Home Leiden Na een weekend met Sportpunt071en een Bridgedrive is het Vijf Meibad nu echt dicht

Na een weekend met Sportpunt071en een Bridgedrive is het Vijf Meibad nu echt dicht

door Emile van Aelst

Zondagmiddag deed wethouder Fleur Spijker symbolisch als laatste het licht uit van het Vijf Meibad.

Na 44 jaar sloten de deuren van dit zwembad wat elke Leidenaar wel kent. Begin oktober openen de deuren van het nieuwe zwembad en de ijshal die samen onder een dak zitten officieel, maar het zwembad is wel al vanaf begin september open. Het had een weekend vol met activiteiten moeten worden op de bodem van het ondertussen lege zwembad.  Er werd geen vergunning gegeven om feesten te geven op de bodem van het diepe bad. Bij calamiteiten zouden de bezoekers nooit snel via de twee kleine trappetjes het bad kunnen verlaten.

Helaas ging daarom de, al uitverkochte, Poolparty niet door. De maandelijkse sportborrel van Sportpunt071 ging wel door maar dan in de kantine van het zwembad.

Het was drukker dan ooit, maar dat kwam waarschijnlijk omdat iedereen toch nog een keer in het zwembad wilde zijn voor het definitief de deuren sluit.

Eerder hadden de zwemverenigingen al afscheid genomen en dat was duidelijk te zien aan de teksten op de muur.

Breedtesportcoördinator Rik van der Geest hield een korte toespraak en hoopte dat deze hoge opkomst in de toekomst normaal is.

Na Rik kreeg Bertram Wesselman het woord die samen met Thijs Weijermars de Leidse sportverenigingen opriep ook dit jaar weer massaal mee te lopen met de Taptoe op 2 oktober.

Claas Griffioen bood donderdag het eerste 3 Oktoberhorloge aan de burgemeester aan, tijdens de borrel van Sportpunt071 had hij ook een exemplaar voor Rik van der Geest.

Na de korte toespraken bleef het nog lang gezellig op de sportborrel.

Organisatoren Rik van der Geest en Trudy Kwik keken tevreden toe hoe iedereen het toch naar het zin had ondanks dat de borrel niet op de bodem van het zwembad was.

Zondag was het voor de bridgers een beetje tegenvaller dat ze niet op de bodem van het zwembad mochten bridgen, tijdens de speciale ‘Bridgen in bad’ Bridge drive.

Zowel de kantine als de ruimte naast het zwembad stond vol tafeltjes.

Iedereen genoot van het spel, alleen een enkeling keek met weemoed naar het kikkerbadje waar zij of haar kinderen  misschien vroeger wel hebben leren zwemmen.

Wethouder Fleur Spijker had deze middag een dubbelfunctie. Ze mocht de prijswinnaars van de Bridge drive bekend maken en het zwembad officieel sluiten.

Voordat ze de prijzen uitreikte was zij door een van de leden bijgepraat over het hoe en wat van de club en het belang van bridgen voor je cognitieve vermogens. Oftewel wie veel bridged blijft zijn geheugen op peil houden.

Ze maakte de winnaars bekend, maar mocht geen prijzen uitreiken. Bij deze club mogen de winnaars zelf een prijs uitzoeken, de nummer een mag als eerste kiezen, dan twee en zo verder.

Na het bekendmaken van de prijswinnaars kwam de tweede klus, het officieel sluiten van het zwembad. Dit gebeurde in het kikkerbadje.

De zwembeweging zat er nog goed in, alleen was er geen water 🙂

Er waren een aantal bestuursleden van de zwemverenigingen om samen met Fleur symbolisch het licht uit te doen.

Fleur Spijker vertelde blij te zijn met de nieuwe accommodatie die eerdaags opengaat, met een wedstrijdbad voor diverse zwemsporten.

Met een toast op zowel het verleden als de toekomst werd het Vijf Meibad officieel gesloten.

Na het aftellen van tien naar nul gingen de lichten in het grote bad uit en waren de lichten van het zwembad definitief gedoofd.

Nog niet bij iedereen was goed doorgedrongen dat het zwembad echt gesloten was, dit meisje ging rustig verder met baantjes trekken.

Het was natuurlijk symbolisch het licht uit doen, want toevallig weet ik wie er als laatste weggingen en het licht uitdeden 🙂

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van de Sportpunt071 borrel, de Bridge drive en de sluiting van het zwembad.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 22 augustus 2023 - 7:23

En nou maar hopen inderdaad dat er veel mensen in het nieuwe bad komen.
en dan bedoel ik natuurlijk niet voor de openingsborrel.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 22 augustus 2023 - 7:32

Zo verdwijnt er weer een stukje geschiedenis en herinnering…

Reply
rietepietz 22 augustus 2023 - 13:11

Wat worden we toch betutteld tegenwoordig , ik denk met weemoed aan onze feestzolder, volledig afgetimmerd met pallets tot in de hoge nok en versiert met visnetten in een tijd dat er nog volop gerookt werd. Wat leefden we gevaarlijk , maar we zijn er nog!

Reply
Nicky 22 augustus 2023 - 20:19

Breedtesportcoördinator? Oké… Ziet er eigenlijk wel grappig uit, zo’n leeg zwembad. Zeker met dat kruipende kindje erin. Dat zie je niet vaak.

Reply
Opening Leidse Zwemvierdaagse in zwembad De Vliet – Leidse Glibber 22 augustus 2023 - 22:45

[…] berichten Opening Leidse Zwemvierdaagse in zwembad De Vliet Na een weekend met Sportpunt071en een Bridgedrive is… Gewoon alles old (timer) Eerste enige echte 3 Oktoberhorloge aangeboden aan burgemeester… […]

Reply

Plaats een reactie