Home Centrum Syama een Leidse parel exposeert in Galerie Zône

Syama een Leidse parel exposeert in Galerie Zône

door Emile van Aelst

Soms zijn er mensen die iedereen kent, maar niet van weet wat ze eigenlijk allemaal doen. Gisteren werd in Galerie Zône de expositie van Syama geopend, waar bleek dat veel van haar kennissen niet wisten dat ze zo mooi schilderde.In 1944 werd Syama, Saskia de Jong, in Leiden geboren. Ze ging naar de Rudolf Steinerschool, waar ze de vrijheid en ruimte kreeg om zich te ontwikkelen. Op haar zeventiende vertrekt ze naar Parijs. Omstreeks 1977 speelt ze als drummer in The Lou’s, de eerste Franse vrouwenpunkrockband. Ze reist veel, het verrijkt haar geest. Alles is mogelijk, ‘Tout est possible.’ Ze ontwikkelt zich in het schilderen. Ritmisch, muzikaal, onbegrensd. Muziek lijkt de sleutel in haar werk.

Het is dat haar vriendin Chrissie Hynde (The Pretenders) haar heeft aangemoedigd haar schilderijen te exposeren, anders hadden we het nooit gezien. Bauke van der Lee en nog een paar vrienden besloten de expositie voor haar te organiseren. Alle tentoongestelde schilderijen werden ingelijst, want ze stonden gewoon los in huis bij Syama. (alle schilderijen staan onderaan in de fotoslideshow) Het was behoorlijk druk bij de opening.

Syama was duidelijk verrast tijdens de opening.

Helaas kon Chrissie Hynde vanwege een tournee niet bij de opening aanwezig zijn. Behalve de expositie en alle genodigden had Bauke nog een verrassing voor, de totaal overdonderde, Syama.

Een pakketje met een aantal aanzichtkaarten van een deel Syama’s schilderijen.

Oh wat leuk, eigen kaarten om te versturen.

De opening leek wel een reünie, ik zag veel oude bekenden waarvan ik er een aantal niet meer dagelijks tegenkom.

Zoals bijvoorbeeld Christina en Marga.

Hee uhhh Nancy geen slechte dingen over mij fluisteren he.

Voormalig beveiliger Henk en zijn vrouw Jans.

Jeannette, een van mijn favoriete vroegere barkeepers, had ik ook al een tijdje niet meer gezien.

Annemarie kent uiteraard ook iedereen en iedereen haar.

Syama was duidelijk onder de indruk van zoveel oude bekenden en haar werk zo mooi ingelijst. Bauke kon met een tevreden gevoel samen met Syama terugkijken op deze mooie en speciale opening.

Ik maakte eerder deze week tijdens de inrichting van de expositie alvast wat foto’s. In de fotoslideshow behalve sfeerfoto’s daarom ook foto’s van haar schilderijen zonder publiek ervoor. Muziek onder de foto’s is natuurlijk van Chrissie Hynde en The Pretenders.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 7 augustus 2023 - 22:02

Ik vind het best wel goed werk wat zr allemaal gemaakt heeft. Chrissie Hynde had ik al lang niets meer van gehoord.

Reply
Yova 8 augustus 2023 - 6:49

Wat heeft ze heel mooi gemaakt. Hoop werk aan gehad. Daar is ze heel trots op. Leuke filmpje.

Reply
rietepietz 8 augustus 2023 - 9:30

Een echte vrije vogel, ik zou het verschil niet zien als haar werk per ongeluk tussen het werk van bijv. Picasso terecht gekomen zou zijn.

Reply
Nicky 13 augustus 2023 - 21:10

Wat leuk dat het zo druk was. Lijkt me inderdaad indrukwekkend om je eigen werk zo te zien.

Reply

Plaats een reactie