober en de Marathon.

Rob is een van de meest gewaarde medewerkers, maar zo nu en dan konden we ook goed in de clinch liggen, maar het kwam altijd weer goed vertelde zijn manager. Op dit moment wordt er uiteraard veel met computers gewerkt en dat is niet echt Rob zijn ding. Vandaar misschien een mooi moment om met pensioen te gaan.

Rob is meer van één en één is twee en de praktijk. Er werd (ik dacht bij de Lammenschans) wekelijks een paaltje uit de grond gereden. Na drie keer was Rob het zat en ging zelf eens kijken en dacht daar hoort ook helemaal geen paaltje, dus liet geen paaltje terugplaatsen. En niemand die daar een paaltje miste.

Een geweldig verhaal vond ik over de afsluiting van de Jan van Houtbrug tussen Korevaarstraat en Lammenschansweg. Dit moest op stel en sprong toen bleek dat de brug levensgevaarlijk was. In een paar uur tijd moest de afsluiting een feit zijn en er omleidingen geregeld worden. Het eerste wat Rob deed was bekijken van welke kant de hulpdiensten kwamen, hoe ze terugkwamen was een andere zaak. Op weg naar de calamiteit geldt elke seconde, de terugweg is minder belangrijk. Dit noem ik nu inzicht en meedenken.

Tijdens de gezellige borrel kwam ook wethouder Verkeer Ashley North langs om te feliciteren.

Voormalig Chef de Kabinet, Hein van Woerden is ook een trotse bezitter van de Jan van Houtpenning en kwam daarom ook langs om te feliciteren.

Er werden tijdens de borrel nog heel wat mooie verhalen opgehaald en vooral veel gelachen.

Rob is nog niet helemaal weg. Hij wil eerst nog alle afsluitingen en omleidingen voor 3 Oktober regelen en dan met een gerust hart met pensioen. Mocht je hem de komende weken nog zien rijden of werken in het centrum, steek even een duimpje omhoog om hem te feliciteren. Onder de foto’s een gedicht dat Leon Algera voor hem schreef.

De Jan van Houtpenning
Een
Onderscheiding
Voor
Rob
Van Tongeren
Voor
Het
Verrichten
Van
Een
Uitzonderlijke
Toewijding
Van
Zijn
Taak
Ter
Completering
Van
Zijn
Vijftigjarige
Ambtsjubileum
Getuigt
Van
Een
Goede
Smaak
Hij
Was
Lang
Het
Wandelend
Geheugen
Voor
Leidinggevenden
En
Medewerkers
De
Vraagbaak
Met
De
Jan
Van Houtpenning
Een
Schot
In
De
Roos
En
Beslist
Raak
Léon Algra
“Leiden, dichterbij”

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Jan van Houtpenning voor Rob van Tongeren – Leidse Glibber - News Coverage Today 25 augustus 2023 - 3:05

[…] Source link […]

Reply
Jan van Houtpenning voor Rob van Tongeren – Leidse Glibber - News of Gratitude 25 augustus 2023 - 3:33

[…] Source link […]

Reply
Jan van Houtpenning voor Rob van Tongeren – Leidse Glibber - Confident News Today 25 augustus 2023 - 3:59

[…] Source link […]

Reply
Sjoerd 25 augustus 2023 - 7:49

Vijftig jaren, dacht ik met mijn 53 dienst jaren het al lang bij een werkgever had uitgehouden…

Reply
די מריו 25 augustus 2023 - 8:24

De man is een legend.. maar ja, hij had het kunnen weten, want hij had het shirt vanmorgen ook al aangetrokken.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 25 augustus 2023 - 19:14

Ere wie ere toekomt!

Reply
Nicky 27 augustus 2023 - 15:16

Bijzonder; 50 jaar bij één baas. Kan me helemaal voorstellen dat hij een wandelende vraagbaak is.

Reply

Plaats een reactie