Home Regio Eerste exemplaar van Rob Siekmann’s Straatvoetbal boek voor Louis van Gaal

Eerste exemplaar van Rob Siekmann’s Straatvoetbal boek voor Louis van Gaal

door Emile van Aelst

Wat hebben Louis van Gaal, Johan Cruijff, Sjaak Swart, Wim Rijsbergen, Stanley Menzo, Ruud Gullit, Bert van Marwijk en nog vele andere grote voetballers gemeen. Ze hebben allemaal de eerste beginselen van het voetbal geleerd op straat. Rob Siekmann deed onderzoek naar het fenomeen straatvoetbal en verzamelde vele verhalen van en over grote spelers. Eerder schreef Siekmann het boek, ‘De Hollandse school van het totaalvoetbal’, zijn tweede boek gaat helemaal over straatvoetbal.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan niemand minder dan Louis van Gaal, die zelf ook begonnen is met straatvoetbal. Al ruim voor de presentatie waren Louis en zijn vrouw Truus aanwezig in de kantine van ASC, Ajax Sportman Club. Hoe komt Louis van Gaal in Oegstgeest terecht. Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt kent Truus van Gaal en vroeg haar of Louis het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen. Tegen Marjolijn vertelde Louis dat als Truus het vraagt hij dan niet kan weigeren 🙂

Het was gezellig druk in de kantine, maar ook niet te vol.

Er was bewust gekozen om uitsluitend een select gezelschap van vrienden, familie en bekenden uit te nodigen.

Terwijl Rob Siekmann zijn nieuwe boek nog ging presenteren, moest hij nog snel een paar exemplaren van zijn eerste boek signeren.

Check, check en dubbelcheck, is vrijwel iedereen binnen dan kunnen we beginnen.

Marjolijn heette iedereen welkom en was blij dat de presentatie in de kantine van ASC mocht plaatsvinden en dat Louis van Gaal het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen.

Rob Siekmann gaf een klein beetje prijs van wat er allemaal in het boek staat. Niet teveel natuurlijk want anders hoeft niemand het meer te kopen.

Louis van Gaal hoorde zijn verhaal lachend en met een blik van herkenning aan.

Op het onderwerp ‘poten’, het kiezen van spelers kwam van Gaal nog even terug. Zelf herkende ik ook hoe we vroeger konden sjoemelen om het poten te winnen en dan de eerste keus van spelers te hebben. Voor wie niet weet wat poten is, hier even de uitleg. Poten – bij het straatvoetbal het hulpmiddel om de spelers van iedere ploeg te kunnen kiezen. De eerste keus wordt nl. bepaald door het poten: om beurt wordt daartoe door twee jongens een voet in elkaars richting gezet. Wie de laatste volle stap (poot) kan zetten, mag kiezen.

Van Gaal is blij dat er een boek is met een wetenschappelijk- en gedegen onderzoek naar het vroeger zo populaire straatvoetbal.

Tegenwoordig zijn er wel voetbalkooien in veel wijken, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met het straatvoetbal waar veel grote spelers mee zijn opgegroeid.

Burgemeester Emile Jaensch wilde ook het bezoek en de presentatie niet missen.

Emile Jaensch benadrukte dat Oegstgeest een echt schrijversdorp is en er zelfs meer boekhandels dan kroegen zijn.

Terwijl Emile en Rob in afwachting van de groepsfoto over het boek en het dorp praatten, nam Marjolijn de kans waar om Louis de puzzel van Oegstgeest aan te bieden.

Als Louis van Gaal in huis is dan moeten er natuurlijk foto’s gemaakt worden, want die kans krijg je niet snel meer.

Mirjam Werner, commissaris voetbalzaken bij ASC, was ook blij dat Louis van Gaal naar Oegstgeest was gekomen. Weet u dat u bij de eerste echte Ajax voetbalclub te gast bent.Voor van Gaal had ze twee leuke cadeaus, een boek over de vereniging en een echt ASC biertje.

Speciaal voor deze presentatie was de zoon van Rob overgekomen uit Amerika.

En ja hoe mooi is het om terug in Amerika te kunnen zeggen, kijk we zijn met Louis van Gaal op de foto geweest.

Na de presentatie werd er nog gezellig nagepraat.

Ook Louis van Gaal had totaal geen  haast en bleef gezellig zitten praten.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s, waar volgens mij als muziek maar een nummer onder past 🙂

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 6 juli 2023 - 7:50

Tsja, kun je nagaan wie thuis de scepter zwaait…

Reply
rietepietz 6 juli 2023 - 21:34

Het poten werd vroeger bij alle straat spelletjes gedaan waar ploegen gekozen moesten worden. Maar ja, kinderen spelen nog nauwelijks op straat sport en spel dus het ziet er somber uit voor nieuwe aanwas van topspelers .

Reply

Plaats een reactie