Home Cultuur Voorbereidingen Flower Parade Rijnsburg 2023

Voorbereidingen Flower Parade Rijnsburg 2023

door Emile van Aelst

Over twee weken, op de tweede zaterdag van augustus, trekt de Flower Parade weer door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Vaste lezers weten dat ik het een mooi visitekaartje van de streek vind en al jaren voor ijver om het Corso, zoals het vroeger heette, terug naar Leiden te krijgen. Vroeger stond het in het centrum van Leiden rijen dik met Leidenaren en toeristen zoals hier in 1985 op de Breestraat.

Ik blijf vinden dat dit terug moet komen. Maar misschien dat ik daar medio september goed nieuws over kan melden. Eerst maar eens even naar dit jaar. Normaal ga ik twee dagen van te voren in de Florahallen kijken bij het steken van de praalwagens.

Ik kijk dan altijd mijn ogen uit als ik zie hoe de kale praalwagens en auto’s veranderen in een rijdende bloemenzee.

Dit jaar probeer ik de voorbereiding nog eerder op te pakken en was daarom een paar weken geleden bij de perspresentatie van het thema en de praalwagens.

Het thema voor 2023 is ‘Wonderen van de natuur’ aan natuur ontbreekt het zo-wie-zo natuurlijk niet met al die bloemen. 🙂

Tijdens de presentatie kregen we de tekeningen te zien van de praalwagens.

De gemeente Katwijk heeft een prachtige praalwagen van het voor Katwijk in zee liggende fort Brittenburg.

In badplaats Noordwijk schijnt altijd de zon, daarom niet vreemd dat zij voor de zon hebben gekozen.

Hoofdarrangeur Astrid Lankhuijzen gaf bij de wagens uitleg hoe ze denkt de bloemen te gaan verwerken en welke ze gaat gebruiken.

De One Flora Group heeft gekozen voor de praalwagen groei.Erg mooi is dat een aantal praalwagens aan beide zijden hetzelfde tafereel laten zien met in het midden dus een soort scheidingswand. Dat is bij de praalwagen van de zon, maar ook bij deze van het Noorderlicht. Omdat mijn uitleg natuurlijk niet zo technisch is, zal ik maar in Jip en Janneke taal zeggen, de tweelingbroer van de visser zit aan de andere kant bij zijn eigen iglo 🙂

Camping Koningshof, waar ook veel Leidenaren en seizoenplek hebben, kiest met de Waterval voor het ultieme vakantiegenot.

Er zijn natuurlijk bloemen en planten in alle seizoenen, vandaar dat de Florar Trade Group voor de Vier Seizoenen koos.

Dit jaar is er voor het eerst ook een publiekswagen die betaald is uit bijdragen vanuit het publiek.

Op de foto een aantal bestuursleden en verantwoordelijken voor het ontwerpen en inrichten van het corso. Het blijft knap om elk jaar weer een thema te bedenken en alle financiën bij elkaar te krijgen om de honderdduizenden toeschouwers uit binnen en buitenland een mooie Flower Parade te bieden.

De praalwagens worden momenteel gebouwd bij het Rijnsburgse bedrijf Jora Vision.

Ik sprak tijdens de presentatie Marcel van Leeuwen, die verantwoordelijk is voor de bouw bij Jora Vision. Hij beloofde mij te bellen zodra er iets zichtbaar was van de praalwagens. Deze week ben ik twee keer langs geweest om te kijken hoe het er mee staat.  Er zijn meerdere hallen en ik zag overal decorstukken liggen die ik herkende van de presentatie.

Marcel leidde mij rond en liet aan de hand van de tekeningen zien welke wagens we zagen.

Nog geen bloem te zien en nu al kleurrijk.

Er wordt ook duurzaam gewerkt. Zo worden er sommige elementen uit het corso van de Bollenstreek, dat ik het voorjaar door de streek trok, hergebruikt. Duurzaam werken is belangrijk natuurlijk, maar echt besparen doet het niet. Het kost best veel tijd om de elementen zo aan te passen dat ze gebruikt kunnen worden in de Flower Parade.

Brittenburg stond klaar om op de wagen geplaatst te gaan worden.

Mooi gezicht zo’n hal vol elementen van de Flower Parade.

Gisteren ging ik weer langs en stond de praalwagen ‘Onder Water’ met fort Brittenburg erop al klaar.

Er werden nog een paar laatste onderdelen vastgezet.

Leidenaren kom je ook overal tegen, nooit geweten dat Gerrit Schoneveld bij Jora Vision werkt.

Ik hoop dat in september de beslissing wordt genomen dat de Flower Parade vanaf 2024 weer door Leiden rijdt. Misschien slim als Leidse ondernemers dit jaar al eens gaan kijken of het een idee is om volgend jaar eens mee te rijden bij de personenwagens om hun bedrijf in Leiden en de streek extra onder de aandacht te brengen. Als je hier klikt een filmpje van vorig jaar om een in druk te krijgen. Ik film altijd bewust op de grens Rijnsburg-Katwijk omdat het daar rustig is en ik dan niemand in de weg sta. In de fotoslideshow nog een paar foto’s van de komende Flower Parade.

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Sjoerd 27 juli 2023 - 6:55

Het hoort gewoon weer terug te komen naar Leiden toch. Het evenement zou een visitekaartje voor de stad zijn. Zo te zien wordt het ook uitzonderlijk mooi en professioneel aangepakt.

Reply
Patricia 27 juli 2023 - 7:43

Kunnen ze niet nog een keer opgemaakt worden voor 3 Oktober?! Prachtig!!!

Reply
Gé en Elize van der Water 27 juli 2023 - 7:58

Hoi Emile,
Je bent van harte welkom om de corso op zaterdag 12 augustus bij ons thuis te komen kijken/fotograferen. Wij wonen Kanaalstraat 72 in Rijnsburg. De corso komt bij ons langs! Gezellig met een hapje en drankje. Kan je het delen met een echte Leienaar 😊 (Gé) . Zolang de corso nog niet door Leiden gaat, een goed alternatief.
Is weer eens wat anders dan 3 oktober 😉.
Groetjes Gé en Elize van der Water

Reply
Emile van Aelst 27 juli 2023 - 15:16

Heb ik daar goed zicht en hoelaat komt hij bij jullie langs

Reply
Hans 27 juli 2023 - 15:38

Het is zo belangrijk dat mensen verbonden zijn door iets, net je video gekeken ‘Jeugddorp Leiden 2023’.
Dan zie je toch dat ook de jeugd daar behoefte aan heeft. Hans

Reply
Nicky 27 juli 2023 - 22:02

Knutselen voor gevorderden. Het ziet er nu al leuk uit.

Reply
rietepietz 28 juli 2023 - 19:23

Ja natuurlijk hoort dat gewoon door leiden te rollen, Het voorproefje ziet er weer veelbelovend uit.

Reply

Plaats een reactie