Home Cultuur Zaterdag 8 juli 41e Werfpop, tijdschema nu ook bekend

Zaterdag 8 juli 41e Werfpop, tijdschema nu ook bekend

door Emile van Aelst

Werfpop is een van de oudste festivals van Nederland. Vroeger werd, zoals de naam ook al zegt, het festival in het van der Werfpark gehouden. Vanaf 2003 is het festival in De Leidse Hout, maar heeft zijn naam Werfpop behouden. Ik ben en blijf een klein kind en kan al genieten van de borden die aangeven dat je in verband met de opbouw niet meer mag parkeren.

Vanaf gisteren is De Leidse Hout een bouwplaats geworden.

Achter de hekken wordt keihard gewerkt om alles voor zaterdag klaar te krijgen. Het voordeel met een festival dat al jaren bestaat is dat ze alles al een keer meegemaakt hebben en daardoor heel netjes en veilig werken. Er wordt dan bijvoorbeeld ook niet bezuinigd op rijplaten, die zijn het behoud van de wandelpaden waar zwaar verkeer overheen moet. Ik zeg wel eens ze laten het park netter achter dan hoe ze het aantreffen als ze beginnen met bouwen.

Het veld begint te veranderen in een festival terrein.

Er zijn dingen die nooit veranderen, zo worden al jaren in het eerste zijpad allerlei borden geschilderd.

Het zijn de charmes van Werfpop, niks geen gelikte strakke onpersoonlijke wegwijsborden. Nee gewoon elk jaar door vrijwilligers met de hand geschilderde borden.

Die vrijwilligers is de kurk waar Werfpop op draait, zonder hen zou er al lang geen Werfpop meer zijn.

De hele inrichting van het terrein wordt door vrijwilligers gedaan, alleen al het afhekken van het hele terrein is een behoorlijke klus.

Werfpop is eigenlijk de opvolger van de Pink In, die destijds op het terrein van Jeugddorp werd gehouden, ook toen werkten we al met uitsluitend vrijwilligers. Eigenlijk is er niets veranderd, nou ja als ik naar de foto kijk heb ik nu wat minder lang haar 🙂 Het een na het andere festival is de laatste jaren ter ziele gegaan vanwege de gestegen kosten. Werfpop was altijd gratis, vorig jaar moest er voor het eerst toegang betaald worden. Nou ja toegang, € 7,50 daar krijg je wel een ecostatiegeldbeker en een plaspartout voor. Het wordt komende zaterdag warm dus veel drinken en dan is zo’n plaspartout een uitkomst 🙂 Ik weet dat er altijd mensen zijn die gaan zeuren van, ja maar je moet het maar net hebben die 7,50. Ik denk dat vrijwel iedereen dat kan missen en Werfpop heeft zelfs een groot aantal kaarten gratis beschikbaar gesteld voor cliënten van de Voedselbank.

Er wordt op drie podia opgetreden, twee grote voor en achter op het veld en een kleintje met DJ’s aan de zijkant. Podium 2 aan de achterkant van het veld stond al zo goed als overeind vanmiddag.

Voor Happy was het even de laatste dag dat hij in De Leidse Hout was, anders loopt ze alleen maar in de weg.

Ik heb er nu al helemaal zin in en geniet ook al van de opbouw.

Op het zijveld is ondertussen de catering voor de crew ook al neergestreken.

Het programma ziet er ook dit jaar weer goed uit met voor bijna elke smaak wel een goede band.

Kaarten bestellen kan hier online via de website van Werfpop.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 5 juli 2023 - 7:24

De eerste Pinkpop was in 1970 en bestaat ook nog steeds, begonnen in Geleen en later verplaatst naar Landgraaf. Ik weet niet eens of dat het oudste is. Ook daar draait veel op vrijwilligers, kost alleen aardig wat centen om het bij te wonen.

Reply
rietepietz 5 juli 2023 - 15:36

Werfpop? Je laat me schrikken, ik leef in de veronderstelling dat 8 en 9 juli de Rembrandtdagen zijn? Ik hoop dat ik dat niet verkeerd heb , of zijn er gewoon 2 van die grote evenementen tegelijk?

Reply

Plaats een reactie