Home Centrum Kunstwerk Stille Strijd op de Beestenmarkt vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen

Kunstwerk Stille Strijd op de Beestenmarkt vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen

door Emile van Aelst

Op de Beestenmarkt staat een week lang het kunstwerk Stille Strijd. Het beeld is een samenwerking tussen Power of Art House en de Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Het beeld is gemaakt door Saskia Stolz zij hoopt hiermee het gesprek over zelfdoding bespreekbaar te maken. Er rust een taboe op het spreken over zelfdoding. Ze kreeg al geruime tijd geleden de vraag een kunstwerk te maken om aandacht te vragen voor preventie. Zelfdoding was de doodsoorzaak bij een op de vijf tieners die in 2022 overleden. Onder jongvolwassenen van 20 tot 30 jaar was dat een op de drie. Na zich er in verdiept te hebben lukte het haar niet iets te maken waar ze achter kon staan. Onlangs werd ze in de privésfeer geconfronteerd met zelfdoding en ook haar kinderen vroegen hoe zij daar tegenover stond. Dat was het moment en gaf de inspiratie om een kunstwerk te creëren.

Bij het beeld staat een QR code wie deze QR code scant kan de aangrijpende verhalen van een aantal jongeren lezen. In het artikel en interview dat Gerry van Bakel voor Sleutelstad maakte wordt de bedoeling van het kunstwerk en het werk van 113 Zelfmoordpreventie duidelijk.

Het kunstwerk stond eerder op het Museumplein in Amsterdam en in Haarlem. In Leiden blijft het staan tot 28 augustus en reist daarna door naar Maastricht. Het komende jaar komt hij in tientallen steden te staan.

Wethouder Fleur Spijker gaf aan hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan de mentale problemen van jongeren en hoopt dat dit beeld het gesprek daarover kan openen en/of mensen aan het denken zet.

De kleuren zijn bewust licht gehouden, het beeld moet mensen aantrekken om er naar te kijken en zich af te vragen waarom het er staat. Via de QR code zien ze dan wat het doel van het beeld is. Het is mooi dat kinderen het als klimobject gebruiken, hierdoor komen de ouders dan ook dichterbij en begrijpen waarom het beeld er staat.

Het beeld blijft tot 28 augustus staan en reist dan door naar Maastricht. Het komende jaar is het beeld nog in meerdere steden te zien.

Denk je wel eens aan zelfdoding? Of heb je het idee dat iemand uit je omgeving daar mee worstelt? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113.nl of bel 0800-0113. Meer informatie over de Stichting We zien mekaar is te vinden op hun website. 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 23 augustus 2023 - 23:16

Wauw.. indrukwekkend beeld. Ik vond het meteen al zonder dat ik wist waarom hij daar stond. Goed dat er over gepraat wordt, want het kan soms al verholpen worden door er over te praten. Je staat niet alleen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 24 augustus 2023 - 6:35

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de achterblijvers een stil verdriet.

Reply
Hans 24 augustus 2023 - 22:27

Dat is zeker nodig, aandacht voor jongeren met mentale problemen.
Het beeld maakt het heel duidelijk, ze raken in zak en as door dingen waar ze geen invloed op hebben.
Neem alleen al zelfstandig kunnen wonnen. Hans

Reply
rietepietz 25 augustus 2023 - 19:01

Het is een prachtig beeld, of het echt gaat helpen weet ik natuurlijk niet maar al helpt maar één wanhopig iemand is dat al de moeite waard.

Reply
Nicky 27 augustus 2023 - 14:59

Ik vind ‘m mooi.

Reply

Plaats een reactie